Hadifoglyok a Távírda utcában

2015.12.11. 06:49 :: Nagy Háború szerkesztőség

Talán még emlékeznek olvasóink Dér Zoltán önéletírására, amelynek helyszíne az 1914-1920 közötti Temesvár, illetve Budapest volt. A tanár úr visszaemlékezéseihez a közreadáskor sajnos nemigen tudtunk olyan fotókat mellékelni, amelyek Dér Zoltán hagyatékához tartoztak volna. Most viszont előkerült néhány, amelyek közül egy érdekes felvételt meg is tudunk mutatni!

 

A fényképet Dér Zoltán leszármazottai, illetve Jakatics Árpád bocsátotta rendelkezésünkre. A fotó a temesvári Távírda utcát ábrázolja, egész pontosan a Dér Zoltánék háza előtti útszakaszt, amint bosnyák (osztrák–magyar) katonák orosz hadifoglyokat kísérnek.

 

„Az utcákon a szuronyos népfelkelők között egyre több szerb, majd orosz hadifogoly transzport vonult végig. A foglyok részére barakkokat, barakktábort építettek, főként a nagyvásártér elején és a belvárosi temetők mellett.
A szerb hadifoglyok többnyire magas, sovány emberek voltak: világoszöld katonaruhában, simán hengeres sapkákban. Az oroszok közt sok volt a zömök termetű, nagy bajuszos ember, ruhájuk sötétebben zöldes volt, fejükön tányérsapka bőr szemellenzővel.
A hadifoglyokat sokszor fényképeztük. Így mikor az utcán vonultak, mikor a kútnál voltak, mikor karácsony délutáni ünnepüket tartották. Mert a mi hadseregünk dicséretére legyen mondva, nálunk ilyenben is volt részük, és általában emberségesen bántak a foglyokkal.” – írja Dér Zoltán.

A Távírda utcáról és a benne álló apai házról egyébiránt sok részlet kiderül ebből a fejezetből.

Dér Zoltán rajza a szülői házról Dér Zoltán rajza a szülői házról

A soproni gimnáziumi tanár visszaemlékezéseit teljes terjedelemben nemrég nyomtatásban is kiadták: a Maxium maximum című kötetnek december 7-én volt a bemutatója.

Szólj hozzá!

Címkék: dér zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr398155630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása