„Az ember idejön és itt bombával fogadják…”

2010.08.04. 09:10 :: StencingerNorbert

A szarajevói merénylet – 1. rész

A címben idézett szavakkal fejezte ki felháborodását Csurcsics effendinek, Szarajevó polgármesterének Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse röviddel az után, hogy bombamerényletet kíséreltek meg ellene és felesége, Zsófia hercegnő ellen a bosnyák városban. És ekkor még nem is sejtette, hogy milyen tragikus folytatása lesz az 1914. június 28-ai vasárnap délelőttnek…

1914 júniusában a Monarchia hadseregének Bosznia-Hercegovinában megrendezett hadgyakorlatát a helyszínen tekintette meg a trónörökös. A látogatás befejező aktusának szánták a főváros, Szarajevó felkeresését, ám erről a kíséret tagjai eltérően vélekedtek. Többen tartottak tőle, hogy a trónörökösnek bántódása esik abban a feszült helyzetben, amit a hadgyakorlat váltott ki a lakosság, de főleg a szerb nacionalisták körében.

Ferenc Ferdinánd a hadgyakorlaton Ferenc Ferdinánd a hadgyakorlaton
(Ferdinand May: A fekete kéz című kötetéből)

A június 27-én este rendezett vacsorán báró Rummerskirch felvetette, hogy mi lenne, ha nem feszítenék tovább a húrt, és a másnapra tervezett programot lemondanák, Ferenc Ferdinánd Mosztáron keresztül minél gyorsabban leutazna a tengerig, hogy felszálljon az ott rá várakozó Viribus Unitis hadihajóra, amely Triesztbe szállítaná. A trónörökös hajlott a javaslat elfogadására, de végül Merizzi alezredes tanácsára mégis az eredeti terv mellett döntött.

Másnap, június 28-án, vasárnap reggel feleségével, Hohenberg Zsófiával szentmisén vettek részt, majd a hadgyakorlat helyszínéről, Ilidzséből különvonattal a közeli Szarajevóba utaztak. Itt Potiorek táborszernagy, tartományi főnök fogadta őket a pályaudvaron, ahol autókba szálltak.

A trónörökös pár megérkezik a szarajevói pályaudvarra A trónörökös pár megérkezik a szarajevói pályaudvarra, háttérben Potiorek táborszernagy
(Ferdinand May: A fekete kéz című kötetéből)

A harmadik automobilban ült a főhercegi pár, a táborszernagy és a gépkocsivezető. Mellette foglalt helyet a gépjármű tulajdonosa, gróf Harrach Ferenc. Érdekesség, hogy egy hivatalos látogatáson magánautókat használtak és nem az udvar vagy az állam tulajdonát képezőket. A következő kocsiban ült gróf Boos-Waldeck, a tulajdonos, továbbá egy udvarhölgy, a főudvarmester és Merizzi, valamint Bardolff ezredes. A menethez még további négy kocsi tartozott a kíséret további tagjai számára.

A város központjába érve a Csumurja utcában egy repülő tárgyat vettek észre a levegőben, ami a trónörökös gépjárműve felé tartott. Egyes vélekedések szerint a főherceg azt hitte, hogy egy követelést akarnak eljuttatni hozzá, és hanyagul elütötte a felé repülő tárgyat. Mások véleménye az, hogy tudta mi az, és nagy lélekjelenléttel hárította el a veszélyt. A repülő tárgy egy bomba volt, ami az autó lehajtott vászontetejéről az őket követő kocsi előtt a kövezetre esett és felrobbant. A detonáció a fején megsebesítette Merizzi alezredest és további tíz-tizenöt személyt a trónörökösre kíváncsi tömegből. A szárnysegédet azonnal a helyőrségi kórházba szállították.

A merénylő, Čabrinović, aki többedmagával várakozott a tömegben, a bomba elhajítása után a Miljacka-patakba vetette magát. A detektíveket megelőzve egy Marosi nevezetű magyar fodrásznak sikerült őt utolérnie és a hivatalos személyekkel ártalmatlanná tenni.

Ezalatt a főherceg megérkezett a városházára, és a szemtanúk szerint „egyetlenegyszer sem viszonozta a közönség köszöntéseit, hidegen és mereven előre nézve szállott le, nejét karonfogva emelte le a kocsiról és semerre sem nézve, egyenesen bement a lépcsőcsarnokba. Látszott rajta nagy felindultsága”.

20 komment

Címkék: besztof ferenc ferdinánd zsófia hercegnő csurcsics effendi szarajevói merénylet gróf harrach ferenc potiorek táborszernagy merizzi alezredes čabrinović

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr122196897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakafant 2010.08.04. 18:22:23

Bocsánat, hogy a csapos közbeszól... de a szakirodalom szerint a főhercegi pár ekkor a harmadik kocsiban ült. Az elsőben detektívek voltak, a másodikban foglalt helyet a polgármester és dr. Gerde.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.08.04. 20:56:08

@bakafant: Köszönöm, hogy meglátogattad a blogunkat és az értékes hozzászólásodat. Az általam figyelembe vett szakirodalom az első gépjárművet említi. Utánanéztem és a többség valóban a harmadik és nem az első autót szerepelteti. Észrevételedet még egyszer köszönöm és a szöveget eszerint módosítjuk.

Gefraiter 2010.08.05. 22:55:55

Merizzinek nem lehet köze a merénylethez? Amiatt gondolom, mert ő beszélte rá a főhercegi párt, hogy mégis Szarajevóba látogassanak. Persze ő is megsebesült, de biztos nem így tervezte.

bakafant 2010.08.06. 19:46:52

@Gefraiter: Ilyen logika szerint a trónörökös felesége(!) is gyanusítható lenne, mivel ő is a program folytatása mellett volt... Merizzi egyébként azzal érvelt, hogy a szarajevói látogatás lemondása megbántaná a főnökét, Potioreket.

Gefraiter 2010.08.06. 23:08:29

@bakafant: Jól ismered a sztorit, látom. Merizzinek és Zsófiának köszönhetjük tehát a merényletet, majd a háborút?

Brájen 2010.08.07. 00:14:18

@bakafant: Jó kis indok. Potiorek önérzete fontosabb volt, mint a trónörökös testi épsége :) Tényleg ennyire ostobák voltak? Vagy csak elbizakodottak?

bakafant 2010.08.07. 12:10:31

@Gefraiter: Nyilván nem. Másrészt egy bűnténnyel kapcsolatban a cui prodest kérdése mindig óhatatlanul felmerül. Akkoriban előfordult, hogy valaki a magyarokat és konkrétan Tisza Istvánt sejtette a merénylet hátterében, pusztán azért, mert köztudomású volt, hogy a trónörökös utálja a magyarokat és gyűlöli Tisza Istvánt. Ettől még egy ilyen vélekedés nyilvánvalóan alaptalan.

bakafant 2010.08.07. 12:16:04

@Brájen: Nem annyira Potiorek önérzete, mint inkább a politikai tekintélye forgott kockán. A boszniai hadgyakorlat legfőbb célja éppen a tartományfőnök megrendült hatalmának megerősítése - illetve az ő személyén keresztül az osztrák-magyar uralom tekintélyének helyreállítása - lett volna. És nem szabad elfelejteni, hogy valójában senki sem hitte, hogy a trónörökös életét tényleg komoly veszély fenyegeti. Legalább is a legfőbb érintettek és felelősök között.

stencingernorbert 2010.08.07. 16:09:46

Brájen: Egyetértek az előttem író bakafanttal. Valóban a látogatás politikai értéke elveszett volna, ha Ferenc Ferdinánd lemondja a szarajevói programokat. Potiorek ezt semmiképp nem akarta. Érdekes kérdés az ő felelőssége a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. Megtett e minden biztonsági intézkedést a látogatás során? Bár a dolgát nehezítette, hogy szerintem sem gondolhatott arra, hogy itt a trónörököst komoly veszély fenyegeti.
A felelősségre vonást mindenesetre elkerülte Potiorek 1914-ben és a háború után is.Bár elképzelhető, hogy ezt csak jó kapcsolatainak köszönhette. A háború kitörésekor a 6.hds. parancsnoka, a balkáni haderő főparancsnoka,1914.VIII.-XII.-ig offenzivák sorozatát vezeti a szerbek ellen, de december 23-án felmentik és nyugdíjazzák.

bakafant 2010.08.07. 17:41:32

@stencingernorbert: Kedves Norbert, Potiorek felelőssége vitathatatlan: igen hanyagul szervezte meg a trónörökös látogatását biztonsági szempontból. Valószínű, hogy ha ezt a látogatást úgy biztosítják, mint Ferenc József 1910. évi látogatását, akkor a merénylőknek esélyük sem lett volna arra, hogy egyáltalán a közelébe kerüljenek a főhercegi párnak. Egyes vélemények szerint Potiorek maga is érezte a felelősségét Ferenc Ferdinánd és neje halála miatt, ezért erőszakolta 1914 nyarán és őszén a szerbek elleni támadó hadjáratot annak ellenére is, hogy feladata csupán az ellenséges betörések megakadályozása lett volna, valamint hogy a rendelkezésére álló erők nem voltak elégségesek Szerbia katonai ellenállásának megtörésére.

stencingernorbert 2010.08.07. 18:30:18

@bakafant:Kedves Bakafant, Teljesen egyetértek ismét. Felmerült, és nyilván a hanyag szervezés miatt volt, hogy a szarajevói laktanyákban tartózkodó komáromi zászlóaljat nem vették igénybe biztonság növelésére, még a bombamerénylet után sem. Bár, nem ez a kutatási témám, de azt olvastam, hogy a XIX. századi merényletek lélektana szerint nem számítottak újabb gyilkossági kísérletre a sikertelen robbantás után.
A szerb hadjáratról annyit, hogy a Monarchia hadvezetése nem számított ilyen mérvű komoly ellenállásra. A hadsereg 1914 őszére már hatalmas veszteségeket szenvedett és újabb korosztályokat kellett mozgósítani a veszteségek pótlására. Ebben véleményem szerint közrejátszott a Monarchia tisztikarának tapasztalatlansága is.
Erre nagyon jó szépirodalmi példa a szakirodalom mellett a harcteret járt, Tersánszky J.Jenő Rekőttes című kisregénye, melyben a laktanyába visszatért sebesült katona a harctéri tapasztalatai alapján magyarázza el a tiszteknek a kiképzés hiányosságait.

Gefraiter 2010.08.07. 20:35:11

@bakafant: Nem a "bűnbakot" keresem, de eléggé úgy tűnik, hogy Potiereknek óriási felelőssége volt merénylet bekövetkeztében, mind a szarajevói látogatás erőltetésével, mind a nem megfelelő biztosítással. Ő lenne az első számú felelőse az eseményeknek?

Gefraiter 2010.08.07. 20:40:13

@stencingernorbert: a címből következtetve lesz folytatása a történetnek. Várjuk!

bakafant 2010.08.07. 22:07:05

@Gefraiter: Potioreknek természetesen megvan a saját felelőssége. De azért magukról a merénylőkről se feledkezzünk el: valami felelősségük azért nekik is volt.

Brájen 2010.08.08. 00:34:14

@Gefraiter: Talán inkább Gavrilo Princip, meg esetleg a szerb titkos szolgálat.

Gefraiter 2010.08.08. 18:57:24

@bakafant: Semmiképp se felejtsük el a merénylőket, de ha nem megy a főhercegi pár Szarajevóba, vagy ha már odament, de megfelelő a biztosítás, akkor nincs merénylet... "A mi lett volna, ha" történelmietlen, de azért a gondolattal néha eljátszik az ember.

bakafant 2010.08.20. 09:55:23

@Gefraiter: Igazad van: ha nincsenek merénylendők, akkor nincs merénylet... Mellesleg szerintem a "mi lett volna, ha" nem feltétlenül történelmietlen. Csak helyesen kell feltenni a kérdést. Ha hozzáférsz könyvtárban, nézd meg a Magyar Napló 2006. évi 9. számát.

Gefraiter 2010.08.20. 17:31:02

@bakafant: Köszönöm. Az interneten valahogy nem lehet elérni az általad javasolt Magyar Napló számot, vagy azt az írást amire gondoltál?

bakafant 2010.08.20. 17:47:26

@Gefraiter: Azt hiszem, hogy nem. De majd előkerítem a sajátomat és beszkennelem, csak adj egy kis időt rá. És persze valami elérést.

Gefraiter 2010.08.20. 19:15:55

@bakafant: Adok mindkettőt... Ide küldheted: gefraiter@gmail.com Köszönöm!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása