Bledtől Triesztig

2011.02.19. 14:13 :: Nagy Háború szerkesztőség

Emlékút az Isonzó mentén

Blogunk együttműködésével a Hon Tours utazási iroda ötnapos buszos utazást szervez az Isonzó-vidékére, amelynek során a világháborús helyszíneken hadszíntérkutató állandó szerzőnk kalauzolja majd a résztvevő utasokat. Időpont: 2011. szeptember 2-6. Jelentkezni a nagyhaboru@gmail.com címen lehet.

Elhelyezés: Bohinjban ***-os szállodában, Kobarid mellett panzióban, Lipicán **-os szállodában.
Időpont: 2011. szeptember 2-6., 5 nap/4 éjszaka
Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal
Idegenvezetés és hadtörténeti szakmai vezetés
Ellátás: reggeli, fakultatív félpanzió

A Boveci-medence látképe a Čelo-erődítményből

Program:

1. nap: Szlovén tájakon
Találkozás a kora reggeli órákban Budapesten. Indulás után utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Ptujban megtekintjük a városka fölé magasodó várat. Következő állomásunk a szlovén főváros, Ljubljana: belvárosi séta, liftezés a fellegvárba. Elérve a Júliai-Alpokat szállásunkra, Bohinjba utazunk.(520 km)

2. nap: Az Isonzó felső folyása mentén - Caporetto
Reggeli után napunkat bledi tónál kezdjük. A speciális helyi hajókkal, a pletnákkal meglátogatjuk a szigetet, majd megcsodáljuk a fellegvárat. Átkelve a Júliai-Alpokon elérjük az Isonzó felső folyását. Bovec közelében nagyszerű látványosság a Kluzse erőd, melynek megtekintése után Log pod Mangartomba utazunk: kis kiállítás az Alpok alatti alagútban közlekedő, egykoron háborús ellátó kisvonatról és egy osztrák-magyar katonai temető. Délután az olasz front egyik leghíresebb pontjára, Caporetto-Kobaridba érünk. Megnézzük a városi első világháborús múzeumot, valamint az olasz osszáriumot és templomot. Szállás Kobarid mellett panzióban. (180 km)

3. nap: Gorizia és környéke
Reggeli után Tolminon át Gorizia-Görz-Gorica városába utazunk: megtekintjük az ősi várat, ahonnan a Habsburg család ősanyai ágon elindult, majd felkeressük a város roppant színvonalas első világháborús múzeumát. A várost elhagyva elérjük a Doberdó-fennsíkot: a San Michele-hegyen múzeum, majd séta a magyar kavernák és lövészárkok világában. Napunk programját a szomszédos San Martino község háborús emlékműveinél fejezzük be. Visszatérve Szlovéniába szállásunkhoz, a méneséről híres Lipicára utazunk. (140 km)

4. nap: Doberdó
Napunk első állomása a gorjanskoi katonai temető. Itt délre fordulva hamar elérjük az Adriát. Duinoban felkeressük a Rilke által halhatatlanná tett kastélyt. Azon utasaink, akik szeretnének elidőzni a tengerparton itt maradhatnak délutánig. A csoport másik része továbbutazik a Doberdó-fennsíkra: tiszteletünket tesszük a visintini magyar kápolnánál. Redipugliaban az olasz katonai temetőt és monumentális hősi emlékművet keressük fel, majd Foglianoban az osztrák-magyar katonai temetőt. Délután felvesszük a tengerparton maradt utastársainkat és meglátogatjuk a méltán híres Miramare kastélyt. Szállás ismét Lipicán. (190 km)

5. nap: Az Adriától a Dunáig
Reggeli után Triesztbe utazunk: rövid várnézés, majd szabadprogram a város tengerparti korzóján. Elhagyva az Adria vidékét meglátogatjuk Szlovénia egyik leghíresebb látványosságát, a postojnai barlangot. Utunk utolsó látnivalója Celje: bejárjuk a Cilleiek ősi várát, csodás kilátással a Száva felső folyására, s azt övező hegyekre. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. (610 km)

Részvételi díj: 69.900 Ft/fő
Félpanziós felár: 9.800 Ft/fő
Egyágyas felár: 16.000 Ft/fő
Kötelező útlemondási biztosítás: az utazás befizetett részvételi díjának 1,5%-a

A részvételi díj a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást (2.600 Ft/fő, 70 éves kor felett felár), illetve a belépőket (kb. 62 EUR/fő, postojnai barlang 20 EUR/fő) nem tartalmazza.
Az utazást a Hon Tours Utazási Iroda (regisztrációs szám: U-000687) szervezi.

3 komment

Címkék: utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr902672625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.02.19. 20:41:48

Az emlékutat ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe. Többen is érdeklődtek már kommentben és levélben is nálunk, hogy lesz-e valamiféle kiutazási lehetőség a helyszínre: íme, összeállt az utazási irodával közös program! Esetleg, ha egyéb utakra is lenne igény, jelezzétek/legyenek szívesek jelezni ezt a számunkra, s próbálunk az irodával ezekről is egyeztetni.

Gefraiter 2011.03.26. 21:26:03

Lehet még a júniusi utazásra jelentkezni, van még helyetek?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.03.28. 21:27:49

@Gefraiter: Igen, van még hely az isonzói útra. A szerkesztőségi címen várjuk a jelentkezésed!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása