Heti kulturális ajánló – 2010.12.18.-12.24.

2010.12.17. 18:52 :: Natasa G

Csak egy hét van karácsonyig, sokan már megvették az ajándékokat, én azonban biztosra veszem, hogy hozzám hasonlóan vannak, akik ezt még nem tették meg. A Nagy Háború iránt érdeklődők családtagjainak súgnám, hogy remek könyvek, igényes albumok jelentek meg mostanában (egy részükről már tudósítottunk), az e heti ajánlóban is szerepel mindjárt kettő. Lesz még mozi és tévé, no meg a hideg téli estékre a blog olvasgatása.

KÖNYV

Négyesi Lajos: Csaták néma tanúi

A csata- és hadszíntérkutatás – hadtörténeti régészet fogalma és módszerei

A könyv írója hivatásos katona, hadtörténész, aki egyúttal blogunk egyik állandó szerzője is. Tudományos igénnyel és egyúttal olvasmányosan megírt könyvében áttekinti a hadirégészet szinte teljes szakirodalmát, megismerhetjük e kutatási terület kialakulását, a jelentősebb külföldi és hazai kutatásokat. Az első világháborúval kapcsolatban több kisebb fejezet is olvasható, például a föld alatti létesítmények kutatásáról, egy katona maradványainak azonosításáról, a roncskutatásról, s nem utolsó sorban a blogon is megjelent huszárrohamról. Vigyázat, nehéz letenni!

2010, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. 224 oldal, puha borítós, fekete-fehér illusztrációkkal. Ára: 2100 Ft

 
Ságvári György: Magyar uniformisok

A honfoglalástól napjainkig

Az újszerű viseletkönyv a magyar hadiviseleteket mutatja be a középkortól egészen napjainkig. A gazdagon illusztrált kötetből megtudhatjuk, hogy a magyar történelem elmúlt ezer évében hogyan változott a magyar katonák viselete, milyen követelmények alapján alakult ruházatuk, felszerelésük. Az érdekes leírásokat rajzok, festmények, múzeumi műtárgyak fotói, fényképek és képeslapok illusztrálják.

2010, Kossuth Kiadó, Hadtörténeti Intézet és Múzeum. 223 oldal, kemény borítós, színes illusztrációkkal. Ára: 6990 Ft

 

MOZI

Bakaruhában

magyar filmdráma, 1957, 100 perc

A hétköznapokat mikrolélektani oldalról ábrázoló poétikus szerelmi történet a tízes években játszódik. Sándor, a helyi lap szerkesztője, hétköznapjait biliárddal, udvarlással tölti, vasárnaponként katonai szolgálatban van. Egy vasárnap délután - bakaruhában - megismerkedik a szép cselédlánnyal, Vilmával, akinek azt hazudja, hogy ő egy parasztgazda fia. A lány őszintesége, tisztasága azonban annyira megbabonázza, hogy a kalandból szerelem lesz, ám Sándor képtelen elmondani az igazat. Vilma csak a háziúrnál tartott estélyen érti meg, hogy milyen csúfos játékot űzött vele. (port.hu)

Örökmozgó, Budapest Erzsébet körút 39. Tel: 1-342-2167
2010. december 18. szombat, 18:30

 

TELEVÍZIÓ

Doktor Zsivágó / Doctor Zhivago

angol-német-amerikai minisorozat, 225 perc, 2002, 1-2 rész

A film a XX. század első évtizedeinek forrongó orosz világába repít, Dr. Jurij Zsivágó, a fiatal orvos és költő egész életét átívelő szerelmét mutatja be. Jurij Moszkvában találkozik először a 17 éves jómódú Larával, majd évekig nem látja viszont. Az I. világháború alatt orvosként szolgál. Újra találkozik a lánnyal, akivel együtt dolgozik a fronton és beleszeret. A bolsevik forradalom után Zsivágónak családjával együtt vidékre kell költöznie. Itt több év után ismét viszontláthatja Larát... Pasternak klasszikusának angol adaptációja Keira Knightley (Vágy és vezeklés) alakításával. (port.hu)

december 18. szombat, 22:00 Zone Romantica (1. rész)
december 19. vasárnap, 22:00 Zone Romantica (2. rész)

 

Szerelmes nők háborúban – Vera Brittain /
A Woman in Love and War - Vera Brittain

angol dokumentumfilm, 2008

1914-ben Vera Brittain fiatal volt, szerelmes volt, és arra készült, hogy Oxfordba utazzon tanulmányai megkezdése céljából. Négy évvel később az és egész generációjának élete elképzelhetetlen módon megváltozott. A háború elpusztította azokat, akiket ismert, a társait. Önkéntes ápolónőként Londonban és a fronton szembesült mindazokkal a szörnyűségekkel, amelyek a villámháborúról kialakult idealista elképzeléseit porba döntötték. Vera leveleinek, visszaemlékezéseinek és híres, Az ifjúság testamentuma című önéletrajzának felhasználásával Jo Brand angol színésznő meséli el az I. világháború történetét úgy, ahogyan egy nő látta azt. (port.hu)

december 18. szombat, 16:00 Viasat History
december 19. vasárnap, 0:00 Viasat History
december 19. vasárnap, 8:00 Viasat History

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005, 116 perc

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

december 20. hétfő, 3:20 Filmbox Extra
december 21. kedd, 19:35 Filmbox Extra
december 23. csütörtök, 3:30 Filmbox Extra
december 24. péntek, 13:55 Filmbox Extra
december 24. péntek, 21:25 Filmbox Extra

 

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen

ausztrál háborús filmdráma, 1987, 131 perc

A történet az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben. (port.hu)

december 20. hétfő, 7:05 Film+

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv mozi könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr582522441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása