„Ember és állat egyformán érzi a veszélyt …”

2023.03.27. 07:23 :: PollmannFerenc

Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 18. rész

Kemény doktor csapata mind közelebb jut Damaszkuszhoz. A kegyetlen megpróbáltatásokat már a kitartónak ismert németek is egyre kevésbé bírják. A karavánúton ugyan gyorsabb a haladás, ám így is kérdéses, sikerül-e az ellenséges csapatok előtt elérni a várost. Egy felrobbant lőszerraktár okoz kis híján pánikot és a brit tüzérség is egyre hatásosabban támadja hőseink egységeit. 1918. szeptember 30-án Kemény doktorék végül ezúttal nem sokat láthatnak Damaszkuszból: a városban hatalmas a felfordulás. Hammerstein németjei és az osztrák–magyar csapatok azonnal tovább folytatják a visszavonulást észak felé.

Szólj hozzá!

Címkék: visszavonulás Palesztina Damaszkusz Hammerstein dr. Kemény Gyula

Perczel Armand története

2023.03.23. 07:00 :: KarikaTímea

Perczel Mór unokái a Nagy Háborúban 2/2. rész

A bonyhádi Perczel család a XIX–XX. században generációkon keresztül kiemelkedő jelentőségű katonákat adott Magyarországnak. Az első világháborúban a család huszonnégy tagja teljesített katonai szolgálatot, köztük Perczel József altábornagy négy fia is. Perczel Mór 1848-as tábornok gyermekének, Perczel József altábornagynak elévülhetetlen érdemei voltak a kiegyezést követően a honvédhuszárság szervezésében és fejlesztésében. Huszártisztként szolgáló fiai közül három Nagy Háború alatti történetét már korábban bemutattam. Jelen írásomból Perczel Armand és családja kalandos és sok szempontból szomorúan tipikus XX. századi magyar élettörténetét ismerhetjük meg.

Szólj hozzá!

Címkék: ludovika akadémia Balatonfőkajár Perczel Mór Perczel Armand marosvásárhelyi 9. honvéd huszárezred

„De mi történt egyszerre a németekkel?”

2023.03.20. 07:00 :: PollmannFerenc

Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 17. rész

A teherautók rejtélye ugyan megoldódik, hőseink helyzete azonban továbbra is nehéz. Toronyiránt vagy vargabetűket leírva érdemes a sivatagban közlekedni? Hogyan lehet megkülönböztetni egymástól az igazhitű és a hitetlen áldozatok tetemeit? Titokzatos puskadörrenések és az elmaradhatatlan sakálok macskaszerű nyávogása kíséri a csapat útját. Mintha a németek kevésbé bírnák a szenvedéseket… Kemény doktor rávilágít a különös jelenség lehetséges okára.

Szólj hozzá!

Címkék: sivatag sakál visszavonulás törökök Palesztina Hammerstein Dr. Kemény Gyula

Hilal-i Ahmer Yararına Düzenlenen Programlar ve Bir Gambrinus Kupası

2023.03.18. 10:20 :: FodorGábor

Magyar

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin Güneydoğusunda meydana gelen yıkıcı deprem felaketinin ardından Macaristan da dâhil olmak üzere bütün dünyada afetten etkilenenlerin yararına bağış toplama kampanyaları başlatıldı. Fakat devletin ve sivil toplum kuruluşlarının başlattığı bu geniş çaplı yardım faaliyetleri ve Türklere karşı duyulan toplumsal sempati Macaristan’da ilk kez kendini göstermedi. 93 Harbi sırasında buna benzer coşkulu bir hareket söz konusuyken; Birinci Dünya Savaşı’nda yaralanan müttefik Osmanlı ordusu mensuplarının desteklenmesi amacıyla bundan daha geniş çaplı toplumsal bir hareket de yaşanmıştı: “Hilal-i Ahmer Cemiyetinin Desteklenmesi İçin Kurulan Millî Komite” adında bir kuruluş oluşturularak çeşitli yardımseverlik faaliyetleri düzenlenmiştir. Bu faaliyetlerin merkez üslerinden biriyse Budapeşte’nin “ilk Münih tarzı, büyük askerî bandolu birahanesi” olan Gambrinus Lokantası olup diğer faaliyetlerin yanı sıra piyango çekilişi, Türk yemekleri ve Macar Askerî Bandosu’nun eşliğinde yardım programları hayata geçirilmiştir. Bir çekiliş ödülü olan Gambrinus Kupası geçtiğimiz senelerde bir Türk koleksiyonerin koleksiyonuna katıldı.

Szólj hozzá!

Címkék: törökök Gallipoli Törökoszrág Vörös Félhold Vörös Félhold Támogatására Alakult Országos Bizottság

A Vörös Félhold támogatása és a Gambrinus korsó

2023.03.18. 10:19 :: FodorGábor

Türkçe

A 2023. február 6-án Délkelet-Törökországban történt elemi erejű földrengés után világszerte, így hazánkban is adomány- és segélygyűjtő akciók sora kezdődött a fedél nélkül maradt túlélők megsegítésére. Az állami és civil szervezetek által indított széleskörű jótékonysági programok, illetve a törökök irányába megmutatkozó össztársadalmi szimpátia azonban nem új keletű Magyarországon. Először az 1877–1878-as orosz-török háború során láthattunk hasonló lelkesedést. Ennél széleskörűbb társadalmi megmozdulásra került sor az első világháború során, mikor felállításra került a Vörös Félhold Támogatására Alakult Országos Bizottság, és országszerte különféle jótékonysági akciók vették kezdetüket a szövetséges török hadsereg sebesültjeinek megsegítésére. Ezek egyik központja Budapest „első müncheni veretű, nagy katonazenés serháza”, a Gambrinus söröző és étterem volt, ahol többek között tombolahúzás, török ételek és a honvédzenekar koncertjei kísérték a jótékonysági esteket. Az egyik tombolanyeremény, egy korsó, az elmúlt években egy török magángyűjtő kollekciójában tűnt fel.

1 komment

Címkék: jótékonyság törökök Gallipoli Törökoszrág Vörös Félhold Vörös Félhold Támogatására Alakult Országos Bizottság

Nyugaton a helyzet 10 óra 59 perckor…

2023.03.16. 07:00 :: PollmannFerenc

A döntés megszületett: a 2023. évi Oscar-díjakat kiosztották. A Neflix múlt év őszén vetíteni kezdett első világháborús filmje, a „Nyugaton a helyzet változatlan”, amelyet kilenc kategóriában is jelöltek, végül négy díjat besöpört. Megkapta a legjobb operatőrnek, a legjobb idegen nyelvű filmnek, a legjobb zenének valamint a legjobb díszletnek járó trófeát. Edward Berger alkotása ezzel felülmúlta Sam Mendes nagy sikerű "1917" című művét, amely 2020-ban tíz jelölésből végül három díjat (a legjobb operatőrnek járó mellett a legjobb vizuális effektek és a legjobb hangkeverés kategóriában) kapott meg.

6 komment

Perczel Mór, Olivér és Miklós története

2023.03.15. 07:00 :: KarikaTímea

Perczel Mór unokái a Nagy Háborúban 2/1. rész

„A Perczelek a harctéren. A bonyhádi Perczel-családnak, mely hagyományaihoz híven mindenkor buzgón és különösen a szabadságharcban önzetlenül szolgálta a hazát munkával és vérrel egyaránt, jelenleg huszonegy tagja teljesít katonai szolgálatot. Perczel József nyugalmazott altábornagynak, néhai Perczel Móric 48-as tábornok, a szenttamási győző fiának négy fia szolgál a harctéren: Móric a 6-ik honvédhuszárezred, Armand a 9-ik honvédhuszárezred, Olivér pedig a 4-ik honvédhuszárezred századosa, míg a legfiatalabb, Miklós, ki mint főhadnagy az első honvédhuszárezrednél teljesített szolgálatot, hónapokkal ezelőtt az északi harctéren hősi halált halt”– tudósított a Magyarság című politikai napilap 1915. április 16-i reggeli számában. Az idézetben szereplő négy testvér, négy honvéd huszártiszt történetét követem nyomon írásomban, amelynek első részében Mór, Olivér és Miklós történetét mutatom be.

Szólj hozzá!

Címkék: ludovika akadémia Gorodok Perczel Olivér Perczel József Perczel Mór Perczel Miklós Perczel Armand gorodoki lovasroham

„No, gondoltuk, itt ma éjjel harc lesz…”

2023.03.13. 07:00 :: PollmannFerenc

Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 16. rész

Most a Fiastyúk jobbra van Kemény doktor csapatától, tehát jó az irány. A cipőfeltörés okozta kínok miatt már orvosi segítségre szorulnak néhányan. Vajon hova szökdösnek éjszaka az arabok? Távírópóznák, mint a kultúra hírnökei. Derat pusztulása. Furcsa török hadi szokások. Félelem az arab lázadóktól és az üldöző hindu lovasoktól, valamint angol páncélautóktól. 1918. szeptember 29-ére virradó éjjel a sivatagban menetelő csapatban egy váratlanul felbukkanó autókaraván kelt nagy riadalmat…

5 komment

Címkék: visszavonulás Palesztina Hammerstein Dr. Kemény Gyula Ar-Ramtha Muzayrib Derat

Egy vitézzé avatott matróz azonosítása

2023.03.09. 07:00 :: BálintFerenc

Zordon (Zubora) István története

2022 tavaszán látogatást tettem Szombathelyen Hideg Istvánnál, akinek impozáns gyűjteménye van a cs. és kir. haditengerészet emlékeiből. Barátom elbüszkélkedett legújabb szerzeményével: a néhány fotóból álló hagyaték egy személy pályafutását kísérte végig. Az első felvétel még a Monarchia idején készült, egy matrózruhás fiatalembert ábrázolt. A többi képen szintén ő volt látható, már altiszti egyenruhában, míg az utolsó portrén már a m. kir. Folyamőrség uniformisában örökítették meg. Név sajnos nem szerepelt a fotókon, így a támpontot az azonosításhoz a kitüntetései és vitézi jelvénye jelentették.

Szólj hozzá!

„Itt vannak a sírásók…”

2023.03.06. 07:00 :: PollmannFerenc

Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 15. rész

A sivatagi vándorlás gyötrelmei. A legfontosabb, hogy az összeköttetés megmaradjon. Egyre nehezebb a németek által diktált tempót tartani, de a lemaradókra biztos halál vár. Éjjel üvöltenek a sírásók. Újra brit repülők. Végre felbukkan egy falu, ahol van víz, ám az még szűrve és a doktor praktikái ellenére is szinte ihatatlan. Hőseinkben szörnyű gyanú támad, ami be is bizonyosodik: Hammerstein alezredes parancsát követve a menetoszlop jó ideje visszafelé halad!

Szólj hozzá!

Címkék: sivatag visszavonulás Palesztina Hammerstein dr. Kemény Gyula

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

süti beállítások módosítása