Házasság és család a Nagy Háború árnyékában

2014.02.03. 22:35 :: Nagy Háború gépház

Kiállításmegnyitó

2014. február 6-án, csütörtökön 16.30h-kor a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár földszinti kiállító terében két első világháborús vonatkozású kiállítás megnyitójára kerül sor. A Nagy Háború Blog mindkét tárlat megvalósításában tevékenyen részt vett.

Ünnepélyes megnyitó: 2014. február 6. csütörtök 16.30h

A dokumentum-kiállítást és a „Gondolatban mindig ott leszek” című fotókiállítást dr. Marjanucz László tanszékvezető, egyetemi docens (SZTE-BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék) nyitja meg.

A tárlatok megtekinthetők 2014. március 5-ig.

Házasság és család a Nagy Háború árnyékában – dokumentum-kiállítás

A száz éve kirobbant első világháború eseményei alapvetően megváltoztatták a magyar családok mindennapi életét. A párkapcsolatoknak új helyzettel kellett szembesülniük: a háború okozta elválás gondolatával. A kiállítás korabeli dokumentumok, visszaemlékezések, irodalmi alkotások segítségével mutatja be mindkét házasfél érzelmeit, gondolatait a Nagy Háború árnyékában.

„Gondolatban mindig ott leszek”. Műtermi portrék az I. világháború idejéből

Háborúban az emberi kapcsolatok sokszor átértékelődnek. A szétszakítottság, a halál közelsége növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, szerelmekhez, barátokhoz való ragaszkodást. Az I. világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban.

A történészek, levéltárosok, muzeológusok, könyvtárosok és amatőr kutatók önkéntes munkája révén szerveződő Nagy Háború Blogon 2010 óta tesszük közzé az első világháború történelemkönyvekből kimaradt fejezeteit, köztük a magántörténelem – sokszor olvasók által beküldött – dokumentumait, személyes történeteit. A kiállítás privát emlékekből, a háború idején készült, főként műtermi fotográfiákból nyújt válogatást.

 

A fotókiállítás plakátja pdf-ben letölthető itt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr275797364

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása