A selyebi Galvács József huszár emlékkeresztje

2023.07.20. 07:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Magyarországon eddig egyetlen magán területen állított első világháborús emlékkeresztről tudtunk. Fodor Sándor zászlós Budapesten, a Körvasút sor 43. szám alatt található keresztjéről megjelent írásunkat olvasta Pipoly János miskolci olvasónk, s ezt követően keresett meg bennünket. Nagymamája testvére, Galvács József emlékére az Abaúj-Torna vármegyei Selyeben állítottak keresztet a dédszülei. Kérésünkre az erről készült fotókon kívül elküldte a hősi halált halt huszártól megőrzött tárgyi hagyaték és a kutatásai során összegyűjtött dokumentumok fotóit, digitális másolatait is. A levelezésünk és telefonbeszélgetéseink során megírt és elmondott történetet poszttá szerkesztettük. Következzen a második magán területen állított emlékkereszt története.

„Nekem van egy hasonlóan magán területen és költségen emelt emlékkeresztről tudomásom. Apai nagymamám testvérének az emlékére került építésre és felszentelésre. Selyeben, a Kossuth u. 18. szám alatt a 84. hrsz. telken található. Galvács József szülei, Galvács Miklós és Brúgós Mária állíttatták” – írta Pipoly János a 2023. június 14-én kelt első levelében, nem sokkal a felvezetőben említett cikkünk megjelenése után. Elküldte számunkra a Google Mapsról lementett utcaképet is, amely a családi ház kertjében állt emlékkeresztet mutatja 2012 januárjában.

 

Galvács József emlékkeresztje 2012 januárjában Selyeben a Google utcaképén Galvács József emlékkeresztje 2012 januárjában Selyeben a Google utcaképén

A kérésünkre Pipoly János elmesélte, megírta és elküldte mindazt, amit a családi legendárium Galvács Józsefről megőrzött, valamint amit ezzel kapcsolatban utólag felkutatott. Az alábbiakban a tőle kapott információk alapján mutatjuk be az egykori huszár és az emlékkeresztje történetét.

„A családban három gyermek, két leány és egy fiú született. Emerencia fiatalon meghalt, Ilona, aki a nagymamám lett és a hősi halált halt József.

 

Galvács József születési–keresztelési anyakönyvi bejegyzése Galvács József születési–keresztelési anyakönyvi bejegyzése
(Forrás: www.familysearch.org, Görögkatolikus Egyház, Szolnok, Abaúj)

Egyik falubelijével, Poncsák Ferenccel együtt szolgált. Elmondása szerint lovas járőrben voltak, amikor egy eltévedt golyó vakszemen találta. Egy szót sem tudott szólni, csak ráborult a lova nyakára. Feltételezem, hogy az Ő révén került haza a huszár ruhája és katonaládája […]

 

Galvács József katonaládája Galvács József katonaládája
(Fotó: Pipoly János)

Sajnos a ruha az évek alatt tönkre ment, apukámék azzal játszottak, a láda felirata pedig átfestésre került (K.u.K Huszaren Regiment N12.). Szerencsére az emlékkép megmaradt, rajta a fényképről kivágott fejrésszel.

 

Galvács József még békebeli szolgálati emléke

Galvács József még békebeli szolgálati emlékeGalvács József még békebeli szolgálati emléke
(Fotó: Pipoly János)

Még ezekért is hála, mivel a kuláküldözések és betelepítések nyomán sok emlék nem maradt. Tehát a kétéves katonai szolgálatát a 12. huszár ezred 6. századának a 2. szakaszában teljesítette. A fényképen sapkára lószőr volt ragasztva, amely az évek során lepergett.

Szülei a saját telkükön és költségükön emlékkeresztet állíttattak és szenteltettek. Az elmúlt években a telek eladásra került. A görögkatolikus egyház vásárolta meg, majd az épületet elbontották. A helyére új óvoda épült és a keresztet is felújították a munkálatok során. Lehet isteni gondviselésről beszélni, hiszen nagyrészt a szülei fáradozásai és anyagi ráfordításának köszönhetően alakult meg a selyebi görögkatolikus egyház 1926-ban.

 

A felújított emlékkereszt az új épülettel 2023. június 17-én A felújított emlékkereszt az új épülettel 2023. június 17-én
(Fotó: Pipoly János)

A Nagy Háború Blogon akadtam egyszer a Verlustliste linkre. Kíváncsian írtam be a nevét és meglepetésemre meg is találtam. A k. u. k. Kriegsmisterium által 561. sorszámmal 1917. április 26-án kiadott veszteséglistában megjelent a jelentés:

 

E szerint 1916. augusztus 19-én halt hősi halált és a 3. században szolgált. E szerint 1916. augusztus 19-én halt hősi halált és a 3. században szolgált.

Felkerült a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapjára a magyarezredek.hu oldal és innen elérhetővé vált az ezred története. A halála körüli időpontokban zajló eseményekről az ezredtörténet 88–91 oldalán olvashatunk részletesen.

Rózsafi János 2018-ban segített a haláleset feltételezhető körülményeinek a tisztázásában. A következőkben az ő leveléből idézek. »Az ezredtörténet valóban nagyon jól, részletesen leírja az 1916. augusztus 18-án kiadott parancs utáni helyzetet. Mivel délután 4 óra 30-ra érkeztek Ottyinába, a helyzet megállapítására biztos, hogy lovas járőrt küldtek ki felderítésre. Elképzelhető, hogy Galvács József e felderítés közben halt hősi halált – mint az egykori katonatársa mondta. Este 8 órától (mint olvasható) már gyalogos támadásban vettek részt a huszárok, a lovakat – szerintem – megfelelő őrzés mellett Ottyinaban hagyták. A 3. század (amelynek a veszteség jelentés szerint tagja volt Galvács József), ekkor még tartalékban volt, csak másnap, 19-én avatkoztak a harcba, amikor a szárnyhoz csatlakozó dragonyos és ulánus ezred vonalát áttörték az oroszok. Valószínűleg a 3. század is súlyos veszteséget szenvedett, hiszen a jelentés szerint igen nagy volt a támadásban részt vett századok vesztesége: 130 fő!

 

A haláleset helyszíne korabeli térképvázlaton A haláleset helyszíne korabeli térképvázlaton
(Készített: Rózsafi János)

A hivatalos jelentésben Galvács József halálának a napja 1916. augusztus 19. Lehet, hogy felderítés közben halt meg, és a veszteségek összesítésekor nem tettek különbséget, akkor őt is „betehették” az augusztus 19-én elesettek névsorába. Ezt már nehéz megállapítani! Mivel a következő napi helyzet is súlyos volt, a hősi halottak nevét később, csak nyugodtabb helyzetben kezdték összeírni. Gondoljunk arra is, hogy a visszavonulásuk után a csatatéren maradtak a hősi halottak, temetésüket az oroszok végezték el.«

Közben felkerült az I. világháborús veszteség lista is, ahol szintén megtaláltam, csak nekem kicsit ellentmodásos. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltára kérésemre elküldte a halotti anyakönyvi másolatokat.

 

A katonai halotti anyakönyvek másolatai

A katonai halotti anyakönyvek másolatai A katonai halotti anyakönyvek másolatai
(Forrás: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltára)

Az egyik szerint huszár volt, a másik szerint géppuskás, bár lehet, hogy mint lóról szállított a géppuskás szakaszhoz került. A halálának dátuma a veszteséglista szerint augusztus.19., itt viszont 23. szerepel. Valószínűleg a szülei a hivatalos értesítésben is a 23-át kapták, mert a hivatalos holtányilvánításon is ez szerepel, s ezért került ez a dátum a keresztre is.”

 

Az emlékkereszt felirata2023. június 17-én Az emlékkereszt felirata 2023. június 17-én
(Fotó: Pipoly János)

4 komment

Címkék: emlékkereszt cs. és kir. 12. Nádor huszárezred Galvács József

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr418173928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BartókBéla 2023.07.20. 09:57:52

Ez igen! Remek munka! Gratulálok. Kívánom, hogy jelentkezzenek még máskor is ilyen magánkeresztet kereső találó és leíró olvasók. A blog ismét magát írja!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2023.07.20. 10:32:39

@BartókBéla: Köszönjük, számunkra is mindig öröm, ha az írásaink újabbakat generálnak! S hátha van még több ilyen kereszt is!

A mai napon történt közlésnek külön jelentősége is van, bár tegnap is lehetett volna... Feladvány mindenkinek. :)

Tótpál Klaudia 2023.07.20. 10:44:49

Ma van a megkeresztelésének a napja. Tegnap a születésnapja volt. A 133. évfordulója :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2023.07.20. 22:12:55

@Tótpál Klaudia: Így van, erre gondoltam.

@BartókBéla: Közben újabb kereszt is felbukkant, lásd a blog Facebook oldalát.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása