Dragoljub Jeličić, a másik szerb gyermekkatona

2020.10.22. 07:00 :: MolnárTibor

Az első világháború forgatagában számos gyermekkorú is fegyvert fogott. A szerb hadsereg legfiatalabb és legismertebb gyermekkatonájának a korábban már bemutatott Momčilo Gavrić számított, de nem ő volt az egyetlen! Következzék a 1902-es születésű Dragoljub Jeličić története.

 

Dragoljub Jeličić az Osztrák–Magyar Monarchiában, azon belül a Modrus-Fiume vármegyéhez tartozó Kordun tájegység (ma: Horvátország) – amely 1881-ig a katonai határőrvidék részét képezte – pontosabban nem ismert településén látta meg a napvilágot 1902-ben. Szüleivel hamarosan a szerbiai Šabacra költözött. Apja halála után 1912 márciusában Belgrádba gyalogolt, ahol rikkancskodásból tartotta el magát.

Dragoljub Jeličić tűzkeresztsége Belgrád 1914-es augusztusi védelme során Dragoljub Jeličić tűzkeresztsége Belgrád 1914-es augusztusi védelme során

Az első Balkán-háború 1912. október 8-ai kirobbanásakor katonának jelentkezett. Életkorára való tekintettel elutasították, de Sándor szerb régensherceg ajánlására az udvar mellett működő hadapród-iskolába került. Az első világháború kirobbanásakor már aktívan bekapcsolódott a harcokba: a tűzkeresztségen Vojislav Tankosić őrnagy csetnik alakulatának tagjaként Belgrád 1914-es augusztusi védelme során esett át. Ekkor készített róla fotót egy francia fényképész, amiről sokáig azt tartották, hogy a másik szerb gyermekkatonát, Momčilo Gavrićot ábrázolja.

A gyermekkatona egy löveg mellett pózol A gyermekkatona egy löveg mellett pózol

Szerbia 1915-ös vereségekor súlyos sebesülése miatt nem vállalhatta a visszavonulás megpróbáltatásait. Az országban maradt, bolgár hadifogságba került. Több hónapnyi fogságot követően sikerült megszöknie. Kalandos módon, a frontvonalon átszökve sikerült ismét csatlakoznia a makedóniai fronton harcoló szerb hadsereghez.

Dragoljub Jeličić a harcok szünetében Dragoljub Jeličić a harcok szünetében

A háború során hatszor megsebesült. Háromszor érdemelte ki az arany vitézségi érmet, és az őrmesteri rendfokozatig jutott.

Őrmesterként a háborút követően Őrmesterként a háborút követően

A második világháború során csatlakozott az antifasiszta ellenállókhoz.

A háborút követően színészként tevékenykedett. 1963-ban hunyt el Nikšićben (ma: Montenegró), leszármazottjai most is ott élnek.

Dragoljub Jeličić története az 1939. április 23-án megjelent Vreme jugoszláv lapban Dragoljub Jeličić története az 1939. április 23-án megjelent Vreme jugoszláv lapban

Szólj hozzá!

Címkék: szerbia gyermekek

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr3316235400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása