A Volčja Draga-i katonatemető megtisztítása

2019.10.04. 06:58 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kétéves előkészítő szervezés után, 2019. július 17–21-e között a gödöllői Teleki Pál Egyesület szervezésben 18 önkéntes a magyar hadisírgondozó és a helyi szlovén illetékes szervekkel egyeztetve megtisztította a szlovéniai Volčja Draga településen található I. világháborús osztrák–magyar katonai temető 507 sírkövét. Munkájukról blogunk régi lelkes követője, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium tanára, Danku István küldött a számunkra képes beszámolót.

 

A munkálatok megkezdése előtt kikértük és megkaptuk a temetőben nyugvó soproni katonák adatait. A Hadisírgondozó Igazgatóság akkori vezetőjének, Horváth Lajos úrnak a leveléből (2017. október 04.) azt is megtudtuk, hogy „A szlovéniai Volcja Draga város osztrák–magyar katonatemetőjében nyugvó katonák egy része szolgált csak a cs. és kir. 76. gyalogezredben, ugyanis a háború után az olaszok a környékbeli kisebb sírkertekben eltemetett katonák maradványait is ide temették át. Az akkori feljegyzések szerint 1566 hősi halált halt katona sírhelye a temető."

 

 

Tehát a temető mostani képi látványa korántsem a háború alatti soproni 76-os temető állapotát mutatja, de így is örömmel és izgalommal indultunk útnak, mert végre megvalósíthattuk a bennünket régóta foglalkoztató restaurálási tervünket.

 

A munka során először megtisztítottuk a sírköveket a mohától és a szennyeződésektől. Ezután a már régen leesett névtáblák rögzítőcsavarjainak helyén maradt lyukakat tüntettük el speciális, gyorsan kötő habarccsal, majd mindegyiket tartósítószerrel kezeltük, ami megvédi őket a víztől és fagytól.

A temetőt körbevevő kerítés betonlábazatát is megtisztítottuk a lerakódott kosztól, és nagynyomású vízsugárral lemostuk.

 

 

A helyi tűzoltóság gondoskodott a szükséges vízmennyiségről, újságírók és riporterek látogattak el hozzánk, munkájuk eredményét másnap már hallhattuk és olvashattuk is.

Renče-Vogrsko önkormányzatának vezetése szeretettel fogadott bennünket, sőt, kitüntetett figyelemmel és segítséggel támogatta munkánkat.

Tariq Žigon polgármester úr bemutatta városukat, Anja Sedevčič mezőgazdasági és turisztikai szakértő beavatott bennünket a katonai temetőkkel és egy béke park jövőben megvalósításra váró kivitelezésével kapcsolatos terveikbe, s miután Maša Klavora a kobaridi Pot Miru – Béke Ösvénye – turisztikai szervezet egyik vezetője is megtartotta rövid tájékoztatását, meglátogattuk a leendő park helyszínét, a közeli Vinisce melletti osztrák–magyar árokrendszert és kavernákat.

Akik az értékmentő munkát végezték:

  • Aszódról: Csobán Pál (tanár úr a gödöllői líceumból) és fia, Csobán Csaba;
  • Kartalról: Lados József és fia, Lados Tamás, László Tibor és Buzás István;
  • Veresegyházáról: Módy Péter okleveles restaurátor és fia Módy Péter;
  • Gödöllőről: Besse Aladár, Csellár Ádám, Kristály György, Radó Gábor, Sándor István, Tasnádi Zoltán, Tóth József, Varga Árpád és jómagam, Márton Danku István, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium tanára.

 

Köszönet illeti a segítségért a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságtól Horváth Lajos igazgató urat és Veresné Bokor Évát, a Hadtörténelmi Levéltárból Dr. Kiss Gábor őrnagy urat. Köszönetet mondunk Ernesta Drole asszonynak, a szlovén Kulturális Örökségvédelmi Intézet Nova Gorica-i vezetőjének az engedély megadásáért, Bánkuti Ákos úrnak, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratórium tagjának a közvetítő segítségéért, a szlovén nyelvű fordításokért Lebar Tamás jogász úrnak Lendváról. Az angol nyelvű fordításokért dr. Buzás Zsuzsannának, a tolmácsolásért dr. Tóth József egyetemi tanárnak, csapatunk tagjának. Bolevácz László ügyvezető úrnak köszönettel tartozunk az időtálló tábla ajándékként való elkészítéséért! (Ilka Hungaria Kft. Kompresszor Szerviz) Köszönjük a gödöllői Teleki Pál Egyesület anyagi támogatását dr. Fábry Mihály tanár úr vezetésével. Külön köszönettel tartozom munkahelyemnek, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium igazgatóságának, Bajusz Árpádnénak és Csobánné Egle Klára asszonynak az utazáshoz nyújtott anyagi támogatásért, mely jelentősen csökkentette kiadásainkat. Nagy-nagy köszönet a nagyszerű önkéntes csapat tagjainak is, kik első kérésemre azonnal vállalkoztak a munkavégzésre, sőt természetesnek találták, hogy a szállás- és egyéb költségeket is maguk állják.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7015181954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2019.10.04. 07:59:33

Köszönet az elvégzett munkáért!

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.10.04. 09:53:40

Minden elismerésem! Követendő példa!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása