A Nagy Háború írásban és képben blogról

2010.07.28. 08:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Volt egyszer egy háború, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért kitörését követően nem sokkal a kortársak a Nagy Háború elnevezést adták neki. Cinizmustól, vagy bölcs előrelátástól vezérelve némelyek hamarosan az „első” sorszámot illesztették a világméretűvé terebélyesedett háború neve elé. S miután később valóban jött egy újabb, s még nagyobb összecsapás, a Nagy Háborút a továbbiakban már csak első világháborúként emlegették.

Az elnevezés megváltozása ellenére az első világháború a magyarság számára kiemelkedő jelentőségű „Nagy Háború” maradt: végkimenetele sorsdöntően meghatározta egész XX. századi történelmét, s következményei a mai napig hatnak. Blogunkban ezzel a tragikus végkimenetelű, de a hősies helytállásban és a kiélezett emberi léthelyzetek humánus megélésében bővelkedő háborúval szeretnénk Olvasóinkat mélyebben megismertetni.

Oldalunknak nem véletlenül adtuk az egykor az Atheneum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság kiadásában megjelent kötetsorozatot idéző címet: döntően hosszabb-rövidebb írásműveket, s ezek mellett képi dokumentumokat szeretnénk közzétenni. Ezeken túlmenően azonban szeretnénk minden egyéb, a mai kor technikájával megjeleníthető információt is közreadni, ami színesebbé teheti a Nagy Háborúról szóló ismereteket. Alapvetően magyar vonatkozású témák közlését tűztük ki célként, emellett azonban – reményeink szerint egyre bővülő tagságunknak köszönhetően – nem zárkózunk el egyéb első világháborús témák elől sem.

A blog indítói és szerkesztői a Nagy Háború szenvedélyes rajongói és kutatói, akik szeretnék, ha az oldal látogatói is megismerhetnék érdeklődésük tárgyát, s észrevételeikkel, saját történeteikkel maguk is írásának aktív részeseivé válnának. Az oldal létrehozását közösségteremtő vállalkozásnak is szántuk. A fentiek reményében 2010. július 28-án, a Nagy Háború kitörésének 96. évfordulóján útjára indítjuk blogunkat.

A szerkesztők

 

Ajánlott cikkeink

Két dal a Doberdóról
Huszárroham a Csíki-havasokban
Ó Gorizia, légy átkozott!
Szarajevói variációk – 7/1. rész
„Vért fognak szarni, ha nem azt csinálják, amit én parancsolok!”
„Valódi állások még nincsenek...”
Rohanós zarándoklat az Isonzónál
Emlékül Maczusnak…
Barlangból ki, kavernába be
„Az ember idejön és itt bombával fogadják…”
A zenélő és virágzó srapnel

19 komment

Címkék: szerk

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr362176280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IronRock 2010.07.30. 23:29:06

És, igen! Már vártam, hogy induljon! A blog kinézete kifejezetten tetszik, csak így tovább. :-) Tamás, innen is üzenem, hogy a digitalizáció sínen van! :-)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.01. 22:00:08

@IronRock: Köszönjük IronRock, igyekszünk, igyekszünk:-)

Gefraiter 2010.08.05. 22:57:59

Jó a blog, igényes, gratulálok!

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.06. 22:49:40

@Gefraiter: Köszönjük és reméljük, hogy a jövőben állandó olvasóink között tudhatunk.

Kiß B. 2010.08.27. 11:55:19

Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra, tüzetesen fogom tanulmányozni! A szerzők némely munkája nem ismeretlen előttem, így biztos vagyok benne, hogy rendkívül tartalmas ez a blog!

A társaságról lehet esetleg többet tudni?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.30. 12:45:37

@-kraci-: Köszönjük a megelőlegezett bizalmat! A legfontosabb velünk kapcsolatos információkat a blogról doboz linkjei alatt helyeztük el. Szívesen adunk részletesebb tájékoztatást is, mit szeretnél tudni?

ROBIKING 2010.12.01. 01:12:40

Csodálatos ez a Blog! Nem is tudom miért nem honlap lett belőle!? :-) Igényes munkák, cikkek olvashatóak, nagyon izgalmas témákban! Gratulálok hozzá minden alkotónak, szerkesztőnek és cikk írónak! Szerintem sokak nevében vagyok büszke, mikor ilyen emberekkel találkozom és szembesülök nagyszerű tudásukkal! Köszönjük!!!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.12.01. 01:35:10

@ROBIKING: Köszönjük az elismerő szavakat. Azért választottuk a blog formát, mert úgy éreztük, hogy ezzel személyesebb, közvetlenebb kommunikációs lehetőséget tudunk teremteni az olvasóinkkal.

ROBIKING 2010.12.02. 12:19:51

Rengeteg fényképem van a témával, sőt, a közvetlen témákkal kapcsolatban is. Hogy lehetne azokat feltölteni? Köszönöm!

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.12.02. 17:36:20

@ROBIKING: Kedves Robiking, köszönjük és örömmel fogadjuk a felajánlást. Kérem / Kérlek írj(on) nekünk a következő szerkesztőségi címre, hogy felvehessük a közvetlen kapcsolatot:

nagyhaboru(kukac)gmail.hu

Natasa

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.12.02. 17:56:48

@ROBIKING: Bocsánat, elírtam a címet. Helyesen:

nagyhaboru(kukac)gmail.com

B._S. 2013.09.27. 10:32:14

Megjelenésében minden igényt kielégítő, tartalmában magas színvonalú oldal.Rendszeres látogatója vagyok.További sikeres munkát kívánok a szerkesztőknek.Sok ilyen történelmet szerető és kutató csapatra volna szükség.

Üdvözlettel b.sanyi

2016.07.28. 08:28:41

Boldog születésnapot NHB! Nagyon büszke vagyok Rátok, örülök, hogy ismerhetlek Benneteket, gratulálok, hogy ilyen magas színvonalú, igényes és kitartó munkát végeztek. A visszaemlékezések közlése igazi küldetés. Szerintem a friss és dinamikus Facebook nagyon jól kiegészíti az elmélyült kutatást és műhelymunkát. Köszönöm, hogy egy kicsit én is részt vehetek ebben a munkában. További sok sikert, szorgalmat, kitartást, támogatást kívánok a Csapatnak.

Fosca 2016.07.28. 16:59:55

Hatvanas minden sorához csatlakozni tudok. Csak így tovább!

nagyjo 2018.05.22. 18:56:28

Tisztelt Szerkesztők!

Segítséget szeretnék kérni az I. világháborúban hősi halált halt apai nagyapámról, akiről csak annyi az információm, hogy valószínűleg 1918-ban esett el ( legalábbis egy 1916-ban készült fénykép hátulján ez a felirat). Már próbálkoztam a bécsi kirendeltségnél ( kb. 3 éve), de semmi nyomot nem találtak. Hol tudnék még kutakodni, érdeklődni? Nagyon jónak tartom az oldalt, nagy dicséret a szerkesztőknek, hogy életben tartják a régi elődeink, hőseink emlékét.

Mély Tisztelettel!
nagyjo

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.05.26. 09:40:39

@nagyjo: Köszönjük az elismerő szavakat. Ha Bécsben nem találtak semmit, akkor máshol is kevés az esélye, hogy adatra bukkannak vele kapcsolatban, de soha sem lehetetlen. Itt a blogon is többen megtalálták már a felmenőiket.

Ezt a posztunkat ismeri?

nagyhaboru.blog.hu/2010/11/29/csaladfakutatas_a_hadtortenelmi_leveltarban

Érdemes még esetleg az ebben említett HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárát is megkeresnie. E-mail cím: HIM.leveltar@hm-him.hu hadtortenelmi.leveltar@mail.militaria.hu

nagyjo 2018.05.27. 17:52:49

Köszönöm Pintér Tamás válaszát. Még teljesen nem adtam fel, de kevés a reményem, hogy sikerrel járok. Ha elküldöm az említett fényképet, abból valamit ki lehet deríteni (melyik ezredben szolgálhatott)? Ha volt holttá nyilvánítási végzés, annak hol lehet utána nézni? A nagyapám házasságkötésénél ugyanis már néhaiként van feltüntetve az anyakönyvben, gondolom lehetett valami irat ebben az esetben, vagy csak bemondásra is rögzítették?

Hálás köszönettel!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.06.01. 17:33:42

@nagyjo: A szerkesztőségi címünkre küldje el a fotót és megnézzük. A holttá nyilvánításra a lakóhely szerint illetékes járásbíróságon kerülhetett sor, de a halotti anyakönyvben szerepelnie kell a holttá nyilvánítás alapjául szolgáló bejegyzésnek.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása