Rajzos húsvéti üdvözlőlapok

2019.04.18. 21:52 :: Nagy Háború szerkesztőség

Ünnepek idején különösen fájdalmas messze lenni szeretteinktől. Amikor egy katona levelet ír haza, írás közben gondolatban újra otthon van, még akkor is, ha közben átvonuló repülő, esetleg ágyúdörgés van körülötte. Az itt következő rajzos tábori lapok is erről tanúskodnak.



1915.III.25.
Feladó: Varga Endre e. ön. tizedes
30. honv. gy.ezred 10. század
Tábori posta 354

Címzett: Tekintetes Womgler Gyula úrnak
Budapest Országház utca 11. I.em.9.

húsvéti lap

húsvéti lap

Az első lapon lévő rajzot a háború szimbólumai uralják: a fent köröző repülőgép, az ágyú és a töltények. A nyúl hátán a puska valószínűleg töltve van és gazdája készenlétben áll, hogy bármikor használhassa. Ezt mutatja, hogy mancsa szigorúan fogja a fegyverszíjat, miközben ünnepel a másik kezében tartott itallal. Az éles lőszer, töltött tojás egy szarkasztikus metafora. A tojás az új élet szimbóluma, míg a lőszer célja az ölés.

Varga Endre a m. kir. budapesti 30. honvéd gyalogezred egyévi önkéntes tizedese ezredével a Kárpátokban, a Beszkidekben harcolt az oroszok ellen. Az ezred ekkor a sikertelen sokoliki-i támadás után csendesebb napokat élt meg. A levelezőlap megírásakor már értesülhettek Przemysl elestéről. Majd nem sokkal később a 21. vadászzászlóalj vette át a kiépített byczk-i védőállásukat. A III. zászlóalj – melybe Varga Endre is tartozott – Malomrétre indult.

1916. IV. 16.
Feladó: Kadett aspirant Balassa (Balassa Miklós hadapródjelölt)
I.R. 69. 8. Feldkomp
Feldpost 90

Címzett: Nagyságos Frank Irénke úrleánynak
Budapest IV. Váci u. 47. Angolkisasszonyok

húsvéti lap

húsvéti lap

A második levelezőlapon a robbanó tojásoktól menekül a húsvéti nyúl. Feladója, Balassa Imre hadapródjelölt, a cs. és kir. székesfehérvári 69. gyalogezred katonája ekkor ezredével az orosz fronton állásharcot vívott Panasowka, Cholodziany Sud mellett a Zwyzin-Czepiele-Pieniaki vonalban valahol. A levelet 1916. április 16-án postára adták, hogy nagyjából húsvétra hazaérjen. Az ezrednapló szerint nem történt különösebb említésre méltó esemény. „Április 14-én Panasowkán az egyik tartalékszázad körletben vigyázatlanságból tűz ütött ki és dacára az esős nedves időnek több ház és szín leégett. Április 23-ig a rendes munkálatokat az orosz tüzérség rajtaütésszerű tűzcsapásai zavarják, de a mi tüzérségünk sem marad adós. 23-án – húsvét vasárnapján – napsütéses idő és teljes csend, mert az oroszok is húsvétjukat ünneplik. Az ünneplés helyenként barátkozássá fajult, amit azután az orosz tüzérség egy-két jól irányzott srapnel lövéssel szüntetett meg.”

húsvéti lap Barátkozó osztrák–magyar és orosz katonák

Szerző: Fórizs Lehel

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr4214774212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása