Szépen dekorált huszár tiszthelyettes névre szóló fedezékkel

2020.07.31. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 16.

Mai fotóink segítségével Papp Lukács 1. honvéd huszárezredbeli tiszthelyettest mutatjuk be, aki 1905-től 1923-ig teljesített katonai szolgálatot. A kitüntetések sorával dekorált altiszt az ezred utászosztagának, majd műszaki százada egyik szakaszának a parancsnokaként szolgált a háborúban, s az orosz fronton a saját nevét viselő fedezékkel rendelkezett...

 

Papp Lukács 1884-ben született, a polgári iskola 4 osztályát (kb. mai általános iskola 5–8. évfolyam) Budapesten végezte el. 1905-ben bevonult az 1. honvéd huszárezredhez, ahol a kötelező 3 év után önkéntes továbbszolgálóként ott maradt.

Szépen dekorált huszár tiszthelyettes

A háború kitörésekor már őrmesteri rendfokozatban szolgált, 1915 januárjában léptették elő törzsőrmesterré 1915 júniusában megkapta a 2. o. Ezüst Vitézségi Érmet, mert „II./10-én Krasnánál szakaszát tűzharcban bátran, ügyesen és sikeresen vezette”. 1915. szeptember 16-án Kasperowcénél, az ellenséges tüzérség által megrongált drótakadályt, melytől az ellenség alig 200 lépsre volt, osztagával úgy helyreállította és megerősítette, hogy a későbbi támadás teljesen összeomlott rajta. Ezért az 1. o. Ezüst Vitézségi Éremmel tüntették ki.

Papp Lukács tiszthelyettes (x) az utászosztagával Papp Lukács tiszthelyettes (x) az utászosztagával

Később az ezred utászosztagának parancsnoka volt, majd pedig szakaszparancsnok a műszaki században. 1916 szeptemberében megkapta a Bronz Vitézségi Érmet, 1917-ben pedig a Koronás Ezüst Érdemkeresztet és a Bronz Vitézségi Érmet még egyszer. További kitüntetései: Károly Csapatkereszt, Legénységi Szolgálati Jel, Katonai Jubileumi Kereszt, Mozgósítási Kereszt.

Az 1. honvéd huszárezred altisztjei Papp Lukács tiszthelyettes (x) fedezéke előtt, az orosz fronton, 1916 májusában Az 1. honvéd huszárezred altisztjei Papp Lukács tiszthelyettes (x) fedezéke előtt, az orosz fronton, 1916 májusában

Az első világháború után 1923-ig maradt katona, majd az útmesteri tanfolyamot elvégezve, ilyen beosztásban helyezkedett el Fülöpszálláson. Még 1914-ben feleségül vette Szalkay Ilonát, két gyermekük született, Lukács és Ilona. 1970. október 27-én, 87 éves korában, hunyt el Fülöpszálláson.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó kitüntetés egyenruha huszár utász fényképelemzés Papp Lukács

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5716078396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása