Egy tábornok élete képekben

2022.01.28. 07:00 :: KajonÁrpád

Schamschula Rezső tábornok fotóhagyatéka 2. rész

Schamschula Rezső tábornok életrajzi könyvének a megírásakor igen bajban voltunk az illusztrációkkal, hiszen alig 10–20 személyes fotóval rendelkeztünk. A kötet megjelenése után mintegy fél évvel, legnagyobb meglepetésünkre, a család Ausztráliába emigrált ágától visszakerültek a Magyarországon élő leszármazottakhoz a tábornok kitüntetései és fotóhagyatékának egy része. Ezek a képek így nem kerülhettek bele a könyvbe, de úgy vélem, hogy érdekesek lehetnek a blog olvasói számára. A sorozat mostani részében az 1915–1916-os évben orosz fronton készült képeket mutatom be.

Szólj hozzá!

Címkék: orosz front Schamschula Rezső m. kir. veszprémi 31. gyalogezred 41. hadosztály m kir nagykanizsai 20 gyalogezred m kir szatmárnémeti 12 gyalogezred m kir dési 32 gyalogezred

A Nagy Háború orosz fogságba esett magyar hadifoglyai

2022.01.26. 08:12 :: KovácsCsaba

Magyar hadifoglyok hazatérése Kelet-Szibériából – A Scharnhorst-sztori – 7/1. rész

Nehéz lenne egy tőmondatba önteni miről is szólnak majd az alábbi sorok, így nem is próbálkozom vele, már csak azért sem, mert írásom kényszerből, de egyszersmind szándékoltan is mozaikos szerkezetű, azaz bár az egyes témák közt van összekötő kapocs, mindegyik megállná a helyét egy tanulmány erejéig önmagában is. Hívószavak, kifejezések persze meghatározhatók, azok a következők: első világháborús magyar hadifoglyok, Szibéria, a hadifogságból való hazatérés makro- és mikroszintű vetülete, katonai újság, tábori katonai sajtó és végül a címben is szereplő Scharnhorst. A megannyi, a tartalmat távirati stílusban leíró hívószóhoz különféle forrástípusok társulnak. Ennél fogva írásomhoz a történeti, sajtótörténeti és irodalmi feldolgozások mellett nagyszámban hasznosítottam korabeli napilapok vagy ritkábban kiadott újságok cikkeit, egyéb sajtóanyagot, valamint személyes forrásokat is.

Szólj hozzá!

Címkék: hadifogság Scharnhorst László József orosz hadifogság Akmolinszk

Egy tábornok élete képekben

2022.01.21. 07:00 :: KajonÁrpád

Schamschula Rezső tábornok fotóhagyatéka 1. rész

Ha valaki írt már levéltári kutatásokon alapuló könyvet (de lehet hogy a többinél is hasonló a helyzet), akkor tudja, hogy az kicsit olyan mint a házépítés. Az ember nem befejezi, hanem valahol kénytelen abbahagyni és késznek tekinteni a művet. Ennek természetes folyománya, hogy ezután fognak még előkerülni újabb anyagok, amiket az ember remekül fel tudott volna használni a művében. Amikor Schamschula Rezső tábornok életrajzi könyvét írtuk, akkor igen bajban voltunk az illusztrációkkal, hiszen alig 10-20 személyes fotóval rendelkeztünk. A kötet megjelenése után mintegy fél évvel, a család Ausztráliába emigrált ágától visszakerültek a Magyarországon élő leszármazottakhoz a tábornok kitüntetései és fotóhagyatékának egy része. A képek így nem kerülhettek bele a könyvbe, de úgy vélem, hogy érdekesek lehetnek a blog olvasói számára.

Szólj hozzá!

Címkék: Schamschula Rezső m. kir. veszprémi 31. gyalogezred 41. hadosztály m kir nagykanizsai 20 gyalogezred m kir szatmárnémeti 12 gyalogezred m kir dési 32 gyalogezred

„Még jó, hogy ez a náczió nem velünk tart...”

2022.01.10. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 17. rész

A sorozat befejező részében Bukarest elesik, Ferenc József és több politikus meghal. A táborban lopás történt, érkeztek új hadifoglyok, egyesek már harisnyát kötöttek, mert készültek a télre. Az eleinte egész nagyra tartott scandianói vár átminősült bagoly és denevér fészekké. Egyre látványosabb az olasz hátországban is a fejadagok racionalizálása, ami a hadifoglyok fejadagját is befolyásolta. Az argentin fagyasztott hús nagyon nem ízlik Guneschnek. A napló szöveges része a második fogságban töltött karácsonnyal zárul.

4 komment

Címkék: karácsony hadifogság ferenc józsef 1916 Olaszország Thallóczy Lajos Gunesch János Scandiano táborpénz Karl von Stürgkh

„Kis balesetem volt a futballnál...”

2022.01.03. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 16. rész

Görz elesett, a Bruszilov-offenzíva sikeres a keleti fronton, Románia hadat üzent. A hadműveletekkel párhuzamosan Scandianóban és a táboron belül is forrnak az indulatok. Egyre látványosabbak a nemzetiségek közötti ellentétek, a scandianói lakosok és a hadifoglyok borsot törnek egymás orra alá, romlik az olasz hátországban az ellátás, és a frissen megalapított futball klub meccsein is folyik a vér…

3 komment

Címkék: hadifogság óraátállítás hadifogoly 1916 olasz hadifogság Gunesch János Scandiano román hadüzenet

Rosszul elsült szilveszteri tréfa

2021.12.31. 09:35 :: Nagy Háború szerkesztőség

1914. december 31-én Homonnán a szilvesztert ünnepelték városszerte. Arról nincs információnk, hogy milyen mértéket öltött az óév búcsúztatása az alig egy hónapja még Kornyilov tábornok vezette cári csapatok által megszállt településen. A városban élők viszont ma is emlegetik Csontos István történetét, akinek minden bizonnyal emlékezetes éjszakája volt ezen a napon. – A történetet a velünk azt megosztó Anna Šimkulicová jóvoltából adjuk közre.

2 komment

Címkék: szilveszter 1914 Homonna Csontos István Kornyilov Bruszilov

„Zene után pedig majdnem forradalom”

2021.12.28. 08:53 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 15. rész

A naplóíró elkezdte előadássorozatát és büszkén sorolja a résztvevők számát. Mandolint kap ajándékba a reggiói püspöktől és ezen tanulja a játékot. Egy újabb ellenőrzés során segélyeket kapnak a táborlakók. Megtörtént az első távesküvő és az órát is átállítják. Futball klubot alapítanak, rögtön két csapattal, és kiderül: Gunesch János nemcsak a társasági élet motorja, hanem focistának is kiváló. A tábori zenekar is megalakul, természetesen Jónás Béla cigányprímás vezeti. Egyre látványosabb az eltérő nemzetiségű hadifoglyok közötti feszültség, sokan látványosan adnak hangot a Monarchiával szembeni ellenérzésüknek. A Bruszilov-offenzíva híre is eljutott a hadifoglyokhoz, ahogy Görgei Artúr halálhírét is megtudták.

Szólj hozzá!

Címkék: napló hadifogság 1916 hadifoglyok olasz hadifogság Gunesch János

Levelezőlapok, érzelmek egy háborús karácsonyon

2021.12.25. 07:00 :: RózsafiJános

Tábori levelezőlapokat forgattam a kezemben. Úgy voltam, mint valószínűleg sok Olvasónk, amikor igyekszik elolvasni egy ismeretlen kézírást, s megérteni a sorokból a néha csak célozgató közlendőket, a felsejlő szavakból pedig a levélíró érzéseit. A tábori levelezőlapokon olvasottakból most csak a leírt sorokkal foglalkozom, s nem térek ki azok hátterére, vagy a harctéri helyzetre, csak az anyai, rokoni, ismerősi kézzel írt sorokra. Mindezt bő száz évvel a lapok megírása után, ismeretlenül. A bemutatott lapok közös vonása, hogy azokat egy személynek, a magyar királyi 40. honvéd tábori tarackos ezred 3. ütegében szolgáló dévai Gullya Lászlónak írták 1916 karácsonya környékén.

2 komment

Címkék: karácsony gullya lászló magyar királyi 40. honvéd tábori tarackos ezred Majláth Károly erdélyi püspök

A tízes honvédek galíciai karácsonya 1914-ben

2021.12.23. 07:00 :: BartókBéla

100 évvel ezelőtt, 1921 karácsonyán idézte fel Benkóczy Emil, az egri római katolikus tanítóképző intézet tanára a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred 1914-ben tartalékos tisztjeként Lengyelországban töltött karácsonyi estéjét. Ezt a melankolikus karácsonyi visszaemlékezést mutatjuk be.

Szólj hozzá!

Címkék: miskolci 10–es honvéd gyalogezred Eger Benkóczy Emil Olpiny

„Még mindig tartja magát a béke hír”

2021.12.20. 07:00 :: JuhászBalázs

Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 14. rész

Hősünk egyre inkább tapasztalja az olasz hátországban is a nélkülözést, hiszen a scandianói szegények eszik meg a hadifoglyok által meghagyott ételt. A tábort meglátogatja a reggiói püspök, akinek a beszámolója fontos forrás a tábor életéről. Sokan rákapnak a bibliaolvasásra, új vallást alapítanak, az egyik hadifogoly ebbe bele is őrül. Megtudják, hogy lehetséges távházasságot kötni, egy hadifogoly él is a lehetőséggel. Guneschnak lesújtó véleménye van a kezdeményezésről. A politikai indulatok is forrnak, kiderül, hogy Scandianóban látványos az Olasz Szocialista Párt támogatottsága. Gunesch meg is jegyzi, hogy az általa idézett békepárti szövegeket otthon nem lehetne kiírni. A hadifoglyok körében is erős a békevágy, és ennek számos jelét adják. A naplóíró fontos sikert könyvelhet el: a táborparancsnok engedélyezi számára egy fizikai témájú előadássorozat megtartását.

Szólj hozzá!

Címkék: napló egészségügy hadifogság hadifogoly olasz hadifogság Gunesch János Scandiano

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

süti beállítások módosítása