„Ez volt az én tűzkeresztségem”

2021.01.25. 07:00 :: THorváthAttila

Hegedős Károly harctéri emlékei – 16. rész

Nagy könnyelműség a harctéren elhagyni a járt utat: Károly azonban nem akar gyávának mutatkozni, így enged Bahr zászlós invitálásának a senki földjére tett kirándulásra. Átesik az ellenséggel való első találkozásán, ami kis híján az utolsó is egyben. Eljön az a nap, amikor végre leváltják a szolgálatból, így pár napra az ütegállomáson pihenhet. Társával a „Villa Hühnensteigen”-ben ütik fel tanyájukat és a félig lerombolt és pusztán a katonák ellátására berendezkedett Görzbe is belátogatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: tüzér doberdó Hegedős Károly

Poppe Kornél (1884–1941) emlékezete

2021.01.20. 07:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Három fotóalbum, egy köteg levél, egy szolgálati lap – ez volt Poppe Kornél hagyatéka, ami alapján Scharek Ferenc 1992-ben elkezdte kutatni a katonai léghajózás és légifelderítés meghatározó magyar személyiségének az életét. Napjainkra sok mindent sikerült tisztáznia a magyar és nemzetközi repüléstörténet kiemelkedő alakjáról. Blogunkon megjelenő újabb írásának aktualitását az adja, hogy ma kereken 80 éve hunyt el Poppe Kornél.

Szólj hozzá!

Címkék: felderítés léghajó Szentandrás Poppe Kornél légifelderítés

„Harcolás itt jóformán nincsen, csak rostokolunk a vizes odúkban, s várunk”

2021.01.18. 07:00 :: THorváthAttila

Hegedős Károly harctéri emlékei – 15. rész

A hadapródjelölt első felderítő szolgálatát végzi az olasz fronton a görzi hídfőben, Oslaviánál. A fedezékben megtapasztalt mostoha körülmények, valamint a rossz ellátás ezúttal is a háborúról és a hadsereg működéséről való elmélkedésre késztetik… A tüzérfelderítés mindennapjaihoz tartozik a megrongált telefonvezetékek megjavítása. Károly a koromsötétben és esőben tett járőrszolgálata során az első igazi harctéri izgalmakat kénytelen átélni…

Szólj hozzá!

Címkék: telefon tüzér hadtáp görz gorizia Hegedős Károly hadiszállítás tüzérfelderítés

Caduti italiani e del litorale austriaco all’ospedale militare di Nagyvarad nella Grande Guerra

2021.01.14. 07:00 :: GianfrancoSimonit

magyar

Nagyvárad era una delle importanti città militari della Monarchia Austro-Ungarica all’inizio del Novecento. Numerosi suoi edifici ricordano ancora quel periodo. Durante la prima guerra mondiale nella città funzionavano diversi ospedali militari. I defunti furono sepolti nel cimitero Rulikowski. Tra di essi c’erano soldati austro-ungarici provenienti dal Litorale austriaco e molti soldati italiani diventati prigionieri di guerra. Con tale mio saggio oltre a presentare i più significativi edifici della città costruiti durante la Monarchia presento i dati di questi caduti in base a un registro ritrovato in loco.

Szólj hozzá!

Címkék: hadifogság Nagyvárad Rulikowsky temető

Olasz és osztrák tengermelléki halottak a nagyváradi katonai kórházban a Nagy Háború idején

2021.01.14. 07:00 :: GianfrancoSimonit

italiano

Nagyvárad az Osztrák–Magyar Monarchia jelentős katonavárosa volt a 20. század elején. Számos épülete ma is erre az időszakra emlékeztet. Az első világháború idején a városban több katonai kórház is működött. Az itt elhunytakat a Rulikowski temetőben helyezték végső nyugalomra. Közöttük találhatók a ma Olaszországhoz tartozó Osztrák Tengermellékről származó osztrák–magyar katonák és jelentős számban a hadifogságba esett olasz katonák is. Írásomban a város monarchiakorabeli jelentősebb emlékeinek a bemutatása mellett ezeknek a hősi halottaknak az adatait adom közre egy helyben fellelt nyilvántartás alapján.

Szólj hozzá!

Címkék: hadifogság Nagyvárad Rulikowski temető

„Mert ekkor már, amikor én a frontra kijöttem, az állóharc dúlt”

2021.01.11. 07:00 :: THorváthAttila

Hegedős Károly harctéri emlékei – 14. rész

Minden kezdet nehéz: a nagy ambíciókkal a frontra kerülő hadapródjelölteknek nemcsak a mostoha körülményekkel, hanem a nem túl barátságos – ráadásul többnyire nem is magyar – bajtársakkal is „meg kell küzdeniük”. Károlynak Görzben ideiglenesen a Dreher-villában, majd egy átalakított üvegházból készült legénységi körletben kell felütnie a tanyáját. Az emlékiratíró – tapasztalt mérnökként – immár évtizedek múlva értékeli, írja és rajzolja le a lövészárok-rendszer kialakulásának menetét és működését.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz front tüzér fedezék görz lövészárok Hegedős Károly

Gombos Zoltán, a zentai származású tábornok

2021.01.07. 07:00 :: MolnárTibor

A különböző honvédezredeknél, majd a Székely Hadosztályban teljesített szolgálatával ismertté vált Gombos Zoltán az osztrák–magyar kiegyezés évében, 1867. augusztus 3-án látta meg a napvilágot. A hivatalos iratokban születési helyéül Zentát jelölték meg, valójában Csantavéren tartották keresztvíz alá, hiszen a faluhoz közel eső, 2864-es házszámú Gombos-birtokon született.

2 komment

Címkék: Zenta magyar királyi nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Gombos Zoltán

„Ég és föld, béke és háború, két élet között lebegve”

2021.01.04. 07:00 :: THorváthAttila

Hegedős Károly harctéri emlékei – 13. rész

A barátok, ismerősök lassan mind a frontra kerültek: Károly is megtudja, hogy egy bajtársával együtt áthelyezik őket a temesvári tábori tarackos ezredhez. Elkezdődik a számtalan hasznos és haszontalan felszerelés beszerzése, emellett hősünk – életében először – naplót is vásárol. A búcsúzkodás ideje is eljött: Károlyt egy szerencsemalac-amulett is óvni fogja a harcok során. Rövid temesvári tartózkodás és több napos vonatozás után feltűnik a megpróbáltatások újabb színhelye: az olasz harctér.

Szólj hozzá!

Címkék: felszerelés napló kiképzés tüzér Nagyvárad Temesvár Hegedős Károly tábori tarack

Vajon találkoztak?

2020.12.31. 09:00 :: StencingerNorbert

Egy vasutas század emlékirata

Jónéhány évvel ezelőtt egy tanítványomtól ajándékba kaptam egy bekeretezett szöveget. Gépelt írás és aláírások egy megsárgult papíron. Számos katona kézjegye, akik arra tettek fogadalmat, hogy a háború után együtt ünneplik a szilvesztert 1920. december 31-én Kelenföldön. Mindannyian a császári királyi vasúti ezred 7. századának tagjai voltak és éppen Szerbiában töltötték szolgálati idejüket 1916 szeptemberében, amikor a nagy elhatározásra jutottak…

4 komment

Címkék: szilveszter vasutas Kelenföld vasutas ezred Kókay Géza

Karácsonyozzon és szilveszterezzen Londonban! (1916)

2020.12.30. 07:00 :: SzoleczkyEmese

Képeslap-kincsek 3.

A Nagy Háború során számos osztrák–magyar és német állampolgárságú civil került pusztán attól nehéz helyzetbe, hogy a hadüzenet pillanatában ellenséges ország területén élt munka, tanulás, ösztöndíj vagy bármi hasonló miatt. Mások csak rövid időre látogattak el külföldre, szabadságukat töltötték ott, amikor a szó szoros értelmében egy pillanat alatt forró lett a lábuk alatt a talaj. Amennyiben magyar internáltakról esik szó, mindig kikötünk Kuncz Aladár Fekete kolostoránál és a francia internálás körülményeinél. Ma kézbe vett képeslapunk ezzel szemben Angliába, pontosabban Londonba kalauzol minket, ahol szintén sok magyar lakott és többen járták meg az internálás kálváriáját.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony szilveszter képeslap internálás London internálótábor

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Művészek a háborúban 

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

süti beállítások módosítása