Égig érő platánok

2015.09.04. 06:49 :: PásztorLevente

Cserépváralja kis település a Bükkben, számos beszámolót, történetet írtak már az itt található nevezetességekről, a kaptárkövekről, vagy a Cserépvár romjairól. Ez a poszt ezektől eltér, a temetőben lévő platánfák történetét hivatott bemutatni! A Nagy Háborúban a cserépváraljai férfiak tucatjai indultak el a frontra, huszonketten közülük sohasem térhettek haza. A világháború végeztével a település közösségének összefogása révén huszonkettő platánt ültetettek a temetőbe, hogy hirdessék az elesett fiúk, apák helytállását és őrizzék emléküket. Az egyik fa, az egyik katona történetét sikerült felkutatnom, ezt öntöm most sorokba és adom közre.

 

A település központjában lévő emlékművön olvasható Szikora József neve. A miskolci 10. honvéd gyalogezred népfölkelője 8 gyermekét és feleségét hátrahagyva indult el a messzi távolba, a bizonytalanba. Sajnálatos módon 1916. október 19-én haslövés következtében hősi halált halt, másnap temették el. A családja egészen mostanáig abban a tudatban élt, hogy dédapjuk az olasz fronton harcolt és esett el. Ezt a levéltári dokumentumok cáfolják, hiszen a veszteségi listában a ma Romániához tartozó Șaru Dornei település szerepel, egészen pontosan a falu melletti Șarului nevű 1521. számú magassági pont. Ide látogattunk el dédunokájával, hogy felkeressük a magaslatot és kutassuk a világégés nyomait.

A cserépváraljai első világháborús emlékmű A cserépváraljai első világháborús emlékmű

Szikora József egyetlen megmaradt fényképe Szikora József egyetlen megmaradt fényképe

Șaru Dornei Szucsáva megyében, a Dorna patak völgyében, a Besztercei havasoktól nem messze található. 1775-ben a falun keresztül határt húztak, egyik része Ausztriához került, a másik Moldvához. Ma is megtalálhatók a határt jelzők kövek, ezek az egyetlen jelentősebb történelmi emlékei a falunak.

Korabeli határkő Șaru Dorneiben Korabeli határkő Șaru Dorneiben

Az útikönyvekben ma már 1523 méter magasnak írják a Șaruluit, a magaslatot sűrű fenyőerdő borítja. Aktív fakitermelő munka folyik, ennek köszönhetően egészen sokáig autóval is meg lehet közelíteni. Az erdő mélyére behatolva találtuk meg az I. világháború jellegzetes nyomait, a lövészárkokat. Az időjárás, az erózió erősen rombolja az egykori állásokat, de még mindig jól kivehető íve van egy-egy ároknak. Némelyik oldalában még az emberi kézzel kőből kirakott falak is felfedezhetők. A magaslatot bejárva (az előzetes várakozásnak megfelelően) sajnos temetőt, emlékkövet, jelzést nem találtunk, azonban elégedettséggel szálltunk be az autóba és utaztunk haza, hiszen olykor talán nem is messze lépdeltünk a magyar katonák végső nyughelyétől, még ha nem is tudjuk pontosan hova temethették őket a súlyos harcok rövid szüneteiben.

Lövészárok maradványai az egykori Sarului magaslaton Lövészárok maradványai a Șarului magaslaton

A platánok közül egynek most már ismerjük a történetét. Igyekszünk a többi fához is személyt, sorsot kapcsolni, de ez még sok részletes és aprólékos kutatást igényel. A szakkönyvek szerint egy közönséges platán körülbelül 30 méter magasra nő. Ezek a fák azonban mások: az elesett hősökhöz tartoznak, ők pedig már a felhők felett laknak – a fák az égig érnek.

Platánok a cserépváraljai temetőben Platánok a cserépváraljai temetőben

Frissítés (2016.11.14.): Nagyon szép kezdeményezésről kaptunk hírt a napokban. A 100 éve elültetett platán-, illetve juharfák közül egy a közelmúltban elöregedett, és ki kellett vágni. A helyiek Kiss István egri fafaragó mestert kérték fel, hogy – tekintettel a fa történetére – egy magyar bakát faragjon ki a rönkből. Az alkotást Mindenszentek napján avatták fel.

fakatona (forrás: www.heol.hu)

fakatona (Pásztor Levente fotója)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr467759508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása