Heti kulturális ajánló – 2011.03.05.-03.11.

2011.03.04. 21:16 :: Natasa G

Február 2-án kiállítás nyílt New Yorkban az 1919-es tanácsköztársaság propagandaplakátjaiból, amit az év végéig lehet megtekinteni (hátha valaki jár arra, netán ott él). Tavaly jelent meg a Napvilág Kiadó gondozásában egy tanulmánykötet Az I. világháború – a XX. század őskatasztrófája címmel. Az Örökmozgóban megtekinthető Jancsó egyik klasszikusa, a Csillagosok, katonák. A héten egy frissen bemutatott színházi darabot (A kolonc) is láthatunk, a fővárosi Operettszínházban a Csárdáskirálynőt adják, de meglepően sok (négy! ☺) játékfilm lesz a tévében is (az elmaradhatatlan Fegyverszünet karácsonyra, A dicsőség ösvényei, Az ausztrál könnyűlovasság, Tigris brigád), igaz már mind láttuk többször is. Megjegyzem újíthatnának. Itt van például a Passchendaele (2008) című kanadai alkotás, amit még mindig nem mutattak be nálunk, lehet, hogy nem is fogják? Pedig ígéretes. (A hétvégén végre hozzám is eljut, majd beszámolok róla, milyen volt, addig is íme az előzetes)

KIÁLLÍTÁS

Seeing Red: Hungarian Revolutionary Posters, 1919

Az oroszországi októberi forradalmat és az első világháború végét követő, azon belül is az 1919-es magyar tanácsköztársaságra összpontosító időszak propagandaplakátjaiból nyílt kiállítás a New York-i Museum Of Modern Art (MoMA) harmadik emeletén. A február eleje óta megtekinthető kiállítás Bíró Mihály, Bortnyik Sándor és Pór Bertalan műveiből válogat, a tárlatot Bíró a Népszava 1918. november 17-i Magyarország-népköztársaság című vezércikket illusztráló munkája hirdeti. A kiállítás beharangozója kiemeli, hogy Bíró vörös kalapácsos munkásalakja a kor és Közép-Európa politikai ikonográfiájának meghatározó műve volt, továbbá hozzáteszi, hogy a Budapesten összpontosuló kiadói, hír- és filmipar az avantgárd dinamikus és expresszív figuráin keresztül gyakorolta a közvéleményre hatását.

Bortnyik Sándor, Bíró Mihály és Pór Bertalan a huszadik század elejének baloldali ideológiát, radikális avantgárd irányzatokat, „új népi tömegművészetet“ és a francia izmusokat ötvöző kultúra meghatározó magyar művészei és ideológusai, később tanárok és intézményvezetők. A bolsevik forradalom bukása után, a budapesti avantgárd jelentős részéhez hasonlóan Bíró, Bortnyik és Pór is hosszabb vagy rövidebb időre külföldön alkotott tovább (Bécsben, Weimarban, Pöstyénben, az Egyesült Államokban), majd a második világháború után (kivéve Bortnyikot, aki már a húszas években) visszatértek Budapestre, mindhárman a magyar fővárosban haltak meg. (forrás: www.origo.hu/kultura)

11 West 53rd Street New York, NY 10019 (United States) Tel. (212) 708-9400

2011. február 2. – december 31.

 

KÖNYV

Az I. világháború – a XX. század őskatasztrófája

Tanulmányok – fekete-fehér képekkel illusztrálva (szerk: Burgdorff, S. – Wiegrefe, K.)

Az első világháború nem csak európai katasztrófa volt. Világméretű öldöklés volt ez, amelyben sok ezer ázsiai és tengerentúli katonának kellett meghalnia az európai nagyhatalmak birodalmi téveszméiért. A konfliktus, amely négy impérium széthullásával végződött, egy új korszak kezdetét is jelöli: következményeként került hatalomra Lenin és Sztálin, valamint két évtizeddel később a náci barbárság. Kié a felelősség az első világháború kitöréséért, amelyet a britek és a franciák még mindig a „nagy háborúnak” neveznek? Ez a kérdés mindmáig sok történészt foglalkoztat. Hírneves tudósok írják meg nézeteiket e könyvben – ahogy Hans-Ulrich Wehler bielefeldi történész nevezi – „a 20. század őskatasztrófájáról”, és „a második harmincéves háború” nyitányáról.

Napvilág Kiadó, 2010. Terjedelem 315 oldal, ára 3900 Ft

 

MOZI

Csillagosok, katonák

fekete-fehér, magyar-szovjet filmdráma, 92 perc, 1967

1918 nyarán az egész Szovjetország területén folyt a polgárháború, megkezdődött az intervenció és átmenetileg a fehérgárdisták kerülnek fölénybe. László, bajtársaival együtt a fehérek fogságába kerül. A parancsnok úgy véli, hogy az idegeneknek nincs köze ahhoz ami itt történik, ezért szabadon engedi őket. László azonban tovább folytatja a harcot. (filmkatalogus.hu)

Örökmozgó, Budapest Erzsébet körút 39. Tel: (1) 342-2167

2011. március 8. kedd, 18:30

 

OPERETT

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen olyan perc sem, hogy a föld valamelyik pontján föl ne csendülne – filmen, tévében, vagy rádióban – Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. A Csárdáskirálynőt az I. világháború alatt 1915-ben mutatták be Bécsben, és 1916 novemberében került magyar színpadra. A darab hamarosan világsikert aratott, játszották Stockholmtól egészen az Egyesült Államokig. (Külön érdekesség, hogy a világháború alatt még az Ausztriával ellenséges országokban is fantasztikus szériákat futott be!)

A történet egy reménytelen… de mivel operettről van szó, reménytelennek látszó szerelemről szól. Edvin herceg rajong Szilviáért, a pesti orfeum csillagáért, de arisztokrata családja – természetesen – ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot. Netán házasságot. Edvin szülei mindent elkövetnek, hogy fiúkat visszacsalják Bécsbe, hogy ott a neki megfelelő leányzót, Stázi komteszt válassza élettársául. A cselekményt a kedves, bolondos Bóni gróf, (aki sok más orfeumi dáma mellett Szilviába is szerelmes) és Feri bácsi, az orfeum törzsvendége bonyolítják. Utóbbi minden igyekezetével azon van, hogy összehozza Szilviát Edvinnel, s ennek érdekében egykori szerelmét, Edvin édesanyját is hajlandó leleplezni.

A szenzációs, igen érdekes zenéről a korabeli kritikusok így írtak: „Kálmán a Csárdáskirálynőben ötvözni tudta a bécsi keringőt és a magával ragadó, temperamentumos magyar zenét. A remek számok nemcsak a népszerűséget biztosítják, de igazi zenei élményt is nyújtanak…” (http://7ora7.hu)

Budapesti Operettszínház, Budapest Nagymező utca 17. Tel: (1) 472-2030

2011. március 6. vasárnap, 15:00 és 19:00 (időtartam: 2 óra 55 perc, egy szünettel

 

SZÍNHÁZ

A kolonc

Elsbeth Schlagmüller, az első világháború legügyesebb kémje volt. Kalandos életénél csak halálának körülményei titokzatosabbak. Kinek állhatott érdekében elhallgattatni a súlyos skizofréniától szenvedő nőt? Kinek állt érdekében megölni a látszólag mozgás- és beszédképtelen asszonyt? És főleg miért? Miket tudhatott még ez az élő halott, amitől útjában lehetett az újraszerveződő német titkosszolgálatnak?

Az első világháború híres kémnője magatehetetlenül fekszik egy svájci elmegyógyintézetben évek óta. Egy nap titokzatos látogatója érkezik, egy fiatal orvosnő Magyarországról, aki a pszichoanalízis segítségével próbálna meg segíteni a nőn… de valóban csak ezért jött?

Az analízis sikeresen indul, de a beteg lassan ráébred, ki van vele szemben és megkezdődik a párbaj mely során feltárul a múlt, és a kémnő fantasztikus élete.

Tudatos és tudatalatti harcot vív a két nő egymással, miközben köztük őrlődik a kórház fiatal igazgatója, aki a maga módján szerelmes betegébe… (thalia.hu)

Thália Színház, Új Stúdió - Budapest VI. Nagymező u. 22-24. (1) 331-0500

2011. március 10. csütörtök, 19:30

 

TELEVÍZIÓ

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

március 5. szombat, 8:55 Filmbox Extra
március 7. hétfő, 2:15 Filmbox HD
március 11. péntek, 14:15 Filmbox Extra

 

Nagy brit hadvezérek – Douglas Haig /
Great British Commanders – Douglas Haig

angol dokumentumfilm sorozat, 4. rész, 2005

Douglas Haig tábornok volt az az ember, aki kapott egy aprócska brit sereget, amelyet ötszörösére kellett duzzasztania, ki kellett képeznie, hadrendbe kellett állítania és csatába kellett küldenie, mivel ez volt az egyetlen szövetséges csapat, amely a német sereget 1918-ban legyőzhette volna. (port.hu)

március 6. vasárnap, 21:30 Viasat History
március 7. hétfő, 5:30 Viasat History
március 7. hétfő, 13:30 Viasat History

 

Szerelmes nők háborúban - Vera Brittain /
A Woman in Love and War - Vera Brittain

angol dokumentumfilm, 2008

1914-ben Vera Brittain fiatal volt, szerelmes volt, és arra készült, hogy Oxfordba utazzon tanulmányai megkezdése céljából. Négy évvel később az és egész generációjának élete elképzelhetetlen módon megváltozott. A háború elpusztította azokat, akiket ismert, a társait. Önkéntes ápolónőként Londonban és a fronton szembesült mindazokkal a szörnyűségekkel, amelyek a villámháborúról kialakult idealista elképzeléseit porba döntötték. Vera leveleinek, visszaemlékezéseinek és híres, Az ifjúság testamentuma című önéletrajzának felhasználásával Jo Brand angol színésznő meséli el az I. világháború történetét úgy, ahogyan egy nő látta azt. (port.hu)

március 7. hétfő, 18:00 Viasat History
március 8. kedd, 2:00 Viasat History
március 8. kedd, 10:00 Viasat History

 

Vadászat a császár cirkálói után - Tengerészkaraván /
Hunt the Kaiser's Cruisers!

német dokumentumfilm, 1. rész, 2006

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot.

március 8. kedd, 17:00 Viasat History
március 9. szerda, 1:00 Viasat History
március 9. szerda, 9:00 Viasat History

 

A dicsőség ösvényei / Paths of Glory

amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957, 12 éven felülieknek

Az első világháborúban Párizstól 28 km-re megmerevedett a front és egy folyamatos, zegzugos lövészárok-rendszer alakult ki, amelyben francia közkatonák küszködtek a mindennapi apró kis győzelmekért a németek ellen, melyet parancsra teljesítettek. Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra. Ezt a parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. A visszavonulás után a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Dax ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük. (port.hu)

március 8. kedd, 6:00 MGM
március 8. kedd, 13:20 MGM

 

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen

ausztrál háborús filmdráma, 131 perc, 1987

A történet az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben. (port.hu)

március 8. kedd, 15:35 Film+2

 

Fejezetek a magyar vasutak történetéből / Magyar vasutak az I. világháborúban

magyar dokumentumfilm, 20 perc

A modern-kori háborúk és a vasút elválaszthatatlanok egymástól. Az I. világháború idején az eredetileg Baross Gábor által fegyelemre szoktatott vasutasok jobban teljesítettek, mint a katonák. (port.hu)

március 9. szerda, 11:10 M2

 

Tigris brigád / Les Brigades du Tigre

francia film, 125 perc, 2006, 15 éven felülieknek

A század eleji Párizs a titkos politikai játszmák és nemzetközi összeesküvés színtere. Valentin felügyelő és az általa irányított Tigris brigád az egyetlen, amely szembeszáll a korrupt politikusokkal és köztisztviselőkkel, az anarchista gengszterekkel. A csapat tagjai nap mint nap az életüket kockáztatják Franciaország biztonságának védelme, sőt, talán a háború megakadályozása érdekében. Egyik nap bankrablás történik a városban. A nyomozásba a brigád is bekapcsolódik. A szálak a legmagasabb politikai körökhöz vezetnek. (port.hu)

március 12. szombat, 0:35 Film+2

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv film mozi könyv színház kiállítás operett

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr902711132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása