Drávetzky Sándor hadapród őrmester sírja – 1. rész

2010.09.02. 09:41 :: NégyesiLajos

Kegyeleti utazás Volhíniába – Előkészületek

2010. augusztus 26-29. között kegyeleti utazást szerveztünk Ukrajnába, az egykori Volhínia területére azzal a céllal, hogy Drávetzky Sándor hadapród őrmester 1916. augusztusi hősi halálának helyszínét felkeressük. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) Hadirégész, Hadszíntérkutató és Hagyományőrző Osztálya 2009 őszén kapott megkeresést az Ausztráliában élő Bárányné Drávetzky Mártától, Drávetzky Sándor unokájától, aki rendelkezésünkre bocsátotta a család birtokában lévő halotti anyakönyvi kivonatot és egy hadinapló részletet a hadapród utolsó napjairól. Ez alapján kezdtük meg a kutatást.

Drávetzky Sándor 1897-ben készült fényképe Drávetzky Sándor 1897-ben készült fényképe

Információkat kértünk a HM HIM Bécsi Kirendeltségétől, valamint a hadinapló alapján azonosítottuk a helyszínt. Bécsből Lenkefi Ferenctől kaptunk gyors választ. E szerint Drávetzky Sándornak két halotti kartonja maradt fenn. Eredetileg a nagyváradi 4. honvéd gyalogezredbe vonult be, de a frontszolgálatot a szatmári 12. honvéd gyalogezred 11. századában teljesítette Volhiniában. Az egyik karton Zarzeczét jelöli meg halála helyeként, a másik pedig Smolaryt, mint az eltemetésének helyét. Az időpont mindkét dokumentumban 1916. augusztus 4. Sajnos erről a temetőről nem maradt fenn kataszter vagy névsor.

Drávetzky Sándor halotti anyakönyvi kivonata Drávetzky Sándor halotti anyakönyvi kivonata

Először a 12. gyalogezred anyagát néztük át, de az egység zöme délebbre, Vielicknél harcolt. Az egyik vázlat azonban jelzi, hogy egy alegység Zarzeczénél volt, valószínűleg egy másik ezred kötelékében. Ajtay Endre 1944-ben megjelent könyvében részletesen leírja a Zarzecze és Smolary közötti harcokat. Ez alapján a szabadkai 6. és a pécsi 19. népfölkelő gyalogezred jöhetett szóba. A pécsiek anyagában csak egy rövid említés történik egy 12-es századról, a 6. gyalogezrednek pedig nagyon kevés anyaga maradt a Hadilevéltárban. Ezután az 53. gyaloghadosztály anyaga következett. Itt került elő az első biztató nyom: 1916 júniusában a 12. gyalogezred III. zászlóalja a 6. népfelkelő gyalogezred alárendeltségébe került. Sajnos egy parancson kívül más dokumentum nem foglalkozott az esettel. Utolsó lehetőségként a 127. dandár anyaga következett, amely igazi kincseket rejtett: a 6. népfölkelő gyalogezred hadrendjét és a zarzeczei harcok leírását.

A szabadkai 6. népfelkelő gyalogezred hadrendje A szabadkai 6. népfelkelő gyalogezred hadrendje (HM HIM)

Ezek a dokumentumok összhangban voltak Drávetzky hadinaplójával, és segítettek megismerni az egy-egy mondattal jelzett események hátterét. Több vázlat is szerepelt, amelyeken rendszeresen feltűnt a III/12. zászlóalj 11. százada is, azonban 12/3 század néven. Ennek magyarázata, hogy amikor a zászlóaljat a 6. népfelkelő ezred kötelékébe vezényelték, a továbbiakban az I/6. hadrendi számot használta. Mivel a zászlóalj négy századból állt, így a 11. század az első zászlóalj kötelékében a 3. sorszámot viselte.

A szatmári 12. honvéd gyalogezred hadiútjának részlete az orosz fronton A szatmári 12. honvéd gyalogezred hadiútjának részlete az orosz fronton (HM HIM)

A munka eredményeiről folyamatosan tájékoztattam a hozzátartozókat, és ennek során merült fel, hogy amikor legközelebb Magyarországra jönnek, utazzunk ki a helyszínre. Az életkorukat tekintve ez elég merész vállalkozásnak tűnt, de úgy gondoltuk, érdemes vállalni a fáradtságot. Az utazás során a családot az unokák, Bárányné Drávetzky Márta és testvére Battersby Judit, valamint Bárány Antal, Márta férje és Szölgyémy Pál, a család barátja képviselte.

Az út előkészítéséhez a HM HIM Térképtára biztosította a szükséges térképeket, a Katonai Emlékhely- és Hadisírgondozó Igazgatóság pedig a megbízólevél elkészítését és a szállás lefoglalását végezte. Mivel az előzetes információk szerint a helyszín személygépkocsival nem megközelíthető, a szegedi Móra Ferenc Múzeum Fekete Ház részlegének vezetőjétől, Dr. Tóth István osztályvezető úrtól kértünk segítséget, aki a szegedi Meritum Egyesület tagjaival együtt rendszeres támogatója és résztvevője a kutatásainknak. Csongrád Megye Főjegyzőjének hozzájárulásával, a múzeum biztosított egy Land Rover terepjárót, valamint az alapítványuk fedezte az üzemanyagköltséget. A kegyeleti úton Szanka József, a Meritum Egyesület képviseletében és Kertész Péter, a Csongrád Megyei Önkormányzat szakmai felügyeleti referense is részt vett. A Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztály három kutatója – Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert – szintén csatlakozott a csoporthoz. A MTV Sírjaik hol domborulnak? című műsora részére az út megörökítése céljából szintén csatlakozott egy stáb, amelyet Kele Andor és Tóth-Szöllős András operatőrök, valamint Kurucz Anikó munkatárs képviseltek. A csoport végül így 14 főből állt.

Az indulás előtti percek Budapesten Az indulás előtti percek Budapesten

Augusztus 26-án a gyülekezést követően 6:00-kor indultunk Budapestről, s a határt két órás várakozás után Beregsuránynál átlépve 22:30 körül érkeztünk Kovelbe, a Renomé motelbe, ahol a szállásunk volt.

Augusztus 27-én reggel indultunk a kutatás helyszínére. Povorskig műút vezetett, a csoport fele itt hátramaradt, és csak a Land Roverrel mentünk be a terepre. A terület a Stochod (ma: Stochid) folyó nyugati partján fekszik, ahol 1916 augusztusában, a Bruszilov offenzíva második szakaszában a leghevesebb harcok dúltak. Később itt alakították ki a szovjet hadsereg egyik repülőgép lőterét, amelynek következtében a több mint 150 négyzetkilométeres területen felszámoltak három falut, és a katonai mozgások során tönkrement az egykori úthálózat. A terepet nagyobbrészt erdő borítja, és a mozgást a kiterjedt mocsarak is korlátozzák.

Az 53. gyaloghadosztály visszavonulása a Bruszilov offenzíva idején a Styrtől a Stochod mögé Az 53. gyaloghadosztály visszavonulása a Bruszilov offenzíva idején a Styrtől a Stochod mögé

23 komment

Címkék: drávetzky sándor szatmári 12–es honvéd gyalogezred szabadkai 6–os népfelkelő gyalogezred pécsi 19–es népfelkelő gyalogezred 53. hadosztály bruszilov offenzíva zarzecze smolary povorsk stochid kovel 1916. augusztus volhínia

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr722265926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.02. 20:38:24

Fantasztikus utazás volt, sok izgalommal, s mély emberi érzésekkel, mint ahogy majd az írás folytatásából is ki fog derülni mindenki számára. Nagyon örülök, s köszönöm Lajosnak, hogy részt vehettem benne! Valamikor az én dédnagyapám is harcolt Volhiniában, épp ezen a környéken, így számomra különösen érdekes volt a terület. Ő hazakerült innen, ellentétben Drávetzky Sándorral és nagyon sok magyar társával. Igyekszem majd én is megírni a blogon az ő itteni élményeit.

Brájen 2010.09.02. 20:57:58

Kedves szerkesztők! Esetleg nem lehetne megoldani, hogy a térképekre és a levéltári dokumentumokra valahogy rá lehessen nagyítani? Előre is kösz.

Nagy Háború gépház · http://nagyhaboru.blog.hu/ 2010.09.02. 21:19:33

@Brájen: Jogos a pont. Mi is elgondolkodtunk a képanyag előkészítésekor, hogy vajon mennyi fog látszani belőlük (sajnos nem sok), de a hasáb mérete sajnos adott, ahhoz az alacsony képernyőfelbontást használók miatt nem lehet hozzányúlni. Megpróbálunk kitalálni valami ésszerű alternatívát a szerkesztőkkel, ami némi nagyítást is lehetővé tesz, és technikailag is nagyjából ésszerű erőfeszítéssel megoldható.

Gefraiter 2010.09.02. 21:47:43

@Nagy Háború gépház: Jó lenne ha sikerülne, mert ezeket a dokumentumokat úgy lehetne igazán tanulmányozni. Várjuk a beszámoló folytatását, mikor közlitek?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.02. 23:20:10

@Gefraiter: Jövő héten kedden (szeptember 7.) közöljük a folytatását.

somo 2010.09.03. 08:18:28

A jövő kedd még nagyon messze van, nem lehetne előbb?:)

Nagy Háború gépház · http://nagyhaboru.blog.hu/ 2010.09.03. 12:27:52

@Brájen: Úgy tűnik sikerült. A nagyítható képek fölött az egérkurzor nagyítóra változik, jelezve, hogy rákattintva a kép nagyobb méretben is megtekinthető.

Aperianov Teréz 2010.09.03. 12:48:18

Váva a folytatást gratulálok a különítménynek, szerkesztő úrnak az érdekes beszámolóhoz. "Régi kor árnyi felé visszamerengni mit ér?" Most éppen azt, hogy az utókor szembesüljön a rá maradtakkal, s használhassa azokat - ha mást nem, emlékeit csiszolandó.

Kérdésem, hogy a blogon ovlasható valamelyik rovatban "az a bizonyos" Rilke vonatkozás? Hogy a duinoi elégiákról már ne is szóljak...Esetleg németül?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.03. 15:25:00

@Aperianov Teréz: Kedves Teréz, köszönjük ismételt hozzászólását, s örülünk, hogy immáron visszatérő olvasóként tisztelhetjük. Jövünk hamarosan a folytatással.

Sajnos Rilke vonatkozások a blogon még nem olvashatók, de talán egyszer majd igen, ha lesz időnk megírni, hogy Duinóban mit láttunk... De ha Teréz bír valami jó történettel, örömmel olvassuk!

IronRock 2010.09.05. 22:22:25

Nagyon jó írás. Csak mélységes tisztelettel tudok gondolni azokra az emberekre, akik pénzt, időt és fáradtságot nem kímélve kutattak és a lehetőségekhez képest legjobban behatárolták Drávetzky Sándor nyughelyét!
Esetleg az orosz frontról később lehetne még több írást olvasni? A korabeli sajtó (Pesti Napló) leginkább csak az orosz frontról (és a Bruszilov-offenzíváról) tudósított, a többi front mintha "el lett volna felejtve". De ahhoz hogy az ember megértse az első világháború Osztrák-Magyar Monarchiára vonatkozó történelmi hatásait, az orosz fronton harcoló magyar alakulatok története fontos lenne...

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.06. 13:48:06

@IronRock: Köszönjük a szerző és az út többi résztvevője nevében is!

Igazad van az orosz front szerepéről. A Nagy Háború egészének a történetében is az orosz front főhadszíntérnek számított, s a többi osztrák-magyar "érdekeltségű" csak melléknek. A magyarok számára persze mindegyik fontos volt, sőt egy idő után az olasz lett a legfontosabb, s ott dőlt el a Monarchia sorsa is. A lényeg: új szerzők bevonásával, illetve saját anyagainkból tervezünk az orosz és a többi frontról is további írásokat megjelentetni.

Kövesd figyelemmel továbbra is a blogot, s várjuk az észrevételeid!

2010.09.07. 00:14:11

@Aperianov Teréz: Kedves Teréz! 1914 őszén Rilkét is elkapta a lelkesedés kis időre (l."Öt ének")de ez hamarosan félelemmé alakult át.A háború nagy részét Münchenben töltötte, mert szerelmes volt egy festőnőbe, 1915 novemberében azonban besorozták, és mint Landsturmmannt (népfölkelő) Észak-Csehországba küldték alapkiképzésre.Alig egy hónap múlva betegsége miatt a bécsi Kriegsarchivba helyezték, ahol Stefan Zweiggel együtt hivatalos jelentéseket és hőstörténeteket fogalmaztak.1916 júniusában végül egy barátja közbenjárására leszerelték és visszatért Münchenbe.A költő Ausztriában újra átélte az 1885-1891 között a sankt pölten-i katonai iskolában töltött nyomasztó élményeket és művészként ezután majdnem teljesen elnémult.
Ui:A volhíniai zarándokoknak elismerésem a segítőkészségért és a kitartásért.

Aperianov Teréz 2010.09.07. 08:02:11

Köszönöm a részletes felvilágosítást. Mivel ősz van, igencsak aktuálisak a Rilke-sorok is ("Kinek még most sincs háza sose lesz, ki most maga van, már marad magára, éjszaka olvas, folyton levelez, a rőt ligetben bolyong ,valakit keres, amíg a lombok őszi tánca járja...." - de ne vigyük "félre" ilyesmikkel ezt a kutatásokra támaszkodó, igencsak tudományos fórumot. Ám, mire lehullanak a levelek....Hogy a tisztelt szerkesztő uraktól idézzek.
Csak felvetésként jelezném, érdekesek a nagy háború irodalmi, szépirodalmi vonatkozásai, ahogy ez más hozzászólásokban olvasható itt is, majdcsak születik egy ilyen menüpont is...
Addig is: "Viszontlátásra, drága"

madaraszzsofi 2010.09.07. 10:40:34

Én is örömmel venném, ha a szépirodalmi vonatkozásokról is esnék szó a blogon.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.07. 22:42:46

@Aperianov Teréz: A Nagy Háború szépirodalmi és még sok egyéb vonatkozásáról is jó lenne majd írni, illetve olvasni a blogon. Tervezünk is ilyen jellegű bejegyzéseket, de olvasóinktól is várjuk a Hatvanas által Rilkéről írtakhoz hasonló értékes hozzászólásokat, kiegészítéseket, esetleg vendég posztokat. A Teréz által is idézett Tersánszky is megkerülhetetlen a Nagy Háború magyar irodalmában. Nekem is nagy kedvencem, róla majd magam is szeretnék írni. Az Isonzónál és a Piavénál is sikerült azokra a helyekre eljutnom, ahol ő is harcolt, s amit egyes műveiben meg is örökített:-)

Aperianov Teréz 2010.09.08. 08:19:49

És ki az a kedvenc, ha szabad tudni?
Hogy a bejegyzésig is ráhangoldóhassunk a témára...

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.08. 10:21:52

@Aperianov Teréz: Tersánszky Józsi Jenő, aki több regényében, novellájában is megörökítette háborús élményeit mind az orosz, mind az olasz frontról. Az olasz helyszínek közül néhányat már volt szerencsém bejárni.

madaraszzsofi 2010.09.08. 10:33:58

Az én háborús Tersánszky kedvencem az Egy ceruza története.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.09.08. 14:24:14

@madaraszzsofi: Ez nekem is nagy kedvencem, a háborús összeomlás regénye, s emellett nagyon jó leírás a piavei offenzíváról.

2010.09.11. 00:06:23

@Aperianov Teréz: Látogasson el nagyságod Molnár Ferenc tudósításához a blogon.

2010.09.11. 00:10:48

@madaraszzsofi: Javaslom, folytassuk a diskurzust Molnár Ferenc apropóján az ő visszaemlékezésénél.

Évazsuzsanna 2010.09.27. 06:31:55

Amikor az 56-os forradalom 50. évfordulóján kórusunkkal Sydneyben vendégszerepeltünk, nem sejtettem, hogy házigazdáinkkal, Bárány Antallal és feleségével Drávetzky Mártával nem ér véget kapcsolatunk a repülőtéri búcsúzással. Barátainkká váltak, azóta már mi is vendégül láthattuk Őket budapesti otthonunkban. Tonya, a férj megtisztelt azzal, hogy készülő, kiadandó hadifogolynaplójának korrekcióját ránk bízta.
Az emlékezetes útról: képek picasaweb.google.com/vajda.molnar
utinapló amulok.blogspot.com

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása