„Harminc dekával több lett… Maradhat?”

2019.11.08. 07:00 :: PollmannFerenc

A jó bornak nem kell cégér – tartja a közmondás, ám erről a borkereskedők alighanem másként vélekednek, mivel pontosan tudják, hogy bizony még a legjobb borra is ráfér több-kevesebb hírverés. Alighanem hasonlóképpen áll a dolog a jó könyvvel is: hiszen az olvasót feltétlenül tájékoztatni kell a mégoly sikeresnek számítható publikációk esetében is legalább a megjelenés örvendetes tényéről. Jelen esetben arról, hogy hosszú várakozás után nemrégiben kikerült a nyomdából egy régóta várt szakmunka: Balla Tibornak az első világháborús osztrák–magyar tábornoki kar altábornagyait bemutató kötete.

 

Ez a hosszú várakozás itt kereken kilenc évet jelent, hiszen az első, a tábornokok elitjét – a legfelső három rangosztályba tartozókat – tartalmazó könyv még 2010-ben jelent meg. Mennyi ez a kilenc éve? Annyi, amennyi ideje a Nagy Háború Blog létezik…

A szerzőt gondolom nem szükséges külön bemutatni. Balla Tibor nevét és munkáit mindenki ismeri, aki a dualizmuskori hadtörténelemmel már bármilyen vonatkozásban is kapcsolatba került. Közel három évtizeden át a Hadtörténeti Intézetben, újabban pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatott kutatói tevékenységének a rengeteg publikáció közül talán a legtöbb elismerést kiérdemlő darabja a tábornok-lexikon – immár két kötetesre bővült – könyvsorozata. Régi igazság, hogy még a legkiválóbb mesteremberek sem boldogulhatnak igazán jó szerszámok nélkül. Balla Tibor lexikona pontosan ilyen szerszám a szakemberek számára.

A könyv borítója A könyv borítója

A most megjelent második kötet, összevetve az elsővel, terjedelmét tekintve alaposan felülmúlja az elsőt. Ez érthető, hiszen az osztrák–magyar haderő szervezetének hierarchikus, ugyanakkor aránytalan felépítése következtében a képzeletbeli tábornoki piramis lefelé meglehetősen gyorsan szélesedik: míg az első kötet (az I-III. rangosztály) még 178 tagot számlált, a mostani rész (a IV. rangosztály) már egymaga 407 generálisra vonatkozó információkat tartalmaz. Súlyra is alaposan meghízott ez a második kötet: kereken harminc dekával nehezebb az elsőnél és több mint egy kilót nyom, ami azért már elég vaskos darabnak számít a könyvespolcon. Aligha kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy a még megírandó harmadik része a sorozatnak, amely az V. rangosztályhoz tartozó vezérőrnagyokat fogja tartalmazni, már nem fog beleférni egyetlen kötetbe…

Ami a most bemutatott altábornagyokat illeti, a 407 személy túlnyomó többségének a puszta neve is még a korszak kutatói számára is szinte ismeretlenül cseng. Nem véletlenül: sokukkal csupán a levéltári dokumentumokban lehet találkozni. Akadnak azonban itt régi ismerősök is, mint például Bánlaky (Breit) József, a kiváló hadtörténész, Karl Bardolff, Ferenc Ferdinánd katonai irodájának vezetője, Molnár Dezső, aki a limanovai csatáról igazi bennfentesként írhatott kiváló könyvet, vagy éppen Rónai-Horváth Jenő, a neves akadémikus hadtörténész. Az érdekes személyeket felsoroló listát még hosszan lehetne sorolni, az érdeklődő olvasó bizonyára könnyen talál maga is ismerősre közöttük.

A kötet 2019. november 12-ei bemutatójának a meghívója A kötet 2019. november 12-ei bemutatójának a meghívója

Hogy a kötetben szereplő adatok a szerzőtől megszokott precizitással kerültek összeállításra, azt talán felesleges is említeni. Ez az immár két kiváló kötet tulajdonképpen egyetlen a korszakkal foglalkozó hadtörténész könyvespolcáról sem hiányozhat. És ha a pályája elején járó fiatal kutató valamely adatot nem találva tapasztaltabb kollégájához fordul segítségért, az bízvást mondhatja neki: Nézd csak meg a Ballában…!

Balla Tibor: A Nagy Háború osztrák–magyar tábornokai. Altábornagyok.

Kiadó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Budapest, 2019. 547 oldal.

Megvásárolható: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Ára: 5756 Ft

4 komment

Címkék: könyv könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr6015293438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2019.11.12. 06:39:27

"Nézd csak meg a Ballában…!" - igen, Tibor barátunk már rég hivatkozási alap.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.11.13. 12:00:31

@MTi: Alapmű és nem csak Magyarországon, hanem a témában nemzetközileg is. Érdemes lenne németül és angolul is kiadni, s persze legyen meg a teljes sorozat magyarul! :)

PollmannFerenc 2019.11.13. 18:02:01

@PintérTamás: Így van... Remélhetőleg az illetékesek is meghallják a hangodat...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.11.13. 21:58:45

Gratulálok a szerzőnek. Engem meglepett a tábornokok ilyen nagy száma. Persze sosem gondolkoztam el komolyan ezen a mennyiségen, de már az első 3 rangosztály száma is elég nagy. Persze nagy hadsereg...

Akkor mennyi lehetett az oroszoknak?

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása