Egy szenvedélyes fotós képei az uralkodóról

2017.08.24. 18:56 :: Nagy Háború szerkesztőség

IV. Károlyról készített fotók Bálványossy Tibor fényképalbumában

Egy megszállott fotós a fronton is fényképez és gyűjti a képes emlékeket. Így volt ezzel Bálványossy Tibor is, aki a budapesti egyetemi tanulmányait megszakítva vonult be katonának. A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárában őrzött gazdag hagyatéka az uralkodóról is tartalmaz néhány 1917–1918-ban készült felvételt.

 

Bálványossy Tibor Baranya vármegyében, a közigazgatásilag Szentlőrinchez tartozó Keresztespusztán született 1894. február 20-án. Középiskolai tanulmányait a Kaposvári Magyar Királyi Állami Főgimnáziumban végezte. Budapesti egyetemi tanulmányait félbeszakította az első világháború.

Bálványossy Tibor  Bálványossy Tibor

A háború alatt a császári és királyi 16. huszárezredben teljesített szolgálatot. Tartalékos huszárfőhadnagyként szerelt le.

Bálványossy Tibor Bálványossy Tibor

1920-ban a Budapesti Tudományegyetemen jog- és államtudományi doktorátust szerzett. Közigazgatási pályára lépve, Somogy vármegye szolgálatába állt. 1920-tól vármegyei aljegyző, 1928-tól tiszteletbeli vármegyei főjegyző. 1928–1929-ben Somogy vármegye Kaposvári járásának szolgabírója, majd tiszteletbeli főszolgabírója. 1930 januárjában Somogy vármegye Igali járásába helyezték át. 1930 májusában, miután elődje nyugállományba vonult, az Igali járás főszolgabírójává választotta a megyegyűlés. 1931 októberében megnősült, a házaspárnak azonban gyermeke nem született.

Bálványossy Tibor közigazgatási karrierjét derékba törte Magyarország szovjet megszállása. 1945 szeptemberében a Kaposvári Népbíróság – mint háborús bűnöst – 6 hónap börtönre ítélte a Magyar Királyi Csendőrség erőszakos tevékenységének elősegítéséért, illetve a nyilas kormányzat Somogy vármegyére vonatkozó kiürítési rendeletének végrehajtásáért. Fellebbezések folytán népbírósági ügye a Népbíróságok Országos Tanácsa elé került, mely 1946 decemberében felmentette a vádak alól. Bálványossy Tibor 1970. szeptember 17-én, Kaposváron hunyt el.

Bálványossy Tibor szenvedélyes amatőr fotós volt. Fényképezőgépeivel évtizedeken keresztül „dokumentálta” az általa fontosnak vélt személyeket, történéseket. Felvételeit rendszerezve, albumokba gyűjtötte. Az eredetileg 20–21 albumot tartalmazó gyűjteményből 11 album található a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának gyűjteményében. Megjegyzendő, hogy az albumokban képeslapok és reprodukciók mellett, számos olyan fotó is található, melyeket nem Bálványossy Tibor készített.

A II. számú fotóalbumban öt darab fényképfelvétel található, melyeken IV. Károly szerepel. Bálványossy megjegyzése szerint a fotók 1917–1918-ban az olasz fronton készültek. A fényképeken szereplő helyszíneket, valamint – a király mellett – a felvételeken látható személyeket, katonai alakulatokat nem sikerült beazonosítani, amiben az olvasók segítségét örömmel vesszük.

Bálványossy Tibor fényképe IV. Károlyról 

Bálványossy Tibor fényképe IV. Károlyról 

Bálványossy Tibor fényképe IV. Károlyról 

Bálványossy Tibor fényképe IV. Károlyról 

Bálványossy Tibor fényképe IV. Károlyról 

Szerző: Nübl János levéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára)

A fotók lelőhelye: Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára. XV. 34. Fotógyűjtemény. Bálványossy Tibor II. számú fotóalbuma, 1–2. számú (Bálványossy Tibor) és 508–512. számú (IV. Károly) fotó.

4 komment

Címkék: fotó fényképezés Kaposvár IV. Károly Bálványossy Tibor császári és királyi 16. huszárezred

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr212777230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ligeti Dávid 2017.08.24. 21:11:42

Megítélésem szerint a képek nem készülhettek 1916 után (Károly seholsem tábornagyi egyenruhában van).

Az utolsó előtti képen jobboldalt (a némileg elhízott) Arz Artur gyalogsági tábornok van.

KajonÁrpád 2017.08.25. 14:49:20

Károly 1915. július 14. és 1916. március 12. között vezérőrnagy, utána 1916. augusztus 1-ig altábornagy, aztán november 1-ig lovassági tábornok, utána meg vezérezredes volt egy rövid ideig, pontosan nem tudom mikor lett hivatalosan is tábornagy.
Ugyanakkor elég sokszor viselt ezredtulajdonosi egyenruhát, amin ugye ezredesi rendfokozat volt, sőt 1915 júliusáig a normál rendfokozata is ezredes volt :)

KajonÁrpád 2017.08.25. 14:54:55

Szintén az utolsó előtti képen, Károlytól közvetlen jobbra Zdenko Lobkowitz látható, aki Károly szárnysegédje volt és rengeteg képen szerepel vele együtt.

www.bildarchivaustria.at/Pages/ImageDetail.aspx?p_iBildID=18398634

Ligeti Dávid 2017.09.02. 16:02:13

@KajonÁrpád: Úgy tudom, hogy közvetlenül uralkodóvá válásával lett tábornagy, "ex officio". Mindenesetre 1916. november 25-én már ő lépteti elő Conradot tábornaggyá.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása