M. kir. népfelkelő őrzászlóaljak az I. világháború idején

2020.04.16. 07:05 :: KissGábor

Az elmúlt években az Osztrák–Magyar Monarchia területén létesített mintegy 50 hadifogolytáborról, a hadifoglyok elhelyezéséről, ellátásáról számos, elsősorban osztrák szerzőktől származó mű született. A közelmúltban pedig Magyarországon is elkezdődött a kutatás a témában. Számos publikáció jelent meg pl. a Magyarországon elsőként, 1914 augusztusában létesített Esztergom melletti kenyérmezői és a legnagyobb, ostffyasszonyfai táborokról is. A Monarchia hadifogolytáborai őrzésének megszervezéséről, az őrzést ellátó alakulatokról eddig nem jelent meg publikáció. Jelen írás a m. kir. honvédség kötelékében létrehozott őralakulatok szervezésének történetével foglakozik.

 

A hadifoglyok váratlanul nagy száma a világháború kitörését követő hetekben világossá tette az osztrák–magyar hadvezetés számára, hogy a szerb és orosz hadifoglyok ezreinek a nemzetközi egyezmények szellemében történő elhelyezése, ellátása komoly próbatétel elé állítja nemcsak a haderő, hanem az ország gazdaságának teljesítőképességét is. Nem utolsósorban pedig gondoskodni kellett a hadifoglyok megfelelő őrzéséről is. Ezért 1914 augusztusának első napjaiban a hadvezetés még a népfelkelő hadtápzászlóaljak őrszolgálatra történő bevonásával gondolta megoldani a feladatot. Azonban a harctéri helyzet alakulása miatt a népfelkelő hadtápzászlóaljakat csakhamar az első vonalba kellett küldeni, ezért más megoldást kellett találni. Az új elgondolás szerint a hadifogolytáborok őrzésére rendelt népfelkelő hadtápzászlóaljak mellé Hazai Samu honvédelmi miniszter 1914. augusztus 13-án intézkedett az „esztergomi cs. és kir. gyakorló táborban összegyűjtött hadifoglyok őrzésére” egy, harctéri szolgálatra kevésbé alkalmas, idősebb évfolyamú, népfelkelő szolgálatra kötelezettekből álló, zászlóaljtörzzsel és 3 századdal rendelkező népfelkelő őrzászlóalj megszervezéséről. A törzs 4 tisztből és 16 fő legénységből, egy század pedig 5 tisztből és 195 fő legénységből állt. Az első népfelkelő őrzászlóalj parancsnokságával Seydl Frigyes cs. és kir. nyugállományú századost bízta meg a honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter, báró Hazai Samu szervezési utasítása az esztergomi őrkülönítmény megalakítására A honvédelmi miniszter, báró Hazai Samu szervezési utasítása az esztergomi őrkülönítmény megalakítására (Forrás: Hadtörténelmi Levéltár Hfp. 3987/eln.-1914. sz.)

A következő hetekben, az igényeknek megfelelően tovább gyarapodott az őrzászlóaljak száma. A honvédelmi miniszter 1914. szeptember 26-án 6 újabb őrzászlóalj felállításáról intézkedett. Számozásuk római számmal történt (pl. m. kir. II. népfelkelő őrzászlóalj). 1914 decemberéig az alábbi magyarországi beosztási helyekkel rendelkeztek:

Hadrendi szám Beosztási hely
I. Somorja (Pozsony vármegye)
II. Dunaszerdahely (Pozsony vármegye)
III. Nagymegyer (Komárom vármegye)
IV. Boldogasszony (Moson vármegye)
V. Nezsider (Moson vármegye)
VI. és VII. Esztergom-Kenyérmező
VIII. Tejfalu (Pozsony vármegye)
IX. Féltorony (Moson vármegye)
X. Nemesabony (Pozsony vármegye)
XI. Ekecs (Komárom vármegye)
XII. Sándorfalu (?)
 

1915 tavasza a hadifoglyok számának további emelkedését hozta. A Monarchiának becslések szerint ekkor már legalább 200.000, elsősorban orosz és szerb hadifogoly elhelyezéséről, ellátásáról és őrzéséről kellett gondoskodni. Mindez együtt járt az őralakulatok számának további emelésével, illetve átszervezésükkel. A cs. és kir. hadügyminiszterrel, Alexander Krobatin táborszernaggyal egyetértésben Hazai Samu újabb 8, Magyarország területéről kiegészített őrzászlóalj szervezését rendelte el. Az 1915. április 13-án készült tervezet nyomán a 8 zászlóaljból 6 zászlóalj egyenként 4 századból (századonként már mintegy 300 fővel), míg 2 zászlóalj – vélhetően utánpótlási nehézségek miatt – csak 3 századból állt.

Az új zászlóaljak beosztási helyei a következőképpen alakultak:

Hadrendi szám Beosztási hely
XIII. Wieselburg (Alsó-Ausztria)
XIV. Brüx (Csehország)
XV. Purgstall an der Erlauf (Alsó-Ausztria)
XVI. Somorja (Pozsony vármegye)
XVII. Zalaegerszeg (Zala vármegye)
XVIII. Ostffyasszonyfa (Vas vármegye)
XIX. Mauthausen (Felső-Ausztria)
XX. Hajmáskér (Veszprém vármegye)
 

Az új alakulatokhoz az említett kerületekből összesen mintegy 7300 fő népfelkelőt hívtak be szolgálatra, akiknek többsége az 1878 és 1882 közötti évfolyamokból került ki.

Orosz hadifoglyok munkában Orosz hadifoglyok munkában
(Forrás: Hadtörténelmi Levéltár 1. vh. gyűjt. 4714/155. sz.)

1915 ősze ismét változásokat, áthelyezéseket eredményezett, és új őralakulatok szervezését is hozta. Az 1915. szeptember 15-én kiadott utasítás alapján ismét 6 új őrzászlóalj szervezése kezdődött meg, amelyekből 3 zászlóalj 4 századból, 3 zászlóalj pedig 3 századból állt. Századonként 300 fővel számítva a 6 zászlóalj mintegy 6300 új népfelkelő behívását jelentette. Az új alakulatokat 5 honvédkerület állományából állították fel, hadrendi számok szerint az alábbi alakulatokat:

Hadrendi szám Beosztási hely A felállításért felelős honvédkerület
XXI. Csót (Veszprém vármegye) pozsonyi
XXII. Soporonnyék (Sopron vármegye) pozsonyi
XXIII. Braunau am Inn (Felső-Ausztria) kassai
XXIV. Zalaegerszeg (Zala vármegye) szegedi
XXV. Esztergom-Kenyérmező (Esztergom vármegye) kolozsvári
XXVI. Zalaegerszeg (Zala vármegye) budapesti
 

A következő, egyben az utolsó szervezeti utasítást jóval később, 1918. augusztus 14-én adta ki a Honvédelmi Minisztérium. A zászlóaljak szervezete jelentősen változott. A korábbi 3 vagy 4 századból álló zászlóaljak egységesen 3 századból (2 őrszázad és 1 kísérőszázad), 1 golyószóró szakaszból és egy rendőri, nyomozó feladatot végző, úgynevezett katonai rendőrségből álltak. A Monarchia területén az osztrák és a magyar népfelkelés őralakulatai egy 1918. január eleji kimutatás szerint mintegy 1 millió 300 ezer hadifogoly őrizetéről gondoskodtak.

Dolgozó orosz hadifoglyok pihenője Dolgozó orosz hadifoglyok pihenője
(Forrás: Hadtörténelmi Levéltár 1. vh. gyűjt. 4714/153. sz.)

A m. kir. népfelkelő őralakulatok létszámáról 1918 augusztusából vannak adataink. E szerint állományukban összesen 11.406 fő szolgált. 1918 őszére a hadifoglyok létszáma – bár pontos adataink nincsenek – bizonyosan csökkent, mert a magyar népfelkelő őrzászlóaljak állomáshelyeire vonatkozó utolsó kimutatás szerint az őrzászlóaljak száma már 7 zászlóaljjal kevesebb volt. Ezt az alábbi táblázat szemlélteti:

Hadrendi szám Beosztási hely
I. Esztergom-Kenyérmező (Esztergom vármegye)
II. Hajmáskér (Veszprém vármegye)
III. Csót (Veszprém vármegye)
IV. Ostffyasszonyfa (Vas vármegye)
V. Zalaegerszeg (Zala vármegye)
VI. Sopronnyék (Sopron vármegye)
VII. Boldogasszony (Moson vármegye)
VIII. Somorja (Pozsony vármegye)
IX. Dunaszerdahely (Pozsony vármegye)
X. Nagymegyer (Komárom vármegye)
XI. Nezsider (Moson vármegye)
XIII. Eger (Csehország)
XIV. Purgstall an der Erlauf (Alsó-Ausztria)
XVI. Mauthausen (Felső-Ausztria)
XVII. Hart bei Amstetten (Alsó-Ausztria)
XVIII. Sternthal bei Pettau (Stájerország)
XIX. Josefstadt (Csehország)
 

A háború vége, a Monarchia összeomlása a hadifogolytáborok felszámolását is elhozta. Azonban az 1918. októberi–novemberi napok történései a hadifogolytáborokra és az őrzésüket ellátó őrzászlóaljakra vonatkozóan is meglehetősen zavarosan alakultak. Sok esetben – hasonlóan a fogvatartottakhoz – az őrszemélyzet is egyszerűen hazaindult. Persze nem egy hadifogolytábor a későbbi időszakban is használatban maradt, igaz: a táborba kényszerítettek már nem hadifoglyok lettek, de ez már egy másik történet...

8 komment

Címkék: hadifogság hadifoglyok népfelkelők őrzászlóalj

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr9615608266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.04.16. 11:09:10

Ez a golyószóró szakasz érdekesen hangzik...vajon milyen fegyverrel lehettek felszerelve?

PollmannFerenc 2020.04.19. 10:01:11

Hm... Esetleg... golyószóróval? (Jelentsen ez akkoriban bármit is...)

pasztorl92 2020.04.19. 10:17:59

A mi falunkban is élt egy egykori moldovai születésű orosz hadifogoly. Ide házasodott, elismert gépész volt, a háború után egyszer járt otthon, sokáig levelezett a helyi orosz tanár segítségével, mert ő maga nem tudott írni.

PollmannFerenc 2020.04.21. 19:44:23

@BálintFerenc: Feri, én ehhez persze nem értek, de azt tapasztalom a korabeli (nem szak)irodalomban, hogy sokszor keverik a géppuskával, főleg a zsurnaliszták...

BartókBéla 2020.04.21. 21:37:57

Az én egyik 1870-es években született dédnagyapám - édesanyám egyik nagyapja - Heves vármegyétől több mint 300 km messze - népfelkelőként került Nezsiderbe a Fertő-tó mellé (ma Neusiedl am See, Ausztria) szerbeket őrizni a családi emlékezet szerint, de semmi mást nem tudok róla.

Károly Kovács 2020.09.19. 15:43:18

Egy kérdésem lenne mindenkihez ,apai nagyapám 1917 decemberébe M. kir.Aradi II Népfelkelő Őrszázad tagjaként Aradról küldött egy képeslapot ,utána eltűnt ,próbáltam keresni a Aradi II Népfelkelő Őrszázad mozgása után nem találok anyagot róluk ,ha valaki tud segíteni megköszönöm !

PéterVirág 2020.09.23. 15:18:50

@Károly Kovács: Én úgy gondolom, hogy a képeslapon az alakulat megjelölése nem pontos. Kicsit megpiszkálva a dolgot, megnéztem, milyen nfk. őr alakulat köthető Aradhoz.
A XII. nfk. őr zlj. pk-ságot találtam, kb. a jelzett időpontban. Azt gondolom, hogy ennek a 2. századában szolgált nagyapja. Én ebbe az irányba indulnék tovább.
A HL-ben van anyaga az alakulatnak. De meg lehet próbálni a veszteségi adatbázist is: militaria.hu/hirek/mar-elerheto-az-i-vh-magyar-katonahoseinek-adatbazisa

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

süti beállítások módosítása