Heti TV-műsor-ajánló – 2010.09.18.–09.24.

2010.09.18. 17:31 :: Natasa G

Szeptember 18. és 24. között a következő I. világháborúval kapcsolatos tévéműsorokat vetítik. Ha tudomásotokra jut egyéb idevágó műsor, kérlek, jelezzétek kommentben. Sőt, nem bánnánk, ha visszajelzést adnátok az itt felsorolt filmekről, dokumentumfilmekről, stb. is.

Pacsirtavár

angol–bolgár–francia–olasz–spanyol játékfilm, 2007, 115 perc

A történet 1915-ben, a törökországi örmény népirtás idején játszódik.

szeptember 18. szombat, 22:25, Duna TV

 

Az árok

angol–francia háborús filmdráma, 1999, 95 perc

Az I. világháború egyik legvéresebb csatája előtti 48 óra feszültségét élhetjük át a lövészárokban rejtőzködő fiatal angol közkatonák szemszögéből. (port.hu)

szeptember 22. szerda, 21:05, Duna II. Autonómia

 

Háború a föld alatt

kanadai dokumentumfilm, 2. rész, 2008, 60 perc

Az I. világháborúban embertelen harcok folytak mélyen a lövészárkok alatt, alagutak és fedezékek 10 méterrel a föld alatt húzódó szövevényében. (port.hu)

szeptember 23. csütörtök, 17:00, Viasat History
szeptember 24. péntek, 1:00, Viasat History
szeptember 24. péntek, 9:00, Viasat History

 

Sírjaik hol domborulnak...

Eltűnt magyar katonák nyomában

A műsorban levetítik a Drávetzky Sándor hadapród őrmester volhíniai sírjának felkutatásáról szóló 20 perces összeállítást. A kutató expedíció írásos beszámolóját blogunkon itt olvashatjátok.

szeptember 24. péntek, 15:25, M1

A műsor oldala az MTV honlapján: http://premier.mtv.hu/Rovatok/Sirjaikholdomborulnak.aspx#

10 komment

Címkék: tv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr852305767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brájen 2010.09.19. 00:43:24

Hát, a Pacsirtavár elég megrázó volt. Mint egy holokauszt-film, csak épp az örményekről szólt. Róluk mindenesetre nem készülhetett túl sok film, nekem például ez volt az első, amit láttam.

Gefraiter 2010.09.19. 01:06:39

Jó a filmajánló ötlete, így tudtam én is megnézni ma a Pacsirtavárat. Tényleg felkavaró film. Az egyik legbrutálisabb jelenet (a sok közül) az volt a számomra, amikor a deportáltak csoportjában az újszülött fiúgyereket meg kellett ölnie az anyjának, s ahogy ezt a másik fogoly nővel közösen tették, sótörőt formálva... A film alkotói a törökökről alkotott képet is igyekeztek árnyalni, ami szintén pozitívuma. Jó film volt, köszi, hogy felhívtátok rá a figyelmet!

PollmannFerenc 2010.09.19. 13:54:09

Gratulálok az ötlethez! De mi lenne, ha az előzetesesk mellett lenne egy "utózatosok" rovat is? Úgy értem, jó lenne a már bemutatott filmekről értékelést olvasni a blogon. Főleg az ún. ismeretterjesztő filmekre gondolok, különös tekintettel a bennük elhangzó, néha egészen különleges megállapításokra, fordítási hibákra, szakmai tévedésekre.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.19. 14:14:36

@PollmannFerenc: Nagyon is jogos a felvetés! Kérdés azonban, hogy ki(k)nek van erre a szerzők közül kapacitása? Én szívesen vezetem az ajánló rovatot, hamarosan egyébként kibővítem általános kulturális ajánlóvá (mozi, színház, kiállítás, stb), azonban az idővel hadilábon állok, vagyis az ajánlott események abszolválására és értékelésére sajnos ritkán lesz időm. Ezért is vetettem fel, hogy kommentben lehetne reagálni az ajánló posztokra. Persze ha akadnak vállalkozó szelleműek, akik bekapcsolódnának az értkelések írásába, akkor működhetne a dolog. Azt majd még eldöntjük, hogy külön rovatban, vagy beleférnének az ajánlóba, esetleg létrehozunk egy "kritika" rovatot.

PollmannFerenc 2010.09.19. 14:45:27

@Natasa Gajdarova: Nyilván nem lehet cél, hogy minden műsorra reagáljunk, amire csak az ajánló rovat felhívja a figyelmet. Én bevallom, egy kicsit célzatosan vetettem fel a kritikai rovat esetleges szükségességét. Régóta bosszant ugyanis, amit az ismeretterjesztő csatornák művelnek, mikor nyilvánvalóan takarékosságból megspórolják a szakértők alkalmazását (vagy akár csak megkérdezését), mielőtt a filmjeiket levetítik, amelyek aztán bődületes szamárságokat tartalmazva kerülnek ország-világ elé. Jó lenne valahol hangot adni annak, ha ilyen lejterjakabokat talál valaki. Esetleg egy "tücsök és bogár" rovatban?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.19. 14:56:59

Elsődlegesen kommentekben gondoltunk reagálni az ajánlott alkotásokra, rendezvényekre stb., de való igaz, hogy némelyikről önálló bejegyzések is születhetnének. Kritikai, vagy valami hasonló célú rovat indítását én is javaslom.

madaraszzsofi 2010.09.20. 13:35:31

@Brájen: Szerintem se reprezentált túl ez a téma a filmművészetben. Van egy 2002-es film Ararát címmel www.imdb.com/title/tt0273435/ . Azt hiszem mozikban is vetítették. A rendező, Atom Egoyan, maga is örmény származású.

Brájen 2010.09.22. 23:00:25

@madaraszzsofi: Köszönöm az ajánlást, igyekszem majd megszerezni és megnézni.

Brájen 2010.09.22. 23:10:45

Megnéztem Az árok című filmet, ami egészen odáig tetszett, amíg "rohamra" nem indultak a lövészárokból. Izgalmas volt a katonák lélektana, árokbeli életük és az idegörlő várakozás a rohamra. Olyan volt, mint egy igényesen megcsinált tv-film, aztán amikor meg parancsot kapnak a támadásra átalakul az egész egy nagyon gagyi kisköltségvetésű játékfilmmé. Igaz, ez a film utolsó 3-4 percét jelenti, de agyoncsapja az egészet a csatatéren hullámzó selymes zöld fű, meg az ellenséges lövészárkok felé lagymatagon sétáló (=rohamozó) katonák. Kár érte...

Gefraiter 2010.09.22. 23:48:35

@Brájen: Akkor már annyira nem sajnálom, hogy nem fogjuk a Duna II-t...

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása