Egy honvédhadosztály karácsonya 1915-ben

2011.12.23. 08:13 :: StencingerNorbert

A Nagy Pál altábornagy parancsnoksága alatt álló 40. honvéd gyaloghadosztály szerencsés helyzetben volt 1915 karácsonyát megelőzően, mivel december 22-től pihenőjét töltötte és „ütközetre nem volt kilátás”, ahogy azt Dr. Paulovits Sándor, az alakulat kötelékében az északi fronton harcoló 30. honvéd gyalogezred krónikása írta. A tisztek és a honvédek így minden szabad idejüket és figyelmüket az ünnepre való készülődésre fordíthatták.

Katonák karácsonya – Balázsfy Rezső rajza Katonák karácsonya – Balázsfy Rezső rajza
(Vasárnapi Újság, 1915)

A hadosztály a budapesti 79. és a pécsi 80. gyalogdandárból állt, amelyeket a budapesti 29. és 30. illetve a szabadkai 6. és pécsi 19. honvéd gyalogezredek alkottak 1915 decemberében. Az alakulat tüzérségét a 40. tüzérdandár, lovasságát a császári és királyi 8. huszárezred 5. és 6. százada adta. 1915 januárjában vezényelték őket az északi hadszíntérre, ahol a gorlicei áttörést követő előrenyomulás során átkeltek a Dnyeszteren, szeptember elején a Styren és az Ikwán, majd a folyó közelében építettek ki állásokat.

A hadosztály harcterülete 1915-1916 fordulóján A hadosztály harcterülete 1915-1916 fordulóján
(Dr. Paulovits Sándor: Harmincas honvédek élete a halálmezőkön. Kecskemét, 1939. című kötetből.)

A karácsonyi felkészülés már hetekkel korábban megkezdődött a tábori lelkészek vezetésével és irányításával. Az egyházi személyek a tisztekkel közösen állították össze a beosztást, amely szerint a katolikus honvédek elvégezhették az ünnep előtti szentgyónásukat, és hallgathattak szentmisét.

Az ünnep közeledtével fontos feladat volt az étrend összeállítása. A 40. honvédhadosztálynál szolgáló Mándoky József hadosztálylelkész a honvédek lelki életének vezetése mellett a hadtáp vezetésével is meg volt bízva, így közvetlenül segíthette megfelelő étrend összeállításával a böjtölést. „Megtartjuk karácsony böjtjét, különben is van mivel böjtölni, még a legénység lemondott a húsevésről” − írt erről naplójában.

Az előkészülethez tartozott, hogy a katonák szabadidejükben, szolgálatuk letelte után, igyekeztek különböző ajándékokat készíteni szeretteiknek, bajtársaiknak. Mivel lehetőségeik korlátozottak voltak, olyan anyagokat használtak erre a célra, amit környezetükben megtaláltak. Így lettek a „gránátok és srapnelek darabjaiból”, hüvelyekből, óraláncok, tinta és gyertyatartók. Voltak olyan ügyes bakák, akik az alakulatuknál található lovak farkszőréből fontak különböző díszeket.

Srapnelszilánkokkal feldíszített fa Srapnelszilánkokkal feldíszített fa
(Érdekes Újság, 1916)

December 24-e délutánjára befejeződtek az előkészületek. A hadosztály alakulatai ezredenként, zászlóaljanként ünnepelték a Megváltó születését, de volt hadosztálynál rendezett központi ünnepség is, amelyre így emlékezik a hadosztály lelkésze: „Délután 6 órakor a legénységi karácsonyfa ünnepélyre mentünk, hol 600-nál több szeretetadományt osztottunk szét. A fényárban úszó karácsonyfa egy hatalmas szín alsó végében volt felállítva. A tábornoki és tiszti kar megérkezése után a 29. honvéd gyalogezred zenekara kísérete mellett a legénység elénekelte a Mennyből az angyalt, mely után én tartottam beszédet, majd a tábornok úr kezdett az ő vitéz honvédjeihez lelkesítő beszédet, melyben különösen az összetartozás erényét kötötte a lelkükre.” A beszéd után zenekari kísérettel elénekelte a legénység a himnuszt, majd minden alakulat visszamasírozott a körletébe, ahol megajándékozták egymást, illetve itt kapták meg a kis jelképes ajándékokat, cigarettatárcát a belevalóval, pipadohányt és hasonló meglepetéseket a hadvezetőségtől.

A hadosztály tisztikara az ünnepség után a tiszti étkezőbe ment, ahol egy feldíszített karácsonyfa mellett Mándoky József osztott meg néhány gondolatot az ünnepről tiszttársaival. Ezt követően ők is átvették az ajándékot, mely „szivarból, szappanból, marcipánból és levelező lapból állott.” Ezek mellé a tárgyak mellé minden tiszt kapott egy igazán különleges meglepetést is, egy erre az alkalomra készített emlékérmet: „aranykarikába foglalt félrubeles ezüstpénz, melyről az atyuska arcképét lecsiszoltattuk és helyébe vésettük M. K. 40. Honv. Gyal. Hadoszt. Parancsnokság 1915. Karácsony.”

Zománcozott jelvény emlékül a Katonák karácsonyára, 1915-ből Zománcozott jelvény emlékül a Katonák karácsonyára, 1915-ből
(Dinyés László és a Magyar Monte Grappa Baráti Kör Egyesület jóvoltából)

A hangulatos szentestére így emlékezik a résztvevő tábori lelkész: „Vacsora után nagy gramofonozás, zongorázás. Hajagos Károly énekművész gyönyörű dalokkal kedveskedett, Lakatos Miklós budapesti cigányprímás művészi kísérete mellett. […] Nagyon vidámak voltunk, még puncs is került asztalunkra. Éjfélkor zenés mise a kniahinini [Kniaginin, ma Knyahynyne, Ukrajna] orosz templomban. Gyönyörű megható ünnepség volt, a tábornokok, a vezérkar, az alantas tisztek és a törzslegénység vettek részt rajta.”

Eközben a honvédek is megünnepelték a Megváltó születését. Kis csoportokban beszélgettek és dalra is fakadtak. Így ír erről Dr. Paulovits Sándor, a 30. honvéd gyalogezred már idézett krónikása: „a máskor féktelen fiatal honvédek meghatottan énekelnek. Dörmögő férfihangon száll magasba az ének: Békesség földön az embernek.”

Másnap, december 25-e délelőttje a honvédek lelki életének a gondozásával telt, amit így örökített meg a hadosztály tábori lelkésze: „Reggel 6 órakor a 19. honvéd gyalogezred 2 századának olvastam pásztormisét és utána prédikáltam. 9 órakor zenés mise volt, melyen újra az egész tisztikar a tábornokokkal megjelent, valamint a 19. ezred másik két százada. Mise után mondtam el az ötödik karácsonyi beszédemet.” Azok a honvédek, akik nem vettek részt a szertartásokon teljes pihenőt élveztek, az otthonról jött leveleiket olvasgatták vagy éppen a válaszokat írták. A legénység és az egész pihenő hadosztály hangulatára így emlékezett Dr. Paulovits Sándor: „Csendesek, szelídek. A megszokott évődés is elmarad ma. Az isteni szeretet megtestesülésének felsége láthatatlan fénnyel ragyog felettünk.”

Délben mind a tisztikarnak, mind a legénységnek ünnepi ebéd következett. Az elöljárók menüje a békeidőket idézte: „Tekintettel az ünnepre nagy ebédet adtam: rántott borsólevest, sonkát, gazdagon körített bélszín pecsenyét, diós mákos kiflit, mogyorótortát, szőlőt, déli gyümölcsöt […] feketekávét.” A legénység menázsija természetesen jóval szerényebb volt. Legtöbb esetben ők is kaptak sonkát, hideg sültet és a lehetőségekhez mérten megemelték a bor- vagy rumadagjukat.

Karácsonyi étlap a frontról, 1915 Karácsonyi étlap a frontról, 1915
(Dinyés László és a Magyar Monte Grappa Baráti Kör Egyesület jóvoltából)

Karácsony másnapján visszatértek a hétköznapok, megindultak a továbbképző tanfolyamok és a rövidesen megérkező XVII. menetzászlóaljnak készítettek szállást a honvédek.

A békés körülmények között megélt ünnep értékét növelte, hogy az ezt megelőző karácsonyt rendkívül viszontagságos körülmények között élte meg az alakulat. Ez mély nyomott hagyott mindnyájukban és talán elmondható, hogy így még békésebb, és meghatóbb volt számukra a szenteste. Érzéseit és az eltöltött ünneppel kapcsolatos gondolatait így foglalta össze Mándoky József: „Istenem! Ki hitte volna a tavalyi szörnyű napok után, hogy még orosz földön és diadalmasan fogjuk ünnepelni a Megváltó születését. De hát akkor még ki merte volna remélni is a kárpáti harcok muszkapusztító fergetegében a csodával határos gorlicei áttörést, mely éket ütött az északi kolosszus testébe.”

8 komment

Címkék: karácsony budapesti 29–es honvéd gyalogezred nagy pál altábornagy 40–es honvéd gyaloghadosztály mándoky józsef tábori lelkész budapesti 30–as honvéd gyalogezred szabadkai 6–os honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr73489390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2011.12.23. 19:05:40

Az alábbi linken is megnézhettek néhány I. vh-s karácsonyi képeslapot:
www.zentarhiv.rs/index.php?cont=Ivh/karacsony/karacsony

freiwilliger 2011.12.23. 21:04:47

Jó ez a cikk, de kár, hogy csak a katolikusokról szól, holott, ha jól tudom, pl. a 29-esek között nagyon sok volt az alföldi református is...

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.12.23. 21:47:58

@freiwilliger: Igen, teljesen igazad van a 29-esek között is nagyon sok református volt. A kérdés bennem szintén felmerült a cikk írása közben, de azok a források, amelyekkel találkoztam, sajnos nem tértek ki a felekezetbeli különbségekre illetve csak a római katolikus honvédek karácsonyával foglalkoztak részletesen.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.12.23. 23:32:45

@freiwilliger: Igen ezt megállapíthatjuk!:)
Itt ragadom meg az alkalmat, hogy mindenkinek boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánjak!:)

MTi 2011.12.24. 12:04:01

@freiwilliger: @StencingerNorbert: kicsit kapcsolódik a támához. Megjelent egy nagyszerű kötet, címe:
Katonák - lelkészek. Tábori lelkészek. Szerzője Dr. Varga A. József (Zrínyi Kiadó, 2010) - egy teljes fejezet foglalkozik a katonák - 1867-1918 közötti lelki ellátásával. Egy "rövid" idézet arról, hogy a cs. és kir 39. (debreceni) gyalogezred katonái hogyan ünnepelték a karácsonyt Boszniában:
"A század november végén érkezett Boljanicsba. A mindennapok ugyanúgy teltek mint máskor és máshol. Az egyhangúságot csak az törte meg mae amikor az egyik járőr egy fiatal fenyőfát hozott be. A tisztek és a bakák egyaránt örültek, hogy lesz karácsonyfánk. E pillanattól kezdve a napi bor-, rum-, tea-, cukor-adagokat félretették. Előkerültek a féltve őrzött hazai kincsek is. Karácsony előtt a posta is dupla szánnal érkezett így a fa gallyaira a szallagocskák mellé odakerültek az ínycsiklandó kolbászok, pörcök, hurkák. A fa díszítésén kívül jutott még bőven az asztalra is, ahol kis névvel elllátott csomagocskákat a zupás őrmester állította össze, aki mindenkire még Kohn Ábris századsuszterra is gondolt. A százados engedelmével a legnagyobb szakaszszobát ürítették ki az esti ünnepségre. Az ő rendelkezése volt az is, hogy a mulatozást templomozás előzze meg. Azt tartotta, hogy nem jó a bakát egy kis lelkimalaszt, de még inkább foglalkozás nélkül hagyni. A templomozás nem más, mint Beschaftigung, más foglalkozás hiányában. Senki sem hiányzott. Ott voltak a kálomisták mellett a katolikusok, a lutheránusok, a görög keletiek, sőt az izraelita Kohn Ábris is. Az istentisztelet zsoltárok éneklésével kezdődött, majd az ünnepi legátus beszéde következett , aki így kezdte beszédét: Bajtársak! Testvéreim az Úrban! Tudjátok-é, hogy ma ünnepeljük a mi Urunk, az Úr Jézus Krisztus születése napjának emlékezetét... Az utolsó sorban feszengeni kezdett Kohn Ábris, a század susztere. A szónok kiesve szerepéből rárivalt a suszterre: Infanteriszt Kohn! Hapták! Ettől kezdve szegény Ábris úgy állt ott mintha jegenyefát dugtak volna le a nyeldeklőjén. A dörgedelmes eligazítás után a legátus méltóságteljesen folytatta intelmeit: Szálljon meg benneteket e szent napom az igaz erkölcs, a katonavirtus, meg a reglama. Lássátok be, hogy eddig csak zupafaló, pocsolyakerülő és nem jóravaló bakanép voltatok. Ha megkapjátok a lénungot, első dolgotok volt hosszúlépésre a kantinba rohanni és hosszabb nyakú üvegből akartátok inni a gugyit... Igaz ugyan, hogy egy-két kupica hosszúlépés meg nem árt, mert néha megkívánja a kebel. De ti annyit akarnátok lépni, mint hány fok van az Ábrahám lajtorjáján. Mondom néktek, javítsátok meg magatokat... Épp ezért tűrjetek és szenvedjetek, mert hisz itt ebben a görbe országban is az otthonvalókért, hazánkért, felséges királyunkért szenvedünk. Ámen."

freiwilliger 2011.12.24. 12:32:48

@MTi: Igen kiváló és szórakoztató történet, kösz!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása