Heti TV-műsor-ajánló – 2010.10.02.-10.08.

2010.10.01. 07:56 :: Natasa G

Október 2. és 8. között I. világháborús témában főként dokumentumfilmeket találtunk, ezek közül néhány érdekesnek ígérkezik. Sajnos továbbra is úgy áll a dolog, hogy a téma többnyire nem kap fő műsoridőt, és nem a leginkább hozzáférhető csatornákon fut.

A császár cirkálója

magyar dokumentumfilm, 2009, 23 perc

A Ferenc József cirkáló több évtizede fekszik a tenger mélyén. Most először merültek le magyar búvárok a roncshoz. A monarchia hadihajójának és az expedíciónak a történetét ismerhetjük meg az összeállításból. (port.hu)

A kutatóexpedícióról bővebben itt és itt lehet olvasni.

október 2. szombat, 7:00 Hálózat TV

 

Szerelmes nők háborúban – Vera Brittain /
A woman in Love and War – Vera Brittain

angol dokumentumfilm, 2008

1914-ben Vera Brittain fiatal volt, szerelmes volt, és arra készült, hogy Oxfordba utazzon tanulmányai megkezdése céljából. Négy évvel később egész generációjának élete elképzelhetetlen módon megváltozott. A háború elpusztította azokat, akiket ismert, a társait. Önkéntes ápolónőként Londonban és a fronton szembesült mindazokkal a szörnyűségekkel, amelyek a villámháborúról kialakult idealista elképzeléseit porba döntötték. Vera leveleinek, visszaemlékezéseinek és híres, Az ifjúság testamentuma című önéletrajzának felhasználásával Jo Brand angol színésznő meséli el az I. világháború történetét úgy, ahogyan egy nő látta azt. (port.hu)

október 3. vasárnap, 16:00 Viasat History
október 4. hétfő, 0:00 Viasat History
október 4. hétfő, 8:00 Viasat History

 

Fegyverszünet karácsonyra / Joyeux Noël

francia-német-angol-román háborús filmdráma, 116 perc, 2005

Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sokmillió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban tartózkodókat a legnagyobb meglepetés nem a csomagokat kibontva éri. Aznap este csodálatos dolog történik, amely örökre megváltoztatja négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét. Karácsony éjjelén megvalósul az elképzelhetetlen: a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.

A filmet valós események inspirálták, melyek valahol az I. világháború harcmezején történtek 1914 Szentestéjén. (port.hu)

október 4. hétfő, 15:55 Filmbox HD
október 5. kedd, 10:55 Filmbox Extra
október 5. kedd, 21:15 Filmbox HD
október 8. péntek, 10:10 Filmbox Extra
október 8. péntek, 11:20 Filmbox HD

 

Nagy-Britannia csodás gépezetei: 1910-es évek /
Britain’s greatest machines: 1910s

angol ismeretterjesztő filmsorozat

Az 1910-es évek a háborúzás "iparosításának" időszaka volt, amelynek során a technika villámgyors fejlődésének köszönhetően forradalmian új fegyverek, valamint légi, vízi és szárazföldi járművek jelentek meg. Az epizódban Chris előbb áttekinti a legfontosabb háború előtti találmányokat, többek közt egy háromkerekű Morgan gépkocsit is kipróbál, majd beleveti magát a háború legbravúrosabb melléktermékeinek" tanulmányozásába; s teszi ezt oly mélyrehatóan, hogy egy körre még azt a történelmet író repülőgépet is "elköti", amely annak idején először repülte át az Atlanti-óceánt... (port.hu)

október 5. kedd, 21:00 National Geographic
október 6. szerda, 0:00 National Geographic
október 6. szerda, 3:00 National Geographic
október 6. szerda, 9:00 National Geographic

Bővebben a National Geographic oldalán

 

I. világháború – Ászok bukása / Aces falling

angol dokumentumfilm, 2008

A film két brit ász pilóta története, akik I. világháborús érdemeikért megkapták a Viktória-keresztet. James McCudden és Edward Mannock akkor repültek gépeikkel, amikor a Királyi Légi Hadosztály a legsúlyosabb veszteségeket szenvedte el. 1917-ben egy új pilóta várható élettartama 11 nap volt. Mivel a pilótáknak megtiltották, hogy ejtőernyőt vigyenek magukkal, sokan közülük pisztollyal szálltak fel, hogy öngyilkosok legyenek, ha repülőgépük kigyullad. Ez a két pilóta elég hosszú ideig élt ahhoz, hogy képzett taktikusokká váljanak; dacoltak a metsző hideggel, magasan az ellenség fölött repültek, és gépágyúikkal mindig pontosan céloztak. Mindketten tragikus és abszurd körülmények között vesztették életüket: McCuddent akkor ölték meg, amikor motorja leállt, Mannock pedig elkövetett egy nevetséges hibát, amelyet soha nem tudott elfogadni, ha más követte el. (port.hu)

október 7. csütörtök, 21:00, Viasat History
október 8. péntek, 5:00, Viasat History
október 8. péntek, 13:00, Viasat History

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr702336089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása