Családi archívum – Egy egri ügyvéd a 60-as gyalogezredből

2011.04.29. 08:42 :: Nagy Háború szerkesztőség

Az itt következő képet Mikó Jenő olvasónk posztolta be a Facebook-oldalunkra, majd e-mailben kiegészítette még néhány érdekes személyes emlékkel.

Ez a kép Dr. BALÁZS JENŐ egri ügyvédről készült, aki 1914-ben a 60-as gyalogezrednél szolgált. Ő a nagyapám volt anyai ágon. Sajnos csak ennyi maradt utána. Ha valaki tud róla többet, vagy egyéb dolgokat, kérem jelentkezzen. Előre is köszönöm.

Dr. BALÁZS JENŐ. Eger 

A kép alatt olvasható szöveg átirata: „Dr. BALÁZS JENŐ. Eger, ügyvéd. Bevonult 1914. aug. 1-én a 60. gy.e-hez. Leszerelt 1919. nov.-ben. Orosz és olasz harctéren kétszer megsebesült és olasz hadifogságba esett. Hadirokkantsága nem éri el az 50%-ot. Kitüntetve: Signum L. a kardokkal, O1, O2, Károly cs. k., seb. érem két sávval. Rangja: e. e. százados.”

A fenti kép eredetéről olvasónk így ír: „Egy könyvből lett annak idején kivágva még a '70-es évek elején, amit egy antikváriumban találtam meg. Egy nagy könyv volt, zöld színű, és régi katonákról és háborúban részt vett emberekről szólt. Miután belelapoztam és azonosítottam benne az elmondások alapján a nagyapámat azonnal megvettem édesanyám születésnapjára. Hatalmas öröme volt és kivágta belőle ezt a képet és egy ismerősével, igaz kezdetleges eljárással, de lefényképeztette, ezt őrizte a haláláig a személyi igazolványában.”

Hát ennyit tudok önnek mondani. Az alábbi linken eljut egy oldalra, ott is konkrétan megemlítik név szerint a nagyapámat. Ott talál egy hozzászólást is tőlem. Sajnos azok a tények.” (Az említett adat szerint Dr. Balázs Jenő tagja volt az 1944 májusában felállított egri gettó zsidó tanácsának).

Meg azok, hogy gyerekkoromban bármerre mentünk Eger környéki falvakban, Egerbakta, Bátor, Mikófalva, Bükkszentmárton stb., mindenütt nagy szeretettel fogadtak, mint az ügyvéd úr unokáját. Mikófalván meg duplán, mert ott meg a másik nagyapám volt főjegyző a múlt század első harmadában. Őt Herman Gézának hívták és nagyon jó barátságban voltak dr. Balázs Jenővel és családjával.”

Dr. Herman Géza és felesége, Hirsch Vilma Dr. Herman Géza és felesége, Hirsch Vilma

7 komment

Címkék: egri 60. gyalogezred dr. balázs jenő százados

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr932858228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József a katona 2011.05.01. 00:04:15

valószínűleg az orosz harctéren ismerkedett meg a kommunista eszmékkel, amikért harcolt 1919-ben

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.05.01. 16:25:28

@József a katona: Tudsz esetleg többet is róla? Ez miből következik?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.05.03. 22:41:30

Szerintem csak az említett olasz hadifogságból tért haza ekkor. Az olaszok a forradalmak miatt csak 1919 őszén engedték haza a magyarokat.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2011.05.06. 11:16:25

Az e.e. rövidítés emléklappal ellátottat jelent. Ez voltaképpen egy fényképes igazolvány amivel igazolni lehet a rendfokozatot és a kitüntetéseket, ugyanis az emléklappal ellátottak ünnepélyes társasalmi alkalmakkor magukra ölthették az egyenruhát.

Az O1, O2 szerintem a Signum Laudis többszöri adományozását jelzi, de ebben nem vagyok teljesen biztos.

2011.07.13. 23:39:28

A Vitézek albuma szerint (Bp, 1938, 144.l.)azonban az O1 legénységi I. osztályú vitézségi érem, az O2 pedig legénységi II.osztályú vitézségi érem volt. Viszont Balázs Jenő nem szerepelt a vitézi névsorban.
Egy kis adalék még Balázs Jenőhöz a http://www.shtetlinks.jewishgen.org/Eger/-ről:
Prior to 1936, the Eger Traders Association (formed in the 1890's) had, as its president, Louis FISCHER. By 1936, the association had 180 members, "a nice library of members." After 1936, the president was Francis GROBER, the Christian iron monger, but the board members were all Jewish: Eugene POLATSIK, Armin PRESZLER, Andor SCHWARTZ, Eugene BALAZS (legal advisor), two secretaries: Bela GROSZ and Bela FISCHER, Isaac FRANZ , David Gardener (majordomo), John GÖTL (treasurer), Dr. Andrew NEUMANN (inspector), Julius HELLER (clerk) and Eugene KUNOVITS (librarian).

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2011.07.14. 08:48:30

Legénységiként (hadapród tiszthelyettes vagy zászlós) I. és II. osztályú ezüst vitézségi érem, majd tiszti rendfokozatban Signum. Ehhez még a Károly Csapatkereszt ( minimum 12 heti frontszolgálat), valamint Sebesülési Érem két sávval. Ez utóbbi kettő állománycsoporttól független.

2011.07.14. 09:25:22

Köszönöm az infót.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása