„Góliát” és társai a königgrätzi frontról

2014.11.28. 10:44 :: PintérTamás

Az Ungváry-Bisothka család háborús hőseiről és hősi halottairól korábban már írtunk itt a blogon. A poszt szerzőjétől, Kövendy Katalintól kaptuk az alábbi fotókat is, amelyek a háború időszakának vidámabb perceit idézik.
 
 

 

Ungváry József és testvére, Béla a debreceni 39-es közös gyalogezredben szolgáltak. Az ezred pótzászlóalja a háború idején Königgrätzben állomásozott. A debreceni bakák és tisztjeik így előbb a cseh városban nyertek kiképzést, mielőtt a frontra indultak volna. 1917. szeptember 20-án, a königgrätzi időszakban ugyanabban a parkban készült az alábbi két fotó. Az elsőn Ungváry József egyedül ül egy padon. Erre a képeslapként elküldött fotólapra ezt írta: „Szívélyes üdvözlettel a königgrätzi frontról. Ungváry Jóska 917 IX/20.”

 

A második kép egy vicces közös fotó. Ezen egy óriás termetű katonatársa jobb oldalán látható Ungváry József. Nyilvánvalóan ez a termetbeli jelentős különbség ösztönözhette őket a közös kép készítésére. A fotó tudatos beállítása jól érzékelhető: a „Góliát termetű” férfi a kamerával szembenéz, míg a két oldalán álló katonatársak – felfelé tekintve – őt nézik, ezzel is növelve a komikus hatást. A lapon Ungváry József kézírásával ugyanaz a dátum olvasható.

 

Mindkét Ungváry fiú vitézi címet kapott. Ungváry József gépészmérnök Németországban tanult, később az autóiparban dolgozott az Uhry-féle cégnél, a MAVART-nál, majd a MÁVAUT-nál, s az IKARUS-nál, itt a korai Ikarus buszokat létrehozó alkotói gárdában. Ungváry Béla gépészmérnök egy kétéves, az amerikai autó- és gépiparban eltöltött ösztöndíjas tanulmányutat követően a Juhász testvérek tulajdonában lévő Gamma gyárban helyezkedett el. A Gamma–Juhász rendszerű lőelemképző létrehozásában tevékenykedett, majd Svédországban képviselte a gyárat, a lőelemképzőnek a stockholmi leányvállalat által történő gyártását és eladását. A II. világháború után, a kommunista üldöztetést elkerülendő, nem tért haza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr756939867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása