Száz év magány

2014.03.22. 13:30 :: Babos Krisztina

Przemyśli erődök

A Przemyśl környéki Salis-Soglio erőd elárvult romjai között sétálva különös érzés fogja el az embert: a fák-bokrok által birtokba vett monumentális hadmérnöki teljesítmény, véres csaták egykori helyszíne borzongással vegyes csodálatot vált ki. Kicsit olyan, mintha valami romantikus romokkal teli elvarázsolt erdőben járnánk, már amennyire egy pusztuló katonai műszaki műemlék megenged ilyen képzettársítást.

 

A Monarchia legnagyobb erődrendszerét az 1850-es években, az Oroszországgal való baráti viszony elhidegülése miatt kezdték kiépíteni. Nagyobb lendületet az 1880-90-es években vett, ekkor már korszerűbb tüzérségi erődítményeket és páncélerődöket is létrehoztak. Az 54 ezer lakosú Przemyślt (1910-es adat) két erődgyűrűvel vették körbe, a külső gyűrű kerülete 45 km hosszú volt. A kisebb-nagyobb erődöket a háború idején ágyúállások, futóárkok, géppuskaállások, drótakadályok, aknamezők stb. egészítették ki.

A kiépített erődrendszer 1914-15-ben debütált. Az oroszok kétszer vették ostrom alá, másodjára – a több hónapig tartó körülzárás és kiéheztetés folytán – sikeresen: az élelmiszer-, lőszer- és egyéb készletek kimerülése miatt a védelmet irányító Kuzmanek végül 1915. március 22-én a város feladása mellett döntött. A védműveket azonban a megadás előtt felrobbanttatta. Nagy részük száz éve áll elhagyatva, romos állapotban. (A poszt címét – Marquez után szabadon – Ambrus Lajos inspiráló írásából kölcsönöztem.)

Két éve jártunk Przemyślben, a program elég zsúfoltra sikeredett, így mindössze három erődöt tudtunk megnézni: a mostanában múzeumnak berendezett Wernert, a Duńkowiczkit és az aznapi kirándulásunkra a koronát feltevő Salis-Soglio romjait. (Fotók: Gépház)

A przemyśli erődrendszer térképe A przemyśli erődrendszer térképe
(forrás: Wikipédia)

Képek a Werner erődről Képek a Werner erődről
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
                             

Képek a Duńkowiczki erődről Képek a Duńkowiczki erődről
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
       

Képek a Salis-Soliglo erődről Képek a Salis-Soliglo erődről
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
                         

További képek virtuális sétával: http://www.twierdzaprzemysl.com/?url=forty

7 komment

Címkék: Przemyśl

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr345873762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyaros17 2014.03.24. 16:34:05

Dédnagyapám A Przemysl-t védő 11. Népfelkelő Gyalogezredben szolgált. Részt vett a Lemberg környéki harcokban és az erőd kétszeri orosz ostromában is. Naplója szerint ő az ezredtörzsnél a XIV. Hurko erődben volt a San partján. Beszámol az október 3-i orosz támadásról, amikor az ellenségnek rövid időre sikerült behatolnia az I/1 Lysiczka erődbe. Márciusban esett ő is hadifogságba. 1919 végén tudott hazajönni. Emlékiratai megvannak ma is.
M

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.03.24. 20:28:09

@magyaros17: A Hurkót 1975-ben ledózerolták a Medyka határátkelőnél tervezett átrakóállomás miatt. Megmaradt a védősánc, amin belül jelenleg magánház áll. Legalábbis a lengyel tájékoztató füzetem szerint, mi nem jártunk ott.

Przemysli visszaemlékezéseket szívesen látnánk itt a blogon!

magyaros17 2014.03.24. 20:55:06

@Natasa Gajdarova:
A visszaemlékezés szkennelt kézirat, még be kellene gépelni. Érdekesen írt a bácsikám, persze a maga módján, hiszen őrmester volt, akinek megvolt a magához való esze, de mindent az altiszt nézőpontjából látott. Persze, ez is egy érdekes perspektíva, csak nem volt rálátása kicsit is magasabb összefüggésekre, és főleg magával meg a barátaival volt elfoglalva. Terjedelmes írás, csak a mozgósítástól a fogságig eltelt időszak 30 oldal, a fogság leírása további 50, de nagyon érdekes a három éves kötelező szolgálat ismertetése is (Kassa és Bosznia). Ez így már összesen van vagy 150 oldal, eddig nem mertem belefogni begépelni.
M

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.03.24. 22:25:15

@magyaros17: Pazar. Ha találunk rá önkéntest, akkor nem lehetetlen. Persze előbb bele kellene olvasnunk. Pár oldal mintát az érdekesebb részekből tudna-e küldeni?

magyaros17 2014.03.25. 08:09:30

@Natasa Gajdarova:
Szivesen küldök részleteket, ha kapok egy címet!
M

Enver pasa 2016.07.31. 11:29:59

@magyaros17: Szia! Nagyon érdekel amiről írtál nagyon hálás lennék ha pár oldalt nekem is elküldenél.Májusban mi is jártunk Przemyslben az erődök nagyon tetszettek. bandi200304@gmail.com

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása