Krni emlékmenet 1918-2012

2012.11.04. 22:34 :: Nagy Háború gépház

Idén november 10-én 15. alkalommal kerül sor Szlovéniában a krni zarándoklatra, amelynek során az első világháború elesett katonáira emlékeznek. Az 1998 óta évente megrendezett emlékmenetre többnyire Szlovéniából, Olaszországból, Oroszországból, valamint a volt Monarchia utódállamaiból érkeznek résztvevők. A Krn hegység és környéke az Isonzó-front kiemelt magyar emlékhelye, hiszen itt is sok magyar alakulat harcolt. A 12.00 órakor kezdődő megemlékezést a festői szépségű Krn-tónál rendezik, ahová három irányból, gyalogtúrával lehet feljutni: a Bohinji-tótól, Tolminból, illetve a Lepena völgyéből.

Az emléktúrán résztvevő, a Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége, valamint a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület által szervezett magyar csoport reggel 7.00-7.30 között gyülekezik, majd indul a Lepena völgyi Jug Klement menedékháztól. A közepes nehézségű túra (7-7,5 km, kb. 750 m emelkedés) időtartama 2,5-4 óra.

A megemlékezés programja, valamint az emlékmenetre szóló meghívó PDF formátumban letölthetők. A túrán kezdetektől részt vevő Óvári Gábor nyugállományú ezredes, volt ljubljanai katonai attasé hasznos tanácsai a túrához szintén letölthetők.

 

A krni emlékmenetről ajánljuk olvasóink figyelmébe a Múlt-koron tavaly megjelent cikket, valamint Rózsafi Jánosnak itt a blogon közölt cikksorozatát a magyar honvédek krni harcairól:
Honvédek az olasz front kezdeti magashegyi harcaiban 1. rész
Honvédek az olasz front kezdeti magashegyi harcaiban 2. rész
Honvédek az olasz front kezdeti magashegyi harcaiban 3. rész

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr884889384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.11.06. 20:49:20

A Krn-ön és környékén vívott harcokról Rózsafi János írásai mellett Kemény Gyula doktor naplójában is sokat olvashattunk, pl. ebben a részben is: nagyhaboru.blog.hu/2012/05/28/dr_kemeny_gyula_naploja_12_resz

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása