„Még jó, hogy ez a náczió nem velünk tart...”

2022.01.10. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 17. rész

A sorozat befejező részében Bukarest elesik, Ferenc József és több politikus meghal. A táborban lopás történt, érkeztek új hadifoglyok, egyesek már harisnyát kötöttek, mert készültek a télre. Az eleinte egész nagyra tartott scandianói vár átminősült bagoly és denevér fészekké. Egyre látványosabb az olasz hátországban is a fejadagok racionalizálása, ami a hadifoglyok fejadagját is befolyásolta. Az argentin fagyasztott hús nagyon nem ízlik Guneschnek. A napló szöveges része a második fogságban töltött karácsonnyal zárul.

3 komment

Címkék: karácsony hadifogság ferenc józsef 1916 Olaszország Thallóczy Lajos Gunesch János Scandiano táborpénz Karl von Stürgkh

„Kis balesetem volt a futballnál...”

2022.01.03. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 16. rész

Görz elesett, a Bruszilov-offenzíva sikeres a keleti fronton, Románia hadat üzent. A hadműveletekkel párhuzamosan Scandianóban és a táboron belül is forrnak az indulatok. Egyre látványosabbak a nemzetiségek közötti ellentétek, a scandianói lakosok és a hadifoglyok borsot törnek egymás orra alá, romlik az olasz hátországban az ellátás, és a frissen megalapított futball klub meccsein is folyik a vér…

3 komment

Címkék: hadifogság óraátállítás hadifogoly 1916 olasz hadifogság Gunesch János Scandiano román hadüzenet

Rosszul elsült szilveszteri tréfa

2021.12.31. 09:35 :: Nagy Háború szerkesztőség

1914. december 31-én Homonnán a szilvesztert ünnepelték városszerte. Arról nincs információnk, hogy milyen mértéket öltött az óév búcsúztatása az alig egy hónapja még Kornyilov tábornok vezette cári csapatok által megszállt településen. A városban élők viszont ma is emlegetik Csontos István történetét, akinek minden bizonnyal emlékezetes éjszakája volt ezen a napon. – A történetet a velünk azt megosztó Anna Šimkulicová jóvoltából adjuk közre.

2 komment

Címkék: szilveszter 1914 Homonna Csontos István Kornyilov Bruszilov

„Zene után pedig majdnem forradalom”

2021.12.28. 08:53 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 15. rész

A naplóíró elkezdte előadássorozatát és büszkén sorolja a résztvevők számát. Mandolint kap ajándékba a reggiói püspöktől és ezen tanulja a játékot. Egy újabb ellenőrzés során segélyeket kapnak a táborlakók. Megtörtént az első távesküvő és az órát is átállítják. Futball klubot alapítanak, rögtön két csapattal, és kiderül: Gunesch János nemcsak a társasági élet motorja, hanem focistának is kiváló. A tábori zenekar is megalakul, természetesen Jónás Béla cigányprímás vezeti. Egyre látványosabb az eltérő nemzetiségű hadifoglyok közötti feszültség, sokan látványosan adnak hangot a Monarchiával szembeni ellenérzésüknek. A Bruszilov-offenzíva híre is eljutott a hadifoglyokhoz, ahogy Görgei Artúr halálhírét is megtudták.

Szólj hozzá!

Címkék: napló hadifogság 1916 hadifoglyok olasz hadifogság Gunesch János

Levelezőlapok, érzelmek egy háborús karácsonyon

2021.12.25. 07:00 :: RózsafiJános

Tábori levelezőlapokat forgattam a kezemben. Úgy voltam, mint valószínűleg sok Olvasónk, amikor igyekszik elolvasni egy ismeretlen kézírást, s megérteni a sorokból a néha csak célozgató közlendőket, a felsejlő szavakból pedig a levélíró érzéseit. A tábori levelezőlapokon olvasottakból most csak a leírt sorokkal foglalkozom, s nem térek ki azok hátterére, vagy a harctéri helyzetre, csak az anyai, rokoni, ismerősi kézzel írt sorokra. Mindezt bő száz évvel a lapok megírása után, ismeretlenül. A bemutatott lapok közös vonása, hogy azokat egy személynek, a magyar királyi 40. honvéd tábori tarackos ezred 3. ütegében szolgáló dévai Gullya Lászlónak írták 1916 karácsonya környékén.

2 komment

Címkék: karácsony gullya lászló magyar királyi 40. honvéd tábori tarackos ezred Majláth Károly erdélyi püspök

A tízes honvédek galíciai karácsonya 1914-ben

2021.12.23. 07:00 :: BartókBéla

100 évvel ezelőtt, 1921 karácsonyán idézte fel Benkóczy Emil, az egri római katolikus tanítóképző intézet tanára a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred 1914-ben tartalékos tisztjeként Lengyelországban töltött karácsonyi estéjét. Ezt a melankolikus karácsonyi visszaemlékezést mutatjuk be.

Szólj hozzá!

Címkék: miskolci 10–es honvéd gyalogezred Eger Benkóczy Emil Olpiny

„Még mindig tartja magát a béke hír”

2021.12.20. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 14. rész

Hősünk egyre inkább tapasztalja az olasz hátországban is a nélkülözést, hiszen a scandianói szegények eszik meg a hadifoglyok által meghagyott ételt. A tábort meglátogatja a reggiói püspök, akinek a beszámolója fontos forrás a tábor életéről. Sokan rákapnak a bibliaolvasásra, új vallást alapítanak, az egyik hadifogoly ebbe bele is őrül. Megtudják, hogy lehetséges távházasságot kötni, egy hadifogoly él is a lehetőséggel. Guneschnak lesújtó véleménye van a kezdeményezésről. A politikai indulatok is forrnak, kiderül, hogy Scandianóban látványos az Olasz Szocialista Párt támogatottsága. Gunesch meg is jegyzi, hogy az általa idézett békepárti szövegeket otthon nem lehetne kiírni. A hadifoglyok körében is erős a békevágy, és ennek számos jelét adják. A naplóíró fontos sikert könyvelhet el: a táborparancsnok engedélyezi számára egy fizikai témájú előadássorozat megtartását.

Szólj hozzá!

Címkék: napló egészségügy hadifogság hadifogoly olasz hadifogság Gunesch János Scandiano

Hiánypótló kötet az első világháború magyar művészeti emlékeiről

2021.12.17. 07:00 :: SallayGergely

Amikor beszámolunk Prohászka László művészeti író legújabb kötetének megjelenéséről, talán szükségtelen is utalni arra, hogy a közelmúltban lezajlott centenárium alkalmából milyen sok könyv, tanulmány és ismeretterjesztő írás foglalkozott az első világháború témakörével. A Nagy Háború Blog olvasói számára ez jól ismert tény. Ugyanakkor mégsem érdektelen az alábbiakban bemutatásra kerülő kötet kapcsán az a körülmény, hogy számos szerző gyarapította a téma irodalmát a 2014 és 2018 közötti kerek évforduló évei alatt. Prohászka László művének jelentőségét nagyban növeli, hogy könyvtárnyi szakirodalom mellett tekinthetjük mégis hiánypótlónak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv művészet

Bravó, doktor Watson! – avagy szenvedélyes helyszíni riport a körülzárt Przemyślből

2021.12.15. 07:00 :: PollmannFerenc

A hadtörténeti munkák kiadásában jeleskedő, keszthelyi székhelyű Peko Publishing eddig nem érdeklődött az első világháborús tematikájú könyvek iránt. Most azonban a jelek szerint megtört a jég: legújabb kiadványuk, Az erőd, Przemyśl 1914–15-ös ostromával foglalkozik. Szerzője a fiatal brit történész, Alexander Watson, akinek ez már a második magyar nyelven megjelenő munkája (az első a nagysikerű Acélgyűrű volt még 2016-ban, azt a Park kiadó adta ki.)

4 komment

Címkék: könyv Przemyśl Alexander Watson

„Hej, de tetves idők!”

2021.12.13. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 13. rész

Naplóírónk az újságolvasásra vonatkozó tilalmak ellenére szinte sajtószemlét tart ebben a részben. Még II. Vilmos német császár állítólagos betegségéről is tud! Gunesch János háziassága is felbukkan, amiért a Jankó néni nevet kapta társaitól. Az argentin fagyasztott hús viszont nem nyerte el a naplóíró tetszését. Változatlanul sokat fest, álmában már koporsót is. A hagyományos mulatozásokat követően útnak indul az első munkára beosztott csoport: Santa Maria Capua Vetere hadifogolytáborát építik. A nagybetegek cseréjéről is pletykálnak. Párizst bombázták, Brescia korábbi bombázásának fogadtatását is megismerjük. Ezen felül a hadviselő országok veszteségei, vélt és valós kapitulációi is előkerülnek. Pletykagyűjtemény a javából, néhol igaz elemekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: napló hadifogoly olasz hadifogság Asinara Gunesch János

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

süti beállítások módosítása