Két alapmű az első világháborús osztrák–magyar sapkajelvényekről

2022.02.04. 09:09 :: SallayGergely

Immár évekkel ezelőtt jelent meg a Nagy Háború Blogon Hermann Attila „Él magyar, áll Buda még!” A magyar Szent Korona országaiból sorozott lovashadosztályok és dandárok, huszár- és ulánusezredek, rohamfélezredek jelvényei a Nagy Háborúban című kötetének ismertetése Prohászka László tollából. Akkor a recenzens utalt a bemutatott kötet előzményére, a „Csak előre, édes fiam…” A magyar Szent Korona országaiból sorozott gyaloghadosztályok, ezredek, és zászlóaljak jelvényei a Nagy Háborúban című könyvre, amely a Hermann Attila – Szanyi Miklós szerzőpáros munkájaként két kiadásban is megjelent, de a munkáról eddig nem jelent meg ismertetés a Blogon, ahogy a sorozat harmadik, Hermann Attila által a rohamzászlóaljak jelvényeiről írt kötetről sem. Ezt a hiányt szeretnénk most, az alábbiakban pótolni.

A Nagy Háborúval kapcsolatos hazai publikációk sorában, az első világháborús osztrák–magyar sapkajelvények témakörében kiemelten fontos alapmű először 2012-ben jelent meg. Hermann Attila és Szanyi Miklós magyar vonatkozású gyalogsági alakulatok sapkajelvényeivel foglalkozó munkája olyan sikeres volt, hogy 2015-ben már második – bővített és javított – kiadásban került az olvasók elé. A több évtizedes gyűjtői és kutatói munka eredményeként megszületett kiadvány a Magyar Királyság területéről sorozott magyar királyi honvéd gyalogezredek, császári és királyi gyalogezredek, császári és királyi tábori vadászzászlóaljak, valamint az ezeket összefogó dandárok és hadosztályok, továbbá az ezek alárendeltségében működő rohamcsapatok sapkajelvényeit dolgozza fel. A teljesség igényével készült tanulmánykötetben közel 200 alakulat 600 jelvénye található.

 

Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetének a borítója Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetének a borítója

A „Csak előre, édes fiam…” lapjain az olvasó pontos áttekintést kap az osztrák–magyar haderő – a kötetben bemutatott – egységeinek hadrendi szervezetéről és besorolásáról, a diszlokációt térképekkel is illusztrálva. Különösen fontos, hogy szerzők kronologikusan bemutatják a hadrendi változásokat, amelyeket – a lehetőségekhez képest – a jelvények korabeli készítői is igyekeztek követni. A kötet nemcsak az alapjelvények leírását tartalmazza. Hermann Attila és Szanyi Miklós minden, általuk felkutatott változatot igyekezett bemutatni, képben és szövegben egyaránt. Még a hátoldalakra, az ott látható cégjelzésre vagy mesterjegyre, továbbá a rögzíthetőség módozatainak variációira is kiterjedt a szerzők figyelme.

 

Részlet Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetéből Részlet Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetéből

A tipográfiailag is igényes megjelenésű kötetben az egyes jelvények képei mellett 250 archív-, illetve műtárgyfotó található. A szerzők által gyűjtött fényképek, korabeli képes- és levelezőlapok érdekes adalékokkal szolgálnak az alakulatjelvények használati módjáról és a katonai viselettörténet alakulásáról.

 

Részlet Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetéből Részlet Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetéből

A tudományos alapossággal szerkesztett könyvet mindenhol lábjegyzetek kísérik. A záró részben irodalomjegyzék, továbbá a jelvényeket tervező művészek, illetve a gyártó cégek felsorolása található.

 

Részlet Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetéből Részlet Hermann Attila és Szanyi Miklós kötetéből

A „Csak előre, édes fiam…” után Hermann Attila 2016-ban a Blogon már korábban bemutatott, lovassági alakulatjelvényekről szóló kötetét jelentette meg, majd 2019-ben, immár sorozatot létrehozva, harmadikként az első világháborús osztrák–magyar rohamcsapatok jelvényeinek ismertetésére vállalkozott.

 

Hermann Attila kötetének a borítója Hermann Attila kötetének a borítója

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent könyv az osztrák–magyar haderő „legfiatalabb”, a világháború során szervezett elit csapatnemét, a rohamcsapatokat ismerteti meg az olvasóval. A bevezetőben a szerző a korábbi szakirodalomra támaszkodva foglalja össze az 1916 novemberétől szerveződő csapatnem felállításának előzményeit, szervezeti kereteit. A fókusz természetesen ezúttal is a jelvényeken van: a könyv teljes körű képet ad a rohamcsapatok fellelhető jelvényeiről. A kötet lapjain rengeteg viselési fotóval és számos kapcsolódó emléktárgy képeivel kísérve 134 jelvény és azok változatai tanulmányozhatók.

 

Részlet Hermann Attila kötetéből Részlet Hermann Attila kötetéből

Sok esetben az adott jelvény készítésére vonatkozó dokumentumokkal is megismerkedhetünk, és természetesen megtalálható minden jelvény pontos leírása. A rohamcsapatok tagjainak, a „rohamistáknak” a halált megvető bátorságára utaló jelkép, a halálfej szinte az összes jelvényen feltűnik, de megfigyelhető a rohamsisak vagy a rohamcsapatoknál széles körben alkalmazott kézigránát is. Az első világháború utolsó két esztendejében ezek a jelképek olyan népszerűvé váltak, hogy e motívumok más alakulatok jelvényein is felbukkantak. A szerző ezekkel a jelvényekkel is megismerteti az olvasót.

 

Részlet Hermann Attila kötetéből Részlet Hermann Attila kötetéből

A rohamcsapatok esetében az osztrák–magyar haderőben a világháború során egységes jelvény rendszeresítésére nem került sor, az egyes alakulatok azonban – illeszkedve a korszak katonai jelvénydivatjához – gondoskodtak arról, hogy az utókor számára markánsan elkülönülő tárgycsoportként maradjanak fenn a rohamcsapatjelvények. Ezek a jelvények nem csak a maguk korában, de ma, a gyűjtők számára is az „elitet” képviselik. Beszerzésük nehéz és költséges feladat, nem beszélve az évtizedek (már az 1960–1970-es évek!) óta létező másolatokról. Nem utolsó sorban ezek kiszűrése érdekében is érdemes Hermann Attila szakszerű, de közérthető munkáját kézbe venni, forgatni. A gazdagon illusztrált kötet beszerzését a gyűjtők és a szakemberek mellett a hadtörténelem iránt fogékony közönség sem fogja megbánni.

 

Részlet Hermann Attila kötetéből Részlet Hermann Attila kötetéből

Mindkét, fent bemutatott kiadvány az első világháborúval foglalkozó hadtörténeti témakör jelentős hazai alapműve. A színvonalas, átfogó ismereteket nyújtó két könyv megkerülhetetlen fontosságú forrásmű az első világháborús osztrák–magyar haderő története és különösképpen a jelvények, jelképek iránt érdeklődők számára.

Hermann Attila – Szanyi Miklós: „Csak előre, édes fiam…” A Magyar Szent Korona országaiból sorozott gyaloghadosztályok, ezredek és zászlóaljak jelvényei a Nagy Háborúban.

Nemzeti Művelődési Intézet, Budapest, 2015. 259 oldal

ISBN: 9789636514914

Ár: 7500,- Ft;

Hermann Attila: „Félre a halállal, előre rohamzászlóalj!” Az Osztrák–Magyar Monarchia elit katonáinak jelvényei a Nagy Háborúban.

Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, Hajdúszoboszló, 2019. 215 oldal

ISBN: 9786150045672

Ár: 10.000,- Ft

A két kötet beszerzésével kapcsolatban a következő e-mail címen lehet érdeklődni: herci77 [kukac] gmail [pont] com

Szólj hozzá!

Címkék: könyv rohamcsapat sapkajelvény

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5617156038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása