A Nagy Háború globális emlékezete

2022.12.01. 07:00 :: PollmannFerenc

Mikor lett vége a Nagy Háborúnak? Ha nem is ragaszkodunk az 1918-as évszámhoz, ám az 1923-ban aláírt lausanne-i békeszerződésnél későbbre aligha tehetjük a záróévét. Vagyis elmondhatjuk, hogy az első világháborús centenáriumi eseményekből már nem sok lehet hátra, hamarosan eljön az ideje a mérlegkészítésnek. A számtalan megemlékezés, kiállítás, konferencia, a tengernyi könyv és tanulmány meggyőzően bizonyítja, hogy a világ számára a Nagy Háború emlékezete kiemelten fontos még száz év távlatából is. ha valaki átfogó képet szeretne kapni arról, hogyan őrzik ennek a borzalmas történelmi traumának az emlékét világszerte, annak számára nagyon sok hasznosítható információt kínál egy idén tavasszal megjelent kötet.

 

A könyv szerzője az ismert közgazdász (egyebek mellett a budapesti értéktőzsde korábbi elnöke), a volt öttusázó és vívó, a budapesti olimpia megvalósításának elkötelezett híve, és nem mellesleg profi fotós: Szalay-Berzeviczy Attila. A történelem iránti érdeklődése érthető, hiszen történelmi családok leszármazottja és felmenői között a magyar múlt olyan jeles személyiségei találhatóak, mint Berzeviczy Albert politikus, miniszter, egykori MTA-elnök és a MOB alapító elnöke, vagy Berzeviczy Béla tábornok, a két világháború közötti Magyar Királyi Honvédség vezérkari főnöke.

A kötet borítója A kötet borítója

A döntő többségükben a szerző által készített fényképeket tartalmazó kiadvány (amelynek anyagából blogunk olvasóinak már volt lehetőségük ízelítőt kapni) eredeti megjelenését 2019 végére ígérték a beharangozók, ám végül 2022 tavaszán került a könyvpiacra és egyelőre csak az első (1914–15-re vonatkozó) kötet. A második rész kézbe vételével még várnunk kell (habár a reklámfotók tanúsága szerint már az is elkészült).

Mind a fotókból rendezett kiállításokat, mind természetesen a könyv megjelenését kísérő rendkívül élénk médiaérdeklődés teljesen érthető. Az interjúkban, ismertetésekben, nyilvános sajtóbeszélgetésekben gyakran elhangzott, hogy mind a kötet létrejöttét megalapozó vállalkozás, mind természetesen maga a produktum „egyedülálló” és „megismételhetetlen”. Mindkét jelző használata teljesen jogos. A szerző ugyanis olyasmire vállalkozott, amire rajta kívül senki más: hogy személyesen felkeresi az első világháború egykori harcainak színhelyeit és fotókon örökíti meg mindazt, ami az ott élőket az egykori tragikus eseményekre emlékezteti: az emlékműveket, a temetőket, az egykori harcmezőket, valamint azt, hogy miként idézték fel egy évszázaddal később ezeket az eseményeket. Szalay-Berzeviczy Attila teljesítményének mérhető adatai is lenyűgözőek: a nyolc évig tartó vállalkozás és az 57 ország, ahol járt, a megtett sok ezer kilométer, az elkészített fotók száma. Elmondható, hogy a szerző elképesztő mennyiségű „időt, pénzt, fáradságot” áldozott vállalt célja elérésére. Az eredmény: ez a kétkötetes kiadvány, melynek első fele most már az olvasókhoz is eljutott.

A galéria megnyitásához kattintson a képre! Fotók a kötetből. A galéria megnyitásához kattintson a képre!

A könyv azonban nem csupán fotókat tartalmaz. A szerző fontosnak tartotta, hogy reménybeli olvasóit eligazítsa a világháború eseményeiről és azok hátteréről. Ehhez tekintélyes mennyiségű modern szakirodalmat gyűjtött össze és használt fel az általa írt szöveg elkészítése során. Bár az olvasók bizonyára hálásak lesznek ezért, én azért megkockáztatom, hogy a legtöbben a kiadvány igazi értékére, a fényképanyagra fognak a legnagyobb érdeklődéssel tekinteni. Mellesleg a fotók legtöbbjéhez még bőséges képaláírás is társul, amire szükség is van, hiszen nem mindegyik felvétel „beszél önmagáért”.

A háttérinformációkból tudni lehet, hogy a kiadvány alapvetően a nemzetközi piacra készült angol nyelven, de a hazai olvasók kedvéért magyar változat is forgalomba került. Mivel magam csak az utóbbi változatot láttam, így csupán feltételezem, hogy a könyv két kitűnő lektora: Romsics Ignác és Spencer Jones közül előbbi a magyar, utóbbi a külföldre szánt kötethez írt előszót. Ugyancsak figyelemre méltó és nyilván a nemzetközi olvasóközönségére való tekintettel igyekezett a szerző szakítani a világháborús hadtörténetek alapvetően Európa-centrikus szemléletmódjával. Ennek következtében a megszokottnál több szó esik (és természetesen több fotó található a kötetben) az Európán kívüli hadszínterek történéseiről. Bár a terjedelem így is tekintélyes (több mint 400 oldal) ez nyilván azzal jár, hogy kevesebb figyelem vetül az európai hadieseményekre. Ez nem annyira érinti a nyugati frontot. Ám nekem úgy tűnik, hogy az olasz front – főleg az Isonzó csaták – jöttek ki rosszul ebből az új osztozkodásból (Doberdónak még a neve sem kerül említésre). Pedig 1915-ben ott meglehetősen súlyos és nemcsak a mi számunkra fontos küzdelem folyt. De talán a második kötetben ezek az arányok módosulnak… Hasonlóképpen feltűnhet az olvasónak, hogy a számunkra ugyancsak kiemelten fontos szerb hadszíntér eseményeinek bemutatása során a szerző ugyan modern, ám meglehetősen szerb szempontú szakirodalmat használhatott. Így azután a „balkáni halálmars” bemutatásánál minden a szerb katonák és civilek hősies és mérhetetlen szenvedésekkel teli útjáról szól, ám egyetlen szó sem esik a velük hurcolt osztrák–magyar hadifoglyok nem kevésbé gyötrelmes szenvedéseiről.

Külön érdekessége a kötetnek, hogy a szerző nem csupán a hadszíntereknek szánt külön fejezetet, de például a nők világháborús szereplésének, vagy a zeppelinek felhasználásának is. A világtengereken folytatott hadműveletek pedig végig kiemelten fontos figyelmet kaptak.

Összegzésképpen elmondható, hogy az érdeklődő olvasók egy rendkívül „ütős” könyvvel gazdagodhatnak (és nem csupán fizikai értelemben: a szóban forgó kiadvány több mint két és fél kilogrammot nyom). Ez a kötet rendkívül gazdag fotóanyaggal mutatja be, hogy a Nagy Háború valóban világháború volt, mivel közvetlenül vagy csupán közvetve a Föld csaknem egészére hatással volt, és hogy korunk államférfijai mindenütt a világon fontosnak tartották, hogy a száz évvel ezelőtti eseményekre emlékezve a béke megőrzésének jelentőségét hangsúlyozzák. Ahogy a szerző maga is megfogalmazta: „Éppen ezért az 1914–1918-as eseményeket fontos ismerni. Annál is inkább, mert az első világháború okainak, körülményeinek és következményeinek a megértése segít elkerülni a harmadik világháborút.” Azt hiszem ezzel a blog olvasói is egyetértenek…

Szalay-Berzeviczy Attila: A nagy háború százéves nyomában. Szarajevótól Trianonig. I. kötet 1914–1915.
Kiadó: MCC Press Kft. 2022
Ár: 17 950 Ft
A kötet megrendelhető itt: www.greatwarbook.com

Szólj hozzá!

Címkék: fotó könyv könyvajánló szalay berzeviczy attila

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr8917991788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása