Harctéri felvétel a Csobános völgyből

2013.03.22. 13:14 :: Nagy Háború szerkesztőség

A képen látható Leszt Béla tüzér alakulata a 39. honvéd tüzérdandárba tartozott. Ez a 39. honvéd tábori ágyús ezred 1-4. ütegéből, a 39. honvéd tábori tarackos ezred 1-4. ütegéből és a 39. honvéd nehéz tüzér ezred 1-4. ütegéből állt. Az eperjesi és kassai tüzérekből álló dandár a román fronton a Gyimesi-szoros térségében volt állásban.

 

 

Leszt Béla tüzér
39 tar[ackos] ezredtörzs
425. t[ábori] posta

Tekintetes Maretics József úrnak
Rákospalota
Zápolya utca 9. szám
Pest m.

1917 IX.5.

Kedves Barátom!

Üdvözöllek a Csobános völgyből. Megismersz ez igazi harctéri felvételen? Ami sohasem szokott jó lenni. Jól érzem magam s ezt viszont is kívánom

Ölel barátod Béla

 

Magyar tüzéralakulatok elhelyezkedése a román fronton Magyar tüzéralakulatok elhelyezkedése a román fronton
(Felszeghy Ferenc és Reé László szerk.: A magyar tüzér című kötetből)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr725162534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moticska Tihamér 2013.03.25. 11:17:35

Próbálom megfejteni a tüzérdandárok a térképen mutatott felállásának időpontját és arra jutottam, hogy kb. 1916. október-november idejét mutatja az ábra. Ugye nem tévedek nagyot?

Bánkuti Ákos 2013.03.27. 21:55:00

@Moticska Tihamér: Szerintem a kérdéses harcrend nem lehetett 1916 október-novemberben. Októberre sikerült a Gyimesi-szorost és az Úz völgyét, valamint az Úztól északra, azzal párhuzamosan haladó Csobányos völgyét a románoktól visszafoglalni, de ekkor még az én ismereteim szerint az említett frontszakaszokon jelentős volt a német (bajor) tüzérség aránya. Gyimesben és a Szulcza völgyében a bajorokat 1917 elején váltották magyar csapatok, a Csobányos völgyét és az Úz jelentős részét az oroszok 1916 végén visszafoglalták és csak a híres magyarósi rohamtámadás után, 1917 márciusában került ismét magyar kézre - német tüzérségi támogatással. A Csobányos völgyében, különösen a Sólyomtár havas csúcsától a Csobányos patakhoz lefutó egykori határ mentén, nagyon sok katonatemetőt jelölnek az egykori "skizzek". Az 1916 ősze és 1917 tavasza között eltemetettek listáiban nem találtam honvéd tüzért. Ezért véleményem szerint valamikor ezután kerülhettek oda és azt az állapotot tükrözi a kérdéses térkép.

Moticska Tihamér 2013.03.28. 14:27:45

@Bánkuti Ákos:Ilyen mélységben nem ismerem az ottani történéseket és okoskodásomat arra alapítottam, hogy december elején a Havasalföldet teljesen elfoglalva már Bukarest alatt álltunk, ami következtében oka fogyott tüzérséget állomásoztatni a Vöröstornyi és Vulkán szoros előterében, valamint Orsovánál és Sistovónál. Ezért tippeltem az említett időpontra.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása