Utolsó kommentek:

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.03.30. 00:30:40

@BartókBéla: De ők honvéd gyalogdandárt említenek, tehát még sem volt pontos a hírforrásuk! :)

Egyébként az olasz ismerőseink manapság is előszeretettel nevezik az osztrák-magyar alakulatokat honvéd alakulatnak (valamiért tetszhet nekik ez a szó), ha ahhoz a magyaroknak valami köze van. Bolzano esetén nem magyarországi alakulatok tartoztak ekkor alá, de lehet, hogy azt is tudták, magyar lakhelye van. :)

Bocs, Béla, hogy elkomolytalankodtam a komoly témát!

Bejegyzés: Heinrich Bolzano vezérőrnagy halála, és ennek rejtélyes körülményei

BartókBéla 2020.03.29. 21:30:46

Szép munka volt, Balázs, gratulálok.
Nagyon szemléletesek lettek a fordítások, különösen a Battistella-féle osztrák hadinapló volt izgalmas forrás.
És a két fotó a vezérőrnagy sírjairól is szép termés.
N.B. Bolzano valóban a 132. gyalogdandár parancsnoka volt de korábban az orosz fronton. Ezt is tudták már az olaszok?

Bejegyzés: Heinrich Bolzano vezérőrnagy halála, és ennek rejtélyes körülményei

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.03.29. 13:04:03

@JuhászBalázs: Egy közkatona esetén még talán érthető is ez az eljárás, hisz nagyon zavaros, folyton változó viszonyok voltak, de egy tábornok esetén, akinek az "elfogására" ráadásul büszkék is voltak, s azért még kitüntetéseket is osztogattak, s akit a fotó szerint először jelölt sírba temettek, kevésbé.

Bejegyzés: Heinrich Bolzano vezérőrnagy halála, és ennek rejtélyes körülményei

JuhászBalázs 2020.03.29. 09:53:55

Az olasz szövegekben az első temetés kapcsán rendre feltűnik a "coi piedi fuori", vagyis a "[sírból] kilógó lábakkal" formula. Alberto Talamanca szíves közlésének köszönhetően tudtam meg, hogy ez egy olasz közmondásra utal, miszerint valakit hevenyészve temettek el. Bolzano vezérőrnagy lába így csak képletesen lógott ki a sírjából.
Sajnos a holttestek ide-oda szállítása során elvesztek az azonosításra alkalmas tárgyak, dögcédulák, vagyis minden egyes újratemetéskor csak nőtt az "ismeretlenek" száma. A montellói kutatók az 1918. június 17-én elhunyt Belanka Pál, a cs. és kir. 39. gyalogezred 11. századának katonája esetében megtalálták a dögcédulát, a testet viszont valószínűleg úgy temették újra, hogy egyéb azonosításra alkalmas tárgy hiányában már ismeretlenként szerepel valamelyik olaszországi temetőben. Bolzano vezérőrnagyot legalább kétszer temették újra, személyes tárgyait egytől egyik elvették az olaszok, így már csak DNS vizsgálat segítségével lehetne megállapítani hol nyugszik.

Bejegyzés: Heinrich Bolzano vezérőrnagy halála, és ennek rejtélyes körülményei

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.03.29. 01:48:44

Itt is köszönöm a "nyomozást" és a cikkeket Juhász Balázsnak és ugyanígy Bartók Bélának, a korábbi részek szerzőjének! Balázsnak külön köszönet az olasz-magyar fordításokért!

Az egész kutatást a nervesai olasz barátainkkal való találkozás indította el és azt gondolom, hogy rengeteg mindent sikerült kiderítenetek, s az olvasó közönség elé tárnunk, még ha a végső választ nem is sikerült megtalálnunk. Ezt valószínűleg már nem is lehet, ha csak újabb források nem kerülnének elő.

Balázs, egy, a lényeg szempontjából kevésbé, de a történet egésze szempontjából talán érdekes részletről végül nem tettél említést. Bolzano vezérőrnagy életének a végállomását jelentő giaverai templom melletti sírról készült nem túl jó minőségű fotó másolaton nem vehető ki, de állítólag az eltemetési módja hagyott kívánni valót maga után... Az is nagyon érdekes, hogy az áttemetést követően pedig eltűnt, vagy legalábbis azonosítatlan maradt a sírja. Ezekről érdemes lenne esetleg még néhány gondolatot írni.

Bejegyzés: Heinrich Bolzano vezérőrnagy halála, és ennek rejtélyes körülményei

BartókBéla 2020.03.26. 17:14:37

Ez sem diósgyőri sztori de ez is azt bizonyítja hogy - világháború és a háború utáni emigráció ellenére - a magyar labdarúgás elpusztíthatatlan:

"Magyar labdarúgók a francia idegenlégióban.
Idegen légió, Afrika sok gyermeknek vágya, álma a szintén nagyon kedvelt indián történetek mellett. Míg azonban az indián mesék színhelyére, Amerikába, néhány a büntető törvénykönyvvel összeütközésbe jutott egyénen kívül túlnyomó részt a munka emberei távoznak, Afrika úgyszólván kizárólag a társadalom elöl nyomtalanul eltűnni óhajtók úti célja, ahol az idegenlégióban névtelenül örökösen a halál szemébe nézve vezekelnek nem is annyira bűnükért, mint könnyelműségükért. A könnyenhívő, kalandorvérű ifjak, akik a nem hiába a halál légiójának nevezett Idegenlégióba lépnek és ott — nem is emberszámba véve — idegen érdekekért, idegen trikolor alatt nagyrészt életüket és vérüket hagyják, tengernyi szenvedés után messze Idegenben. Afrika perzselő homoksivatagjában.
Az algíri (algériai) Colomb Becharban kelt a levél, melyet az idegen légió első ezrede 12. századának 7178. számú névtelen katonája irt, aki valamikor jobb időkben Worlicek nevet viselte és a bécsi Wacker labdarúgója volt.
Az 1. ezred 12. század katonái magyarok és osztrákok, akik mint a többi légióalakulatok harcosai football csapatot alakítottak, mely a döntő meccset indokolatlan tizenegyessel vesztette el egy francia katonai csapat ellen.
A csapatnak nem kevesebb, mint hat tagja magyar mint az az alábbi csapat-összeállításból kiderül:
Herner („33"FC), Padowey (Temesvár), Dogmann (Kecskemét)Kisely (Bécs), Leyer (Vasas), Leder (Bécs) Pinszk (Mülhausen), Konetzny (Vasas). Wirtenberger (Troppau), Dékány (Pozsony). Worlicek (Bécs).
A fiúk a levélben, melyet az osztrák labdarúgó szövetség elnökéhez, dr. Abeleshez (Ignaz Abeles, 1874-1942) intéztek, érdeklődnek az itthoni sportviszonyokról, sportlapokat és egy labdát kérnek.
Szegény hontalanul idegenben kóborló fiúk szenvedéseit elviselhetőbbé teszi a labdarúgósport!" (Pesti Hírlap, 1920. december 3.2.)

Bejegyzés: A DVTK a Nagy Háború idején

pasztorl92 2020.03.26. 15:44:37

Nem Diósgyőr sem Vasgyár, de fodbal. Csak egy kis érdekesség: Az első magyar foci szövetségi kapitány is hősi halált halt a Nagy Háborúban. Gillemot Ferenc (1-es népfölkelő főhadnagy) 1916 végén a Déli-Kárpátokban harcolt a románok ellen, amikor halálos sebet kapott a Moldovisul magaslaton. A focis témában érdekes tanulmányt írt Kiss Balázs is, ajánlom mindenki figyelmébe: Békebeli futball a háborús Magyarországon (1914-1918)

Bejegyzés: A DVTK a Nagy Háború idején

magyaros17 2020.03.25. 10:44:36

Nem véletlenül akart mindegyikük a csapattal együtt maradni. Nem tudom, hogy az oroszoknál, olaszoknál jobbak voltak-e az esélyek? Nekem az a benyomásom, hogy a háború elején feltétlenül, amíg ezek az országok bírták anyagilag az ellátást. De azért a zsúfoltság már 1915-től tömeges járványokat eredményezett Oroszországi hadifogoly táborokban is. Meg a tárborparancsnokok sem voltak egyformák. Biztos voltak sokan, akik igyekeztek jól gondoskodni a foglyokról, mások pedig büntetni akarták rajtuk keresztül az ellent. Én ilyesmit feltételezek a szerbekről, de lehet, hogy nincs igazam, csak elfogult vagyok.
M

Bejegyzés: Hát ilyen a Rückzug?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.03.24. 15:16:40

@György Somosi: Túl sok jó biztos nem... Jobb esetben hadifogság, ha túlélték, halálmars, ha azt is, Asinara... Az esélyük nem volt túl nagy...

Bejegyzés: Hát ilyen a Rückzug?

György Somosi 2020.03.24. 11:39:43

Vajon mi történt a hátrahagyott sebesültekkel?

Bejegyzés: Hát ilyen a Rückzug?

BartókBéla 2020.03.23. 16:29:34

Pásztor Levente munkatársunk találta meg a 8 Órai Ujság 1931. április 5-i számában a Nagy Háborúban elesett magyarországi labdarúgók névsorát.
Eszerint a vasgyári munkáscsapatból (DVTK) elesett Baczur József és Presovszky Ferenc, akik még láthatók a fenti fényképen.
Ugyanakkor a hivatalnokcsapatból (DAC) Nagy Elemér, Bayer Pius, Jászai József szerepel a halottak névsorában.
Nagy Elemér és Jászai József magasabb iskolai végzettségük miatt mint tartalékos hadnagyok meglettek a cs. és kir. 34. gye. tisztikarában, (Bayer Pius még nem) de egyelőre úgy tűnik, Baczur és Presvoszky neve a háború után csak tovább futballozó testvéreik révén maradhatott fenn.

Bejegyzés: A DVTK a Nagy Háború idején

BartókBéla 2020.03.20. 17:13:34

Köszönöm, Levente. Valóban fontos adatok azok is.
Volt a blogon már néhány olyan poszt, amely a különböző játékosok nyomába eredt:
nagyhaboru.blog.hu/2018/07/05/szazeves_kerdes_az_mtk_jobban_lobbizott_a_ferencvarosnal

nagyhaboru.blog.hu/2012/04/11/budapest_sportkedvelo_kozonsegenek_jo_husveti_unnepe_volt

nagyhaboru.blog.hu/2012/05/18/ne_hagyjatok_kiveszni_a_sport_nemes_osztonet

Néhány kiegészítés:
A DVTK és a DAC játékosai között társadalmi (pl. munkás-hivatalnok) különbségek, ellentétek (is) voltak
A 34-eseknél is focizhattak diósgyőriek és miskolciak, mert Borsod vármegye egy része is hadkiegészítési körzetük volt.
Az 1918-ban kezdődő bajnokságban pedig nekem az látszik, hogy vasúti és fegyvergyári alkalmazottak csapatai neveztek, mivel őket később (vagy nem is) hívhatták be katonának.

Bejegyzés: A DVTK a Nagy Háború idején

pasztorl92 2020.03.20. 14:21:16

Van egy újság cikk ahol 3-4 hasábon keresztül klubonként sorolják az elesett futballisták neveit. Ha gépnél leszek megkeresem, talán le is van mentve.

Bejegyzés: A DVTK a Nagy Háború idején

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.03.17. 22:27:38

@magyaros17: Ne feledkezzünk meg a 3. hegyi dandár gyönyörű javorcai kápolnájáról sem, amiről itt a blogon is olvashattunk a környéket legjobban ismerő Négyesi Lajos jóvoltából: nagyhaboru.blog.hu/2016/07/14/a_javorcai_szentlelek_emlekkapolna_magyar_epitoje

Bejegyzés: „A III. Brigade csak volt, de már nincs…”

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.03.17. 22:00:14

@magyaros17: Köszönöm, hogy ezt felhoztad, pontosan így van. Az Isonzónál az olaszok elleni védekező harcokban már ragyogóan helytáll a Szerbiában teljesen szétzilált, de 1915 tavaszára újjászervezett, s feltöltött 3. hegyi dandár. S nem csak Szojka Kornélnál olvashatunk erről, de dr. Kemény Gyula olasz fronton írt naplójában is ugyanezek a zászlóaljak jelennek meg, sok itt emlegetett szereplő is felbukkan. Érdemes újra olvasni.

Bejegyzés: „A III. Brigade csak volt, de már nincs…”

magyaros17 2020.03.17. 19:51:16

Egy friss komment végre: a 3. hegyi dandár nem volt büszke a szerbiai teljesítményére. Ahogyan az itt közölt kép mutatja, Szerbiából a tolmeini hídfő környékére vezényelték feltöltés után a 15. hadosztályt, benne a dandárt. A dandár emlékezetes csatáinak felsorolását olvashatjuk a sapkajelvényükön: Vodil Vrh, Mrzli Vrh, Sleme.... A lista nem Szerbiával kezdődik. Dr Szojka Kornél visszaemlékezései a dandárnak ezekről a harcairól szóltak.

Bejegyzés: „A III. Brigade csak volt, de már nincs…”

Hungryhorse 2020.03.17. 16:15:37

@TakácsRóbert: @PollmannFerenc: kommentelő vagyok, érdeklődő, nem bíró, nem történész és nem is vizsgálóbíró, ráadásul sehol soha nem állítottam sem rólatok, sem magamról ilyeneket. A személyetek nem érdekel, a poszthoz szóltam hozzá.

Ez itt nem történeti szakirodalom, hanem egy érdekes blog egyik (engem) hozzászólásra ingerlő posztja.

Nagy Imre pedig - számos okkal, melyeket forrásokkal indokoltam - máig megosztó történelmi alakja a XX.századi magyar történelemnek, aki hazáját már egészen fiatalon elárulta - amint a posztban is le van írva.
Ha ennyire zavaró a személyéről közölt tények halmaza, nem kell róla posztot írni, mert amint azt az első kommentelő is megállapította: "izgalmas és provokatív írás".
Nos valóban az.
Nem sajnálom, hogy hagytam magam provokálni.

Bejegyzés: Nagy Imre az orosz fronton és a hadifogságban

PollmannFerenc 2020.03.16. 15:29:13

@TakácsRóbert: Úgy van! Mert a történész nem bíró! Hanem legfeljebb vizsgálóbíró, akinek az a dolga, hogy a lehető legsokoldalúbban feltárja az eseményeket, megvilágítsa az okokat és a következményeket, megmutassa az esetleges alternatívákat. Az ítélkezés nem az ő feladata...

Bejegyzés: Nagy Imre az orosz fronton és a hadifogságban

TakácsRóbert 2020.03.15. 10:56:40

@PintérTamás: Egyetértek Tamás! A történelemtudomány (és az ezzel foglalkozó történész/kutató) feladata, hogy a történelmi eseményeket a legnagyobb objektivitással kutassa és publikálja. Ha nem úgy teszi, az nem tudomány...

Bejegyzés: Nagy Imre az orosz fronton és a hadifogságban

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

Könyvajánló

Szentgál 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Úzvölgyi temető

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról