„Kimegyünk a Doberdóra! Jöttök ti is?”

2010.08.19. 08:56 :: RózsafiJános

Adonyiak kegyeleti utazása a Doberdó-fennsíkon – 1. rész

1932. december 4-én ünnepségre gyülekezett a Fejér megyei Adony község lakossága. A Nagy Háborúban hősi halált halt adonyi katonák emlékére állított szobor, Hybl József szobrászművész alkotásának avatására készültek. Az ünnepségen részt vett József főherceg, tábornagy is, aki egykor a székesfehérvári magyar királyi 17. honvéd gyalogezred hadtestparancsnoka volt – ebben az ezredben szolgáltak az adonyi katonák is. Az emlékműre 150 adonyi hősi halott nevét vésték. A névsor nem teljes, azóta levéltári forrásokból még 28 hősi halott adonyi katona nevét sikerült felkutatnom.

József főherceg az avatáson és az emlékmű ma József főherceg az avatáson és az emlékmű ma

Kissrác koromban nagyon összetartottunk mi, utcabeli gyerekek. Horgászni jártunk, csavarogtunk a határban, fociztunk az utcában. Időnként aztán elcsendesedtünk, lassan közelebb húzódtunk a házak előtti padokon üldögélő idős parasztemberekhez. Nekünk furcsán hangzó szavakat, izgalmas katonatörténeteket hallottunk. „Cugfűrer, káplár, Doberdó, Isonzó, pergőtűz, srapnel” – ezek valami távoli, rejtélyes dolgok voltak nekünk, félelemmel vegyes kíváncsisággal hallgattuk a beszélgetéseket.

Adony község egyik utcája az 1910-es években Ahonnan az adonyi katonák elindultak: a község egyik utcája az 1910-es években

Talán ezek a régi emlékek is hozzájárultak, hogy 2002-től a Magyar Hadtudományi Társaság Csata és Hadszíntérkutató Szakosztályának tagjaként részt veszek az egykori Isonzó harctér kutatásában.

Kutatásaim során kiemelt figyelemmel kísérem azoknak az alakulatoknak a harctéri útját, amelyekben adonyi katonák szolgáltak. A Nagy Háború négy évében Adonyból közel négyszázan vonultak be katonai szolgálatra az Osztrák-Magyar Monarchia különböző katonai alakulataihoz. Zömében a három székesfehérvári ezred soraiba kerültek, mert Adony a székesfehérvári hadkiegészítő körzethez tartozott. A városnak két jelentős gyalogezrede volt: a 69-es „közös”, valamint a magyar királyi 17. honvéd gyalogezred. E két ezred soraiban nagyon sok adonyi legény töltötte tényleges katonai szolgálatát, majd leszerelésük után oda vonultak be a rendszeresen ismétlődő hadgyakorlatokra.

Megemlítem még a magyar királyi 17. népfelkelő gyalogezredet is. A népfelkelés az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság kiegészítő – főképpen gyalogsági – fegyveres ereje volt 1868-1918 között. Mozgósításkor a járásonként felállított kivonuló zászlóaljakból és területi zászlóaljakból álltak. A népfelkelő gyalogezredek ugyanolyan körülmények közepette küzdöttek a háborúban, mint a tábori ezredek.

Előadás az adonyi katonák I. világháborús harctéri útjáról Előadás az adonyi katonák I. világháborús harctéri útjáról

Kutatásaim eredményéről, az adonyi katonák I. világháborús harcairól, előadásokat tarthattam az érdeklődő helybélieknek. Az ezeket követő beszélgetések során kiderült, hogy szinte mindenkinek van valami emléke a Nagy Háborúból, édesapjuk, nagyapjuk, rokonuk volt kint a fronton. Sokan meghaltak, fogságba estek, megsebesültek, vagy hazasegítette őket a katonaszerencse.

A doberdói harcok ismertetése után kezdett körvonalazódni egy kegyeleti utazás terve. Eljutni oda, ahol nagyapáink, dédnagyapáink harcoltak, ott a helyszínen tisztelegni a hősi halottak emléke előtt! Terjedt a hír, beszélgetések tárgya lett az utazás: „Kimegyünk a Doberdóra. Jöttök ti is?

A szervezést Králl István, az Adonyért Alapítvány elnöke vállalta, nagy segítséget jelentett Adony Város Önkormányzatának anyagi támogatása, s az út során jelentős feladat hárult tolmácsunkra, Németh Dorottyára. Számomra pedig nagy öröm volt, hogy kutatási eredményeimmel a helyszínen megismertethetem az egykor ott harcoltak utódait.

2010. május 7-én reggel 5 órakor indult el az adonyi csapat az olaszországi Doberdó-fennsíkra, az egykori harcok helyszínére, poggyászunkban Tokodi Bence plébános úr által megszentelt koszorúk és adonyi föld is utazott.

Szólj hozzá!

Címkék: adony doberdó józsef főherceg székesfehérvári 17–es honvéd gyalogezred székesfehérvári 17–es népfelkelő gyalogezred székesfehérvári 69–es közös gyalogezred

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr902226945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása