Heti kulturális ajánló – 2010.12.11.-12.17.

2010.12.10. 13:45 :: Natasa G

Örvendetes, hogy idén több könyv is megjelent az első világháború témájában. Az utóbbi időben minden hétre jutott legalább egy könyvajánló, így van ez most is, sőt ezen a héten két, mostanában megjelent érdekességet is ajánlhatok: Balla Tibor hiánypótló művét, A Nagy Háború osztrák-magyar tábornokait, illetve Sallay Gergelynek az első világháborús osztrák-magyar alakulat- és emlékjelvényekről írt munkáját. A héten is lesz Svejk a Tivoliban, a tévében pedig a már ismert játék- és dokumentumfilmek.

KÖNYV

Balla Tibor: A Nagy Háború osztrák-magyar tábornokai

Tábornagyok, vezérezredesek, gyalogsági és lovassági tábornokok, táborszernagyok

A XX. század őskatasztrófájának tartott, 1914-1918 között lezajlott Nagy Háború osztrák-magyar tábornokainak neve és sorsa a legtöbb olvasó számára ismeretlen. Nem véletlenül, hiszen az összesen mintegy 1200 fős tábornoki testület tagjainak életútjáról és háborús szerepéről máig nem született tudományos igényű, tárgyilagos összefoglalás. Balla Tibor, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum Bécsi Levéltári Kirendeltségének vezetője, az első világháború ismert kutatója ezt a hiányt pótolja jelen kötetével. A közel tízéves kutatómunka után elkészült, a magyar és a nemzetközi szakirodalomban mindeddig egyedülálló könyv az első világháborús császári és királyi tábornoki kar legmagasabb rangot elért 178 tagjának - akik között 25 magyar is található - pályafutását és világégés alatti tevékenységét foglalja össze lexikon formájában. A mű bevezetőjében a szerző elsőként vállalkozik a generálisok életrajzi adatainak történeti-statisztikai és szociológiai vizsgálatára, melynek eredményeként átfogó értékelést ad a tábornokok születésére, halálozására, nemzetiségére, vallására, családi viszonyaira, származására, iskolázottságára, nyelvismeretére, hazai és külföldi kitüntetéseire, adományozott címeire és rangjaira, hadjáratokban történt részvételükre, előmenetelükre, beosztásaikra, az általuk írt írásművekre, valamint háború utáni sorsukra vonatkozóan, új vonásokkal egészítve ki az Ausztria-Magyarország katonai elitjéről kialakult képet. A Monarchia altábornagyi és vezérőrnagyi rangú generálisainak életrajzai jelen munka folytatásaként, további kötetekben látnak majd napvilágot.

2010, Argumentum Kiadó. 348 oldal, fekete-fehér fotókkal. Ára: 3900 Ft

Sallay Gergely Pál: Mindent a hazáért!

Első világháborús osztrák-magyar katonai alakulat- és emlékjelvények

Az osztrák-magyar katonai alakulatjelvények az első világháborús tárgyi emlékek különleges és világviszonylatban is egyedülálló csoportját alkotják. Az együvé tartozás frappáns és praktikus kifejezői voltak, a katonák körében megjelenésük pillanatától kezdve nagy népszerűségnek örvendtek, s nem hivatalos mivoltuk ellenére szinte szerves részei lettek az egyenruhának. Ezenkívül - a harctéren küzdő katonák és a hátország közötti kapocsként - a hazafias érzelmű polgári lakossághoz is hamar utat találtak. Volt, aki emlékül tette el, volt, aki ruhájára tűzte és volt, aki szisztematikusan gyűjtötte őket. A jelvények hírt adtak a háború jelentős hadi eseményeiről, megörökítették a harcok helyszíneit és résztvevőit, emléket állítottak hadvezéreknek és közkatonáknak, hősöknek és áldozatoknak. Kicsiny méretük és művészeti szempontból olykor gyenge színvonaluk ellenére máig őrzik egy-egy alakulat hősies harcainak és harctéri helytállásának emlékezetét - kifejezői tehát a nehéz körülmények között összekovácsolódott közösségek önbecsülésének. Sajátos módon beszélik el a világháború és az abban részt vett csapatok történetét, mutatják be a harcban használt fegyvereket. A könyv ezeknek a jelvényeknek színes és különleges világába kalauzolja az olvasót. Célja egy letűnt kor apró, de jellegzetes emlékeinek megismertetése az első világháború és a mindennapi tárgyi kultúra iránt érdeklődő nagyközönséggel.

2010, Zrínyi Kiadó. 182 oldal, színes illusztrációkkal, fotókkal. Ára: 4500 Ft.

SZÍNHÁZ

Svejk

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812
2010. december 17. péntek, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 8/6. rész, 2007, 50 perc

Eljött a várva-várt nap, Szent Karácsony estéje. Marcelline boldog elégedettséggel várja Madame Dubreuil-t, hisz sikerült az uzsorástól visszavásárolnia a sevres-i porcelánkészletet, a legfőbb bizonyítékát, hogy Odile megfelelő anyagi körülmények között képes nevelni gyermekeit. Homer elárulja Abraham professzornak, hogy már régóta tudja, Marcelline az anyja és nem a nagynénje. Catherine is felfedi a titkot Alexandre-nak, a frontra írt leveleket nem ő, hanem Catherine fogalmazta. Egyre több jel utal rá, hogy Olympia szülni fog, ám a sok kis titok között az övét a legnehezebb és egyben a legkívánatosabb is megőrizni... (port.hu)

december 11. szombat, 16:25 M2

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 2005, 116 perc

A filmet valós események inspirálták, amelyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

december 12. vasárnap, 19:55 Filmbox Extra
december 13. hétfő, 14:20 Filmbox Extra
december 17. péntek, 3:40 Filmbox Extra

 

Vadászat a császár cirkálói után – Az utolsó hajó /
Hunt the Kaiser's Cruisers!

német dokumentumfilm, 2006, 2. rész

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot. (port.hu)

december 14. kedd, 21:00 Viasat History
december 15. szerda, 5:00 Viasat History
december 15. szerda, 13:00 Viasat History

 

Magyar történelmi arcképcsarnok - I. Károly császár és IV. Károly magyar király

magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2001, 16 perc

december 15. szerda, 17:55 Duna II. Autonómia

 

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen

ausztrál háborús filmdráma, 1987, 131 perc

A történet az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben. (port.hu)

december 17. péntek, 12:05 Film+

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv könyv színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr302501870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása