Hadifogoly fohász Szűz Máriához

2019.05.02. 07:00 :: PásztorLevente

A háborúban és a hadifogságban szenvedő vallásos katonák milliói mormoltak imát Szűz Máriához. Írásomban a hadifogságban gyötrődő Csirmaz István  imáiból válogattam.




Ha „A Magyarok Nagyasszonya” kifejezést hallom, mindig a Benczúr-féle oltárkép jelenik meg szemem előtt. A legenda szerint István király 1038. augusztus 15-én (Nagyboldogasszony napján) a halálos ágyán felajánlotta Szűz Máriának Magyarországot. Innen indul a magyarok és Szűz Mária különleges kapcsolata.

A hadifogságban gyötrődő Csirmaz István 1915–1918 között kis füzetben jegyezte le az általa rendszeresen elmondott imákat, amelyekből több is Szűz Máriához szól. Ezekből válogattam néhányat.

Egyházi Ének Magyarország Nagyasszonyához

„Egyházi Ének Magyarország Nagyasszonyához

Nézz le mennyből nemzetünkre

Mária Nagyasszonyunk

Néked adta át örökbe

Jó Szent István szép honunk

Koronánknak legszebb gyöngye

Te vagy Áldott szűz Anya

Nem felejt el Árpád földje

Míg csak lesz egy hű Fia”

Személyes kedvencem a Vers címen feljegyzett pár sor, aminek a vége a Himnuszt idézi.

„Országunk szent koronáján

A kereszt már elhajolt

Oh, e népnek ezer éven

Sok viharos Napja volt

Szent kezed volt, amely védte

Ezred éven a Magyart

Oh, ne hagyd el ezután se

Nyújts feléje védő kart!”

A füzetecske egyik leghosszabb szakaszában szintén Máriától kér segítséget a nemzet nagy harcában küzdőknek, és feloldozást a harcban elesett bajtársaknak.

„A Fájdalmas Szűz Anyához Boldogságos Szűz Mária, vértanúk királynéja! Nagy bizalommal és szeretettel járulunk Hozzád, kinek szent szívét két tőr járta át, ki elmerültél a fájdalomnak tengerében és azért mégis össze nem roskadtál keresztjeid súlya alatt, hanem erős lélekkel és Isten akaratával megnyugodva szenvedtél.

Oh fájdalmas Szűz Anya, leborulunk előtted, bizalommal tárjuk fel szívünket, elpanaszoljuk bánatunkat, keservünket: vérzik a nemzet, legjobb fiai ontják vérüket, szeretteink ott hullanak el az ellenséges földön, s nekünk itt a fogságban könnyeink árja kíséri testvéreink vére folyását.

Oh mily végtelen nagy volt a te fájdalmad, midőn édes Jézusodat a keresztúton a kálváriára fölkísérted, erre a fájdalmadra kérünk: Essék meg szíved rajtunk, midőn a magyar nemzet s annak minden egyes fia a kereszt utat járja, – fogadj mindnyájunkat szerető karjaidba, és imádkozz érettünk szentséges Fiadnál, a Úr Jézusnál, hogy mihamarább vége legyen ennek a kálváriának. S árassza az Úr vigasztaló kegyelmét mindnyájunk szívébe, a hősiesen küzdő, és a csatatéren elesett, vagy sebeiben meghalt édes katona testvéreinket pedig vegye föl a mennyek országába. Amen.”

Csirmaz Istvánról az ezredalbumban Csirmaz István (balra) és ismeretlen katonatársa

Csirmaz Istvánról az ezredalbumban Csirmaz Istvánról az ezredalbumban
(Sassy Csaba összeáll.: A volt m. kir. miskolci 10. honvéd gyalogezred világháborús emlékalbuma. Miskolc, 1939.)

Csirmaz István fohászai nem voltak hiábavalóak, mert naplója utolsó sorai a szerencsés hazatérésről szólnak, amely a messzi távolban már-már csak vágyálomnak tűnt. [1918] „október 2-án a délutáni vonaton végre hazakerültem! Amit bizony csak úgy homályosan mertem reményleni a nagy orosz fogságban. De ezer hála érte a Jó Istennek hogy még egyszer megengedte látni Szeretett hazámat, kedves szülőföldemet […] Legyen áldott Szent Neve!”

A XX. század elején élt emberek többsége a vallását gyakorló, az égi gondviselésben bízó ember volt. Egy volt közülük Csirmaz István, aki a hitét a háborúban és a hadifogságban is megőrizte.

1 komment

Címkék: hadifogság

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1014798642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása