Zsigmond a messze távolból Szegedre

2019.06.28. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 6.

Bere Zsigmond 1916 decemberében újévi üdvözletként küldte a testvérének Szegedre a mai fotólapunkat, aminek az érdekessége, hogy a képen látható tárgyak és a katona ruházata, felszerelése teljesen megegyezik egy másik fotón láthatóval. Vajon véletlen, vagy tudatos a teljes egyezőség?


Mai fotónkon a közös hadsereg gyalogságának egy rendfokozat nélküli katonája látható. Bár a lap hátulján 1916. decemberi keltezés olvasható, a zubbony még a háború eleji csukaszürke, állógalléros változat. Lövészbojtot és távbecslő ügyességi jelvényt visel, valamint egy Mozgósítási Keresztet. A lábtekercse viszont már háborús darab, 1914 őszén rendszeresítették. A nadrágja a háborús anyaghiány miatt valami kordbársonyszerű anyagból készült, nem az előírt posztóból.

órás

A képeslap hátán a következő szöveg található: „T. cz. Bere Zsuzsó k. asszny. részére. Takaréktár út 2. szám. Szeged. Kelt 1916. XII. hó 27. napján. Kedves Zsuzsó testvér! Itt küldök egy Emlék képet, fogadd tőlem mint új évi ajándékot. Melyben emlékemet meg őrizheted hatalán egymást utolszór láttuk volna is? Most pedig, Boldog újévet és az enyémhez hasonló jó egészséget Kíván testvéred Zsigmond a messze távolból. Isten Veled.” Sajnos se feladó, se tábori posta pecsét nincs a lapon és Bere Zsigmondról sem találtam semmi adatot az online forrásokban.

órás

Nehéz nem észrevenni azt a szép kidolgozású órát, amire a katona a jobb kezét rátette. Ezért is akadt meg a szemem rögtön egy másik képen, amikor a kezembe került, ugyanis pontosan ugyanez az óra van rajta. Nemcsak az óra, de a helyszín is ugyanaz, csak a katona más rajta. Szinte majdnem biztos, hogy időben nagyon közel készült a két kép egymáshoz. Sajnos a második képen nincs semmi szöveg.

órás

A két képet jobban megnézve viszont feltűnt, hogy a két katona nemhogy hasonló, de gyakorlatilag minden részletében megegyező egyenruhát és felszerelést visel. Ez felveti a kérdést, hogy vajon mindketten a saját egyenruhájukban fotózkodtak? Vagy csak kiegészítették a fotós kelléktárából egy-két aprósággal? Vagy csak véletlen egybeesés ez a fokú egyezés? Valószínűleg ezt már soha nem tudjuk meg...

3 komment

Címkék: fotó fénykép egyenruha Szeged fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1414909184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyaros17 2019.06.28. 11:39:06

Szerintem még a cipő is megegyező! Nadrág, zubbony, lövészbojt síppal, távbecslő jelvény, stb. stb. Tényleg izgalmas kérdés, hogy kik ők? Tudtommal a frontról nem civilben jöttek haza. Talán kiképzés alatt voltak? Vagy bevonulás után nem sokkal? Ez ok lehetett a fotózkodásra, ahogy a lap szövege is írja.
M

magyaros17 2019.06.28. 11:42:19

Még a cipő is egyezik, nem csak a nadrág meg a zubbony. vajon miért nem a saját katona ruhájukban mentek fotózkodni? Éppen csak bevonultak, és még nem kaptak egyenruhát? Vagy még a bevonulás előtt készült a kép? Úgy gondolom, hogy a berukkolt bakáknak legfeljebb otthon lehetett már csak civil ruhájuk, tehát mindenképpen a saját katonai ruházatukban kellett volna menniük fotózni.

csorsza 2019.06.28. 22:44:20

Szerintem szinte biztos, hogy a fotózás előtt átöltöztek.

Valamilyen fotós oldalon kellene tovább kérdezősködni. A műtermi berendezések állandóak, számos, egyéb adattal nem rendelkező kép készítésének helyét lehet megállapítani a műtermi díszlet alapján.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása