Heti kulturális ajánló – 2011.01.15.-01.21.

2011.01.14. 10:51 :: Natasa G

Se egy jó kis színházi előadás, se egy izgalmas kiállítás. Sebaj, a Filmbox csatornáira bizton számíthatunk: a Fegyverszünet karácsonyra című filmet ezen a héten is többször megnézhetjük. Megjegyzem, aki még eddig nem látta, most már tényleg nézze meg! :-) Csakúgy, mint az örmény népirtásról szóló Pacsirtavár című remek filmet. Én személy szerint még kíváncsian várom a Spektrum műsorából kibogarászott érdekes című dokumentumfilmet, a Brit háborús hősök - szolgálatmegtagadók vetítését is.

TELEVÍZIÓ

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005, 16 éven felülieknek

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

január 15. szombat, 16:20 Filmbox Extra
január 19. szerda, 3:35 Filmbox HD

 

Pacsirtavár / La masseria delle allodole

olasz-francia-bolgár-spanyol-angol filmdráma, 115 perc, 2007, 18 éven felülieknek

1915, Törökország. A jómódú örmény Avakian család vidéken él, az úgynevezett Pacsirtavárban. Tiszteletben álló polgárok, gyakran adakoznak, és mindenkinek ott segítenek, ahol tudnak. A családfő ravatalánál - akinek halálos ágyán szörnyű látomása volt -, mindenki megjelenik, aki tiszteli őket, és akit ők tiszteltek, törökök, örmények egyaránt. A törökök azonban készülnek valamire: meg akarják alkotni a Nagy Törökországot, amiben nincs helye a gazdag és "áruló" örményeknek. Katonák százai indulnak parancsra kiirtani minden örmény férfit (korra való tekintet nélkül), a nőket és lányokat pedig Aleppo közelébe deportálják.

A film Antonia Arslan regénye nyomán készült, amiben a szerző saját felmenőinek tapasztalatából merített, azokéból, akik túlélték az 1915-ös törökországi örmény népirtást. (port.hu)

január 17. hétfő, 2:45 Duna II. Autonómia

 

Halál hajnalban - A császár utolsó hadihajója /
Death at Dawn - The Emperor's Last Battleship

osztrák dokumentumfilm, 2008

1918. június 10. A legmodernebb osztrák-magyar hadihajó első útján elsüllyed, miután eltalálja két olasz torpedó. A fedélzeten egy forgatócsoport is tartózkodik, amely filmre akarja venni az új hadihajó első bevetését. A tervezett ünnepélyes jelenetek helyett azonban a felvételek egy rémisztő eseménysor dokumentumaivá válnak. Eredeti felvételek, térbeli animáció és a Horvátország partjai közelében nyugvó Szent István roncsait felkereső búvárexpedíció anyagai segítségével próbálja megoldani a film a hajó pusztulásának utolsó titkait. (port.hu)

január 17. hétfő, 17:00 Viasat History
január 18. kedd, 1:00 Viasat History
január 18. kedd, 9:00 Viasat History

 

Vadászat a császár cirkálói után - Az utolsó hajó /
Hunt the Kaiser's Cruisers!

német dokumentumfilm, 2. rész, 2006

A XX. század elején a német császár kihívást jelentett a brit tengeri haderő számára új és hatalmas hadiflottája miatt. A britek Coronel-foki súlyos vereségét követően, amelyben 1700 tengerész veszett oda, Winston Churchill kegyetlen visszavágást követelt. Az egész német tengerentúli hajórajt 2200 főnyi legénységgel elsüllyesztették. Csak két cirkáló menekült meg a flotta pusztulásából, a Dresden és az Emden. Churchill vérdíjat tűzött ki rájuk, így ez a két cirkáló lett a Világóceán legkeresettebb hajója. Patagónia jeges tengeröbleiben és a déli tengerek trópusi forróságában küzdött a Dresden és az Emden saját túléléséért. A döntő tengeri csatákkal kapcsolatos nemrég megtalált archív anyagok, tengerészeti jelentések és személyes naplók teszik lehetővé az események pontos rekonstruálását. Most első alkalommal láthatunk interjúkat, amelyek a leszármazottakkal, katonai történészekkel készültek, ezen kívül eredeti filmfelvételek és dramatizált jelenetek segítségével próbálhatjuk meg megismerni az izgalmas igazságot. (port.hu)

január 19. szerda, 17:00 Viasat History
január 20. csütörtök, 1:00 Viasat History
január 20. csütörtök, 9:00 Viasat History

 

Szerelmes nők háborúban - Vera Brittain /
A Woman in Love and War - Vera Brittain

angol dokumentumfilm, 2008

1914-ben Vera Brittain fiatal volt, szerelmes volt, és arra készült, hogy Oxfordba utazzon tanulmányai megkezdése céljából. Négy évvel később az és egész generációjának élete elképzelhetetlen módon megváltozott. A háború elpusztította azokat, akiket ismert, a társait. Önkéntes ápolónőként Londonban és a fronton szembesült mindazokkal a szörnyűségekkel, amelyek a villámháborúról kialakult idealista elképzeléseit porba döntötték. Vera leveleinek, visszaemlékezéseinek és híres, Az ifjúság testamentuma című önéletrajzának felhasználásával Jo Brand angol színésznő meséli el az I. világháború történetét úgy, ahogyan egy nő látta azt. (port.hu)

január 20. csütörtök, 16:00 Viasat History
január 21. péntek, 0:00 Viasat History
január 21. péntek, 8:00 Viasat History

 

Háború a föld alatt / The Underground War

kanadai dokumentumfilm, 2. rész, 60 perc, 2008

Az I. világháborúban embertelen harcok folytak mélyen a lövészárkok alatt, alagutak és fedezékek 10 méterrel a föld alatt húzódó szövevényében. A titkos front több ezer katona otthona volt, akik késekkel, ököllel és robbanóanyagokkal szálltak szembe az ellenséggel. A Háború a föld alatt című film a legmodernebb, eddig még nem látott eszközök segítségével kutatja a szövetségesek egyik utolsó fedezékét, mélyen a belgiumi Flandria búzamezői alatt. Régészekből és történészekből álló nemzetközi csapatnak kell megtalálnia a bejáratot, ki kell szivattyúzniuk több millió liternyi vizet, majd meg kell próbálniuk kiásni a nagy háborúnak ezt a maradványát. A cél annak kiderítése, hogy mekkora lehetett, és milyen szerepet játszott a Vámpír fedezék a Passchendaele közelében vívott csatát követő eseményekben. (port.hu)

január 20. csütörtök, 21:00 Viasat History
január 21. péntek, 5:00 Viasat History
január 21. péntek, 13:00 Viasat History

 

Brit háborús hősök – Szolgálatmegtagadók /
Not Forgotten - Concientious Objectors

A híres angol riporter, Ian Hislop tovább folytatja sorozatát, amely 90 évvel ezelőtt történt dolgok feltárását jelenti. Az Első Világháború, más néven a Nagy Háború újabb alakjait tárja fel, közembereket, akik a fegyveres szolgálatot megtagadva végülis hősies küzdelmet folytattak a harctereken, a tűzvonalakban. (port.hu)

január 22. szombat, 1:50 Spektrum

Szólj hozzá!

Címkék: tv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr232582426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása