Heti kulturális ajánló – 2011.01.22.-01.28.

2011.01.22. 10:27 :: Natasa G

Ma elsősorban egy fiatal népzenei együttest szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, akiknek decemberben jelent meg az első lemezük. A veszprémi Virtus együttes tagjai gimnazista koruk óta barátok, és akkoriban kezdtek együtt zenélni. Bemutatkozó lemezükön katona- és betyárdalokat énekelnek. A mai nap a Duna televízióban is láthatjuk őket az Etnoklub műsorában, amely a doni katasztrófa apropóján foglalkozik a katonadal műfajával. A héten lesz Svejk a Tivoliban, és két játékfilm a tévében.

CD

Virtus együttes: Mennek a fiúk

A veszprémi Virtus együttes bemutatkozó lemezének zenei anyagát katona- és betyárdalokból állította össze. Hagyományhű megszólaltatás, igényes dallamválasztás és a színvonalas előadás jellemzi a lemez valamennyi összeállítását. A kilenc fiú énekét többségében citerakettős és vonószenekar kíséri, de egy-egy felvételen megjelenik a furulya és ütőgardon, valamint a tamburazenekari kíséret is. A lemez szép színfoltja az együttes egyetlen női tagjának, Berta Alexandrának vonószenekarral és cimbalommal kísért éneke. A szomorú hangvételű, gyönyörű aranyosszéki dal kitűnő előadásban hangzik el Az én babám most sorozzák... címmel. A tíz dalcsokor mintegy negyven eredeti népdalt tartalmaz kis-magyarországi, erdélyi és vajdasági területekről. Az énekeket az adott tájegység legjellemzőbb hangszeregyüttesei kísérik. Az együttes katonakorban lévő tagjai fiatalos temperamentummal, hitelesen tolmácsolják népdalaink egykori üzeneteit. (libri.hu)

Az együttes honlapja: http://www.virtusegyuttes.hu/
Hangvető Kft, 2010. Ára: 3200 Ft

SZÍNHÁZ

Svejk

„Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz dolog meghalni” – mondta a 39 éves Hasek, és meghalt. A banktisztviselő, szerkesztő, hírlapíró, olykor jobb híján kutyakereskedő: „Minden kutya zsákbamacska volt” – jegyezték fel számtalan ironikus mondása közül az egyiket. Életfilozófiája, mely művei (a Svejken kívül temérdek novellája, publicisztikai írásai) alaphangját megadja, így szól: „Ebben a világban az ember csak úgy őrizheti meg szabadságát, ha hülye.” (budapestikamaraszinhaz.hu)

Budapesti Kamaraszínház - Tivoli, Budapest VI. Nagymező u. 8. (1) 343-6812
2011. január 23. vasárnap, 19:00

 

TELEVÍZIÓ

Etnoklub – Katonadalok, a Virtus együttes és Sára Sándor

népzenei műsor, 70 perc

Január 22-én katonadalokkal várja nézőit az Etnoklub. Népzenénk eme vállfaja mindig fontos volt, hiszen apáink, nagyapáink, a hajdani generációk férfiai számára meghatározó volt a katonaélet. Katonadalaink tükrözik nehézségeiket, bánatukat és örömüket, a haza megvédésére való törekvéseiket.

Január végén a téma különösen aktuális, hiszen 68 évvel ezelőtt ebben az időszakban szenvedett megsemmisítő vereséget a Don-kanyarban a Magyar Királyi Honvédség 1942-ben felállított alakulata, a 2. magyar hadsereg, amelyet a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943. januárjában a Sztálingrád körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei vesztek oda a -40 fokos orosz télben.

Az évforduló kapcsán az Etnoklub vendége Sára Sándor filmrendező, operatőr, a Duna Televízió első elnöke, aki sokat foglalkozott ezzel a témával, többek között a 80-as évek elején elkészítette a Második Magyar Hadsereg tragédiáját felidéző 25 részes Krónika című dokumentumfilmet, és moziverzióját, a Pergőtűz című filmet. A Kossuth-díjas filmrendező az emlékezés módjairól, az egész társadalmat megrendítő tragédiák következményeiről beszélget Katona Erika műsorvezetővel.

A zenei emlékezetet pedig a Virtus Együttes frissíti fel. A 2003-ban alakult fiatal együttes nemcsak népzenei formáció, hanem baráti, "bajtársi" társaság is, amely a magyar népzenei élet számos díját elnyerte már, legutóbb 2008 februárjában megkapták a KÓTA-díjat. Az együttes repertoárján számos katona- és betyárdal szerepel, ebből hallhatnak különlegességeket most a nézők: lesznek rimóci, zalai, aranyosszéki katonadalok, de a híres bugaci betyárok életének pillanatai is megelevenednek. S mindemellett elmondják, hogy mi az, ami ma a fiatal zenészeket e különleges műfajhoz vonzza. (port.hu)

január 22. szombat, 12:35 Duna Tv

 

Tigris brigád / Les Brigades du Tigre

francia akciófilm, 125 perc, 2006, 15 éven felülieknek

A század eleji Párizs a titkos politikai játszmák és nemzetközi összeesküvés színtere. Valentin felügyelő és az általa irányított Tigris brigád az egyetlen, amely szembeszáll a korrupt politikusokkal és köztisztviselőkkel, az anarchista gengszterekkel. A csapat tagjai nap mint nap az életüket kockáztatják Franciaország biztonságának védelme, sőt, talán a háború megakadályozása érdekében. Egyik nap bankrablás történik a városban. A nyomozásba a brigád is bekapcsolódik. A szálak a legmagasabb politikai körökhöz vezetnek. (port.hu)

január 22. szombat, 23:25 Film+

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

január 25. kedd, 4:45 Filmbox Extra
január 27. csütörtök, 17:00 Filmbox Extra

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv cd színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr852604505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása