Best of 2012

2012.12.28. 11:52 :: Nagy Háború szerkesztőség

A 2012-es év hamarosan véget ér. A Nagy Háború Blog háborús albumát történészek, levéltárosok, amatőr kutatók és olvasók idén is sok személyes történettel, naplóval, hadtörténeti írással gazdagították. Év végi posztunkból kiderül melyek voltak a 2012-ben megjelent írások közül a legolvasottabbak, és mely bejegyzések szerepelnek a blog "örökranglistáján".

 

Izgalmas évet tudhat maga mögött a Nagy Háború Blog. Szerzőink ez évben is számos előadást tartottak vidéken és Budapesten egyaránt, sőt Szlovéniába is eljutottak. Szerveztünk vetélkedőt az adonyi kistérség általános iskolái számára, amire tanáraik segítségével példásan készültek fel a diákok. Az állandó szerzők között üdvözölhetjük ez évtől Rőczei Lívia történészt, a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának levéltárosát, és alkalmanként Dr. Ravasz Istvánt, Peter Chorvátot, valamint a Wang folyó versei blog szerzőit. Volt idén foci EB és olimpia, előbbi kapcsán Stencinger Norbert bombázott bennünket néhány témába vágó cikkel, de az utóbbiról is megjelent néhány írás. A hétfő ez évben is a visszaemlékezéseké, frontnaplóké volt: B. Sárközy Gergely írásán kívül Dr. Kemény Gyula ezredorvos frontnaplójának egy részét is közzé tettük. Ez utóbbihoz kapcsolódva több, a katonaegészségügy témáját tárgyaló írás is megjelent. Elindult az Arcok a Nagy Háborúban, ahová sok olvasó küldi be családi vagy gyűjteményből származó portréit, csoportképeit, és örömmel látjuk, hogy a képekkel kapcsolatban sokszor kérdeznek vagy osztanak meg információkat, megfigyeléseket. Tudósítottunk a kelet-szlovákiai katonai temetők rekonstrukciójáról, egy alkalommal sikerült részt vennünk a munkálatokban is. Novemberben pedig eljutottunk a Krnre, ha nem is a csúcsra, de legalább a tóig felmásztunk, ahol emlékezhettünk a Nagy Háború idején itt harcolt eleinkre.

Köszönjük szerzőinknek és olvasóinknak, hogy ez évben is elláttak bennünket posztokkal, ötletekkel, fényképekkel, tábori lapokkal és kommentekkel – reméljük, jövőre is megtiszteltek vele. Mindenkinek boldog új évet, az alábbi cikkekhez pedig jó olvasgatást kívánunk. Íme a 2012-es év 12 legnépszerűbb írása a Nagy Háború Blogon:

Ravasz István: Kitekintés az I. világháború lövészárkaiból

A hadtörténész-muzeológus szerző érdekes kérdést tesz fel: vajon a XX. század két nagy világégése két külön háború volt-e, vagy csupán egyetlen világméretű összecsapás 20 év fegyverszünettel megszakítva?

 

Balla Tibor: Az első világháború legsikeresebb hadművelete az olasz hadszíntéren – a caporettói áttörés

Az 1915 júniusa és 1917 októbere között lezajlott tizenkét isonzói csata közül tizenegy alkalommal az olaszok támadtak, a Monarchia lényegében védekezésre rendezkedett be. Az utolsó csata azonban a német és osztrák-magyar csapatok offenzívája volt, amelynek következtében az olasz hadsereget sikerült a Piave folyóig visszaszorítani.

 

Rózsafi János: A háborús vereség miatt elmaradt budapesti olimpia

Magyarország a kezdetektől bekapcsolódott a Coubertin báró által felkarolt olimpiai mozgalomba, sportolóink az első újkori olimpián is részt vettek. 1914-ben sikerrel pályáztunk az 1920-as olimpia megrendezésének jogáért, a háború azonban szertefoszlatta a reményeket.

 

Négyesi Lajos: A szegedi 46/III. zászlóalj temetőjének lokalizálása a Mrzli Vrh északi oldalán

Sokunkat érdeklő kérdés, hogy az első világháborúban idegen földön elesett hozzátartozóinkat hová temették, és vajon létezik-e még a sírhelye. Legtöbbször ez ma már kideríthetetlen, a nyilvántartások hiányosak, a temetők túlnyomó többségét pedig felszámolták. A szlovéniai Mrzli Vrh hegyen sok magyar katona lelte halálát; Négyesi Lajos cikke a hegyen húzódó frontvonal mögötti kis katonai temető megtalálásáról számol be.

 

Palló József: „…a fene se akart ezüstöt”

Legnépszerűbb olvasói posztunk Palló József írása nagyapjáról, Palló Mihályról, aki 1915 novemberétől 1918 késő őszéig harcolt Galíciában, a román fronton, majd a Piavénál. Az unokának mesélő kiszolgált katona sajátos szófordulatainak megidézésével nem csak a történet, de Palló Mihály személyisége is plasztikussá válik.

 

Papp Károly: Egy méltatlanul elfeledett generáció emlékére

A Bihar megyei Sarkadon született Vágó András töredékes élettörténetét és a nagyváradi 4-es honvéd gyalogezredbeli hadiútját dédunokája, Papp Károly osztotta meg velünk.

 

Pintér Tamás: Az első világháborús orosz front legnagyobb katonai temetőjének helyreállítása Velkőn (Vel’krop)

Szlovák, magyar, lengyel és cseh hadisírgondozó civil szervezetek összefogásával és a visegrádi alap támogatásával első világháborús temető-felújítási projekt indult Kelet-Szlovákiában. A sztropkói járásban található Velkő (Vel’krop) település melletti katonai temető helyreállítási munkálataiban a Nagy Háború Blog képviseletében mi is részt vettünk.

 

Stencinger Norbert: „Princip, a footballista”

A Sporthírlapban 1914. augusztus 17-én megjelent cikkből megtudhatjuk, hogy Ferenc Ferdinánd gyilkosa, Gavrilo Princip hogyan viszonyult a futballhoz, és hogy heves vérmérséklete miatt milyen botrányokba keveredett diákként.

 

Pintér Tamás: „Újra itt a háború, ki éli túl?” – Dr. Kemény Gyula ezredorvos naplója az olasz frontról (1. rész)

Kemény doktor háborús naplója, amit 31 részben tettünk közzé, igazi kuriózum. Az olasz frontra 1915-ben átvezényelt ezredorvos naplója érzékletesen meséli el a nagyváradi 37/IV-es zászlóalj tolmeini hídfő körüli véres harcait, a lövészárkok mindennapi borzalmait.

 

Péter I. Zoltán: „a nagy napóleoni időkben történt azon vitézi cselekedet” – B. Sárközy Gergely visszaemlékezése (56. rész)

A Bihar megyei gazdálkodó hétfőnként megjelenő visszaemlékezését sokan olvassák. Ebben a részben Gergely felfedezi magának Haidensaftban (Ajdovščina) Rostás Pál magyar huszár szobrát. A kommentekből a szobor múltjára, valamint további sorsára vonatkozó részletek is kiderülnek.

Gergely gazda visszaemlékezéseinek második szakaszát ez év szeptemberétől kezdtük közzé tenni A világháború, ahogy egy parasztgazda látta alcímmel. A kezdő – sorban a 63. rész – itt olvasható.

 

Peter Chorvát: Besztercebányai honvédek a limanovai ütközetben

A szerző szlovák történész, akinek kutatási témája a besztercebányai 16-os honvéd gyalogezred története. A zömében szlovákokból álló alakulat Limanovánál játszott szerepéről kérésünkre írt rövid összefoglalót. Örülünk, hogy cikke olvasóink körében is érdeklődést keltett.

 

Pollmann Ferenc: Hogyan ne robbantsunk ki világháborút? 3/1. rész – Triboulet notesza

Szerzőnk háromrészes posztjában azt vizsgálja milyen baklövéseket követett el a Monarchia a háború kezdetén. Mi az igazság a Putnik-affér, a kevevárai incidens vagy a mozgósítás elhibázása körül? Tekinthető-e mind dilettantizmusnak, vagy csak utólag látjuk ilyen egyértelműnek a helyzetet?

 

A blog 2010 júliusi indulása óta megjelent cikkek népszerűségi „örökranglistája" 2012 végén így alakult:

  1. Pintér Tamás: A „Doberdó” fogalma
  2. Kiss Gábor: Családfakutatás a Hadtörténelmi Levéltárban az Osztrák– Magyar Monarchia időszakára vonatkozóan
  3. Örömkatona: Isonzó, Doberdó csataterei napjainkban
  4. Natasa Gajdarova: Két dal a Doberdóról
  5. Sallay Gergely: „Nagy arany, nagy ezüst…” Osztrák–magyar hadikitüntetések az első világháborúban
  6. Szőts Zoltán Oszkár: Történettudományi elméletek az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásáról
  7. Stencinger Norbert: „Gondolja, hogy még más merénylet is készül ellenem?”
  8. Ravasz István: Kitekintés az I. világháború lövészárkaiból
  9. Stencinger Norbert: „Otthagytuk a hullákkal borított, hős vérrel áztatott sziklasivatagot”
  10. Szőts Zoltán Oszkár: Az antant hadicéljai
  11. Szőts Zoltán Oszkár: A központi hatalmak hadicéljai
  12. Rózsafi János: Micsoda nagyszerű katonákkal találkoztam Galíciában! Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 10. rész

Szólj hozzá!

Címkék: best of

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr374984744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása