Ludovika „urai és parancsolói”

2022.12.29. 07:00 :: PollmannFerenc

Mikor jó három évvel ezelőtt itt a blogon Balla Tibor („Van-e, ki e nevet nem ismeri?” – kérdezhetnénk Petőfivel) kiváló tábornokos kézikönyv-sorozatának második kötetét mutattam be az olvasóknak, már akkor szóba került a vállalkozás zárókövének tekinthető harmadik rész, amelyen tudtommal a jeles szerző azóta is gőzerővel dolgozik. Ám közben, mintegy ujjgyakorlatként, most megörvendeztet bennünket egy karcsú kis kötettel, melyben a magyar honvédtisztképzés fellegvárának tekinthető Ludovika Akadémia 1872 és 1945 közötti legfőbb vezetőinek életrajzát tárja az olvasók elé.

Az intézmény idén ünnepelte megalapításának másfél százados évfordulóját, és ez a nevezetes dátum már önmagában is aktuálissá teszi a kötet megszületését. Ám nem csupán ez: legalább annyira az a tény is, hogy bár az intézmény történetét többször is feldolgozták, ám igazgatóinak illetve parancsnokainak (mikor mi volt éppen az aktuális megnevezése a legfelsőbb vezetőnek) karrierjéről összefoglaló munka még nem készült. Balla Tibort „előélete”: azaz a tábornokos könyvei valósággal predesztinálták arra, hogy ezt a kötetet elkészítse. Azt a műfajt, amellyel ezeket a munkákat jellemezni szokás, prozopográfiának nevezik: azonos hivatást gyakorló személyek adott, jól behatárolható csoportjának azonos szempontok felhasználásával készült csoportos életrajzi adattáráról van szó. Ilyenek voltak a tábornokos kötetek (nyilván ilyen lesz a befejező rész is, amely a vezérőrnagyok – azaz az V. rangosztályhoz tartozó cs. és kir. tábornokokat tartalmazza majd) és ilyen ez a mostani munka is.

 

A kötet borítója A kötet borítója

Összesen 28 magas rangú katona életrajzát kapja kézhez az olvasó, Móricz Sándor ezredestől, aki 1872-ben került az intézmény élére egészen Kocsis László vezérkari ezredesig, aki 1944-1945-ben vezette az akadémiát. A listát böngészve ismert és kevésbé ismert tisztekkel találkozunk: az előbbiek közül Nyíri Sándor altábornagy, Braun József lovassági tábornok, Stromfeld Aurél ezredes, Sipos Árpád vezérezredes, Jány Gusztáv vezérezredes vagy Szombathelyi Ferenc vezérezredes neve tűnhet fel.

 

Részlet a kötetből Részlet a kötetből

Ha az olvasó a tábornokos könyvek ismeretében már látatlanban elképzeli, milyen jellegű információkkal fog találkozni ebben a ludovikás kötetben, úgy meglepetésekben (is) lesz része… Rögtön hozzáteszem azonban, hogy ezek a meglepetések kellemesek lesznek. Mivel az életrajzi, illetve karrier-adatok alapvető forrása ezúttal is a tiszti személyügyi nyilvántartás, a kötetben szereplő adatok is lényegében ugyanazok, mint a tábornokos könyveknél: származás, képzettség, előmenetel, beosztások, kitüntetések, esetleges publikációk stb. A szerző azonban tényleg kellemes meglepetést szerez az olvasónak azzal, hogy – szakítva a korábbi kötetek gyakorlatával – az adatokat élő szöveggé fűzi össze, amitől az egyes életrajzok határozottan olvasmányosabbak lettek. Ugyancsak kellemes meglepetés a közölt fotóanyag: itt nem csupán az egyes személyek portréi találhatóak meg, hanem egyéb fényképei is, esetenként akár több is. Mivel mindegyik felvétel önmagában is nagyon érdekes, ez a változtatás jelentősen hozzájárul a könyv értékéhez.

 

Részlet a kötetből Részlet a kötetből

Persze a kákán is csomót kereső ítész azért mindig is fog találni kifogásolni valót – én itt azonban most megelégszem egy jobbító szándékú észrevétellel. Éspedig azzal, hogy hasznos lenne akár az egyes életrajzok fejlécében, akár egy külön listában feltüntetni, hogy az egyes személyek mikor álltak a Ludovika élén. Így az olvasó az olyan típusú kérdéseire, hogy például ki volt az intézmény vezetője 1889-ben, vagy 1937-ben, könnyedén választ kaphatna. Most ugyanis némi nyomozómunkát kell az adott válaszok megtalálásához elvégeznie.

 

Részlet a kötetből Részlet a kötetből

A külsőre is szép megjelenésű (erre mondják, hogy kellemes kézbe venni) kötet méltán válik díszére mind a szerzőnek, mind a megjelenésében közreműködő valamennyi szakembernek – nem utolsó sorban pedig a Ludovika Egyetemi Kiadónak. Nem véletlen, hogy a hivatalos bemutató résztvevőinek is annyira megnyerte a tetszését, hogy elhangzott: a honi katonai tisztképzésben érdekelt minden hallgatóhoz el kellene juttatni ezt a kiadványt…

Balla Tibor: A honvédtisztképzés irányítóinak arcképcsarnoka.

Kiadó: Ludovika Egyetemi Kiadó, Budapest, 2022.

ISBN: 978-963-531-810-0

Ára (nyomtatott könyv, illetve e-book): 3.171 Ft

Megvásárolható, illetve megrendelhető: a kiadónál

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló ludovika akadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7918012620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása