„Vért fognak szarni, ha nem azt csinálják, amit én parancsolok!”

2010.09.06. 08:23 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 6. rész

Az önkéntes iskola

Az önkéntes iskolában a következőket tanultuk: szolgálati szabályzat, gyakorlati szabályzat, tereptan (ezt egy Froccser nevű tartalékos tiszt tartotta, aki civilben építész volt), ügyvitel, számadás stb. Tüzérségi ismereteket és az ágyúval kapcsolatos dolgokat is tanultunk. A lovassági kiképzés mindig délelőtt volt. Hamar feltörte a fenekünket a nyereg. Maródi vizitre mentünk, de onnan elzavartak bennünket, és azt mondták, hogy: «Ennek ott kell begyógyulni, ahol feltört! Mars a lovardába!»

Lovasvirtus Lovasvirtus

A gyalogsági kiképzőnkkel sem jártunk jobban. Egy ukrán főtűzmester tartotta, aki mindig azt üvöltötte: «Vért fognak szarni, ha nem azt csinálják, amit én parancsolok!»

Jelentéstétel „Ich melde gehorsamst...” (Alázatosan jelentem...)

A kiképzés egész télen keresztül tartott. Sokat fagyoskodtunk a hidegben. Igen sok rosszindulatú megnyilvánulást kellett elszenvednünk. 1915 márciusában fejeződött be az iskola, és végre visszakerültünk az üteghez. Ott azért már jobb volt. A kiképzésünk folytatódott, úgy a gyalogsági, mint a tüzérségi. Elmondhatom, hogy igen alapos kiképzést kaptunk. Voltak olyan kiképzőink, akik már megjárták a frontot, és igyekeztek felkészíteni bennünket azokra a feladatokra, amelyek ránk vártak. Gyalogsági éleslövészeten többször is voltunk, viszont ágyúval nem lőttünk éleset, csak vaklőszert.

Gyalogsági kiképzés a kaszárnya udvarán Gyalogsági kiképzés a kaszárnya udvarán, a korabeli sajtóban megjelent grafika

1915 májusáig maradtunk Sopronban. Elterjedt a hír, hogy Olaszország rövidesen belép a háborúba, de nem mellettünk, hanem ellenünk. Ez sok szóbeszédre adott okot. Mindenki azt találgatta, hogy mi lesz most.

Korabeli újságcikk Korabeli újságcikk

Rövidesen elkezdődött egy menetzászlóalj összeállítása. Különféle tábori ezredeknek egy-egy szakaszt kellett adni hozzá, amely kettő ágyúból állt (akkor egy szakasz hat ágyúból állt). A parancsnok gróf Esterházy Pál százados lett, aki a 30-as ezrednek volt a tisztje. A menetzászlóaljba én is bekerültem az ütegünkkel. Elég nehezen, de sok idegeskedés után végre összeállt a csapat. Ez nagy próbatétel volt a számunkra is, mert ezer dolgot kellett elintézni.

Sopronban vagoníroztunk be. Indulás előtt eljött a családom, és elbúcsúztam tőlük. Nagy volt az izgalom, hogy mi lesz most. 1915. május első felében voltunk.

Szólj hozzá!

Címkék: sopron borbély kálmán önkéntes iskola 30–as tábori tüzérezred gróf esterházy pál

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr52274147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása