Heti kulturális ajánló – 2011.04.02.-04.08.

2011.04.01. 14:57 :: Natasa G

Ha nem is elsőként, de (remélem még időben) hírt adunk egy izgalmasnak tűnő marosvásárhelyi fotókiállításról, valamint egy vidéki Svejk előadásról, tévéműsorokról és a BBC History történelmi magazin magyar kiadásáról, amelynek első számában máris találunk első világháborús témát.

KIÁLLÍTÁS

Régi katonai fotográfiák Csíkmenaságról

Március 10-én a marosvásárhelyi Bernády Házban Régi katonai fotográfiák Csíkmenaságról címmel nyílt kiállítás, amelynek anyagát nagyított régi magyar fotográfiák, valamint eredeti, katonai fotográfiák képezik a falubeliektől összegyűjtött háborús emlékek, fényképek, tábori levelek, dokumentumok alapján. (Forrás: nemfelejtjuk.blog.hu és erdely.ma) Sajnos nem sikerült kideríteni, hogy a kiállítást meddig lehet megnézni. A Bernády Ház honlapjára még nem került fel az esemény.

Bernády Ház, Marosvásárhely, Horea utca 6.

 

MAGAZIN

BBC History – világtörténelmi magazin magyarul

A Kossuth Kiadó alapos piackutatás után döntött úgy, hogy magyarul is megjelenteti a világ egyik legolvasottabb történelmi magazinját, amely egyedülálló lesz a magyar lappiacon.

Merészségnek tűnhet ezt a jelzőt használni, de tény: a lapnak nem csak a tematikája, de a stílusa is lényegesen eltér a többi laptól. Azt az angolszász stílust tolmácsolja, amelyre az a jellemző, hogy neves történészek, a világ leghíresebb egyetemeinek tanárai dolgoznak fel egy-egy témát a magazinolvasók számára úgy, hogy a történeteket a hétköznapi élet tükrében, az emberek mindennapi kultúráját, életmódját figyelembe véve jelenítik meg. Ezáltal olyan hiányt pótol a magyar sajtópiacon, amelyre komoly igény mutatkozik a világ történelme iránt nyitott, érdeklődő nagyközönség részéről.

A lap tartalma hiteles, meghökkentő és olvasmányos. Világtörténelmi témákat és magyar kapcsolódásokat dolgoz fel gazdag képanyaggal illusztrálva. Történelmi személyiségeket mutat be másként, mint ahogyan eddig olvashattunk róluk. (A teljes cikk a tortenelemtanitas.hu-n olvasható.)

Az első lapszám mindjárt tartalmaz is számunkra érdekes témát:

Magyarország az első világháborúban

Hogyan élték meg a háborút a mindennapok emberei? Mit éltek át a katonaruhába bújtatott parasztemberek a lövészárkokban? Hogyan éltek az otthon maradt asszonyok? Romsics Ignác akadémikus cikke alulnézetben jeleníti meg az első világháború hétköznapjait.

Hogyan lehetséges, hogy a magyar értelmiség színe-java is háborúpárti volt? A Nyugat íróinak többsége lelkesen üdvözölte a háború kitörését – még az oly szelídlelkű költők, mint Babits és Kosztolányi is csatlakozott a kardcsörtetőkhöz.

A magazin első világháborús összeállítása három filmre is emlékeztetve idézi föl a háborút: A nyugaton a helyzet változatlan és a Nagy ábránd a nyugati hadszínteret, a Zilahy-könyvből készült Két fogoly a keletit teszi emlékezetessé.

BBC History I. évf. 1. sz. (2011. április), Kossuth Kiadó. Bevezető ár: 395 Ft. Kapható a könyvesboltokban és újságárusoknál.

SZÍNHÁZ

Svejk vagyok

zenés játék 2 részben, az IBS Színpad vendégjátéka

Az 1923-ban elhunyt cseh író, Jaroslav Hašek az alábbi szavakkal vezette be Švejk-történeteit: "Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont. Jellemrajzuk elhomályosítaná még makedóniai Nagy Sándor dicsőségét is. Manapság, a prágai utcákon járva, találkozhattok egy ütött-kopott férfival, aki maga sem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történetében. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit, és őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznétek, hogy hívják, egyszerűen és szerényen így felelne: Švejk vagyok... Én nagyon-nagyon szeretem ezt a derék katonát, Švejket, s közzétéve világháborús kalandjait, meg vagyok győződve, ti is mindannyian szívetekbe fogadjátok e szerény, fel nem ismert hőst." (port.hu)

Mozaik Mozi, Hódmezővásárhely Lánc u. 5. Tel: 62 / 241-826

2011. április 4. hétfő, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

április 3. vasárnap, 10:55 Filmbox Extra
április 6. szerda, 19:50 Filmbox Extra

 

Úri házak titkai / Le réveillon des bonnes

francia tévéfilmsorozat, 4-7. rész, 2007, 12 éven felülieknek

1918 tele, épp, hogy véget ért a háború. A havas Monparnasse-on árusok, lovas kocsik, festők. Itt élnek hőseink, úrnők és cselédek, egy ódon négyemeletes úri házban. A különböző szinteken lakó családoknak más-más a történetük, csak egy a közös bennük, mindegyikben akad egy olyan férfi, aki nem jött vissza a háborúból. Odile is hadiözvegy, és most anyagi gondokkal küzd. Varrónőként vette őt el a férje, ám előkelő angol anyósa még ma sem fogadja el őt. Itt él Madame Despreaux is, aki valaha kurtizán volt és most a Folies de Monparnasse tulajdonosnőjeként fájlalja, hogy fia a revüszínház világa helyett a papi hivatást választja. (port.hu)

április 5. kedd, 16:05 M2 (4. rész)
április 6. szerda, 16:05 M2 (5. rész)
április 7. csütörtök, 16:00 M2 (6. rész)
április 8. péntek, 15:50 M2 (7. rész)

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv film magazin színház kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr252791228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása