„Princip, a footballista”

2012.06.29. 07:47 :: StencingerNorbert

98 évvel ezelőtt, 1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Gavrilo Princip szerb diák Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófiát. Az első világháborút kirobbantó merénylet évfordulója, valamint a jelenleg is zajló labdarúgó EB apropójából egy 1914 augusztusában megjelent újságcikkel idézzük fel a kor hangulatát.

 

Sporthírlap V. évfolyam 33. szám, 1914. augusztus 17.

 

„A farkasösztönű szerb diák, aki a lavinát megindította, a sportban sem tagadta meg magát. Még a footballpályán sem tudta fegyelmezni indulatait, úgy, hogy száműzni kellett róla a féktelenkedései miatt. Pedig akkor még egészen ifjú, mindössze tizennyolc éves volt. S már akkor is a nagyszerb propagandának volt a fanatikusa. A bécsi egyetemen tanuló szarajevói diákság egyik tagja, aki iskolatársa volt a trónörököspár gyilkosának, a következő módon jellemezte a footballista Principet:

- Princip vérmérséklete egyenesen a tigriséhez hasonlatos. Valahogy egyszer nagyobb társaságban voltunk a filigrán fráterrel, aki akkor talán tizenhat éves volt. Fiatalsága ellenére ő vitte a szót s természetesen politizált. Közben valami helytelent mondhatott, mert egy idősebb diák elnevette magát és hangosan rászólt: »Te szamár!« Principnek sem kellett több. Fölugrott, fölkapta a székét s ha meg nem akadályozzák, talán agyonüti a közbeszólót.

- A diákjátékokban sem lehetett hasznát venni, ott is csak galibát csinált. A szarajevói pályán háromszor vett részt a footballcsapatunkban. Nem tekintve azt, hogy nem tudott játszani, oly botrányosan viselkedett, hogy kétszer kiállították, harmadszor pedig végleg leterelték a gyepről.

 

- A footballból ered az iskolából való eltávolítása is. Nem tudta elviselni, hogy őt, a nagyszerbet a horvát bíró kiállította a játékosok csatársorából s emiatt oly perfiden viselkedett, hogy kicsapták az iskolából. Vérbeborult szemmel hagyta el a szarajevói kereskedelmi iskolát s azt mondta, hogy hazamegy Belgrádba, »Várjatok, majd visszajövök, de nem lesz abban köszönet!«

Gavrilo Princip 1894. július 25-én a boszniai Gornij Obljajban született. 1912-ben valójában a diáktüntetéseken való részvételért zárták ki a szarajevói gimnáziumból, és elhagyva a bosnyák várost Belgrádban folytatta tanulmányait.

8 komment

Címkék: labdarúgás gavrilo princip

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr34618406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jedul 2012.06.30. 11:10:48

Alig 20 letöltött életév, forró fej, és egy töltött revolver, amit valakik - jól elhatározott szándékkal - a kezébe adtak, elegendő volt, hogy összeálljon a "kritikus tömeg".

MTi 2012.07.01. 11:50:10

Anarchista forradalmár volt, akit a nagyszerb eszme töltött el - ma valószínűleg terroristának neveznék...

hechtgrau 2012.07.02. 08:57:30

A börtönben töltött éveiről lehet tudni valamit?

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.07.02. 22:29:31

@hechtgrau: Röviden néhány adat a börtönévekről a Magyarország az első világháborúban /Petit Real Kiadó, Budapest, 2000 főszerkesztő Szijj Jolán, szerkesztő dr. Ravasz István/ lexikonban található az Opál Sándor és dr. Pollmann Ferenc által a merénylőről írt szócikk alapján./ 552-553. o/. A szarajevói osztrák-magyar katonai bíróság 1918. október 28-án 20 évi fegyházban letöltendő szigorított szabadságvesztésre ítélet Gavrilo Principet. Az ítéletet havi egy böjti nappal és minden év június 28-án sötétzárkával súlyosbították. Azért nem ítélték halálra, mert a merénylet időpontjában még nem töltötte be a huszadik életévét. 1914 december elején a theresienstadti [Terezin] fegyintézetbe szállították. A kazamatákban tüdő-és csonttuberkulózist kapott. Állapotának súlyosbodása miatt 1916 februárjában levették róla a láncot és 1917 novemberében bal karját amputálták. 1918. árpilis 28-án halt meg és a helyi temetőben titokban temették el. Két évvel később, 1920-ban kihantolták és nemzeti hősnek járó gyászpompával a szarajevói Koszovó-temetőben merénylőtársai hamvaival együtt helyezték végső nyugalomra.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2012.07.03. 13:15:26

A 20-as években több magyar is raboskodott Terezínben. Egyikük leírta, hogy egy külföldi delegáció érkezésekor neki kellett Princip egykori celláját berendeznie, hogy láthassák vendégek hol raboskodott a trónörökös gyilkosa.

hechtgrau 2012.07.04. 07:51:43

@StencingerNorbert: Köszönöm! Közben én is próbáltam hozzáolvasni, egy angol cikkben találtam: "összességében úgy néz ki, hogy meglehetősen méltányosan kezelte őt az általa zsarnokinak tartott kormányzat."

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.07.04. 17:52:53

@hechtgrau: Köszönöm szépen. Itt szeretném javítani magam, mivel a kommentben egy elütés folytán rossz évszám szerepel az ítélethozatallal kapcsolatban. A helyes dátum, természetesen 1914.október 28.

PollmannFerenc 2012.07.06. 19:03:35

@hechtgrau: Hát szerintem ez azért nem egészen van így. Amennyire én tudom, a merénylőkkel érzékeltették, hogy ők keményebb feltételeket érdemelnek, mint a többi fogoly. A katonai elitéltekről például a háború kitörését követően levetették a láncokat, ez azonban Principékre nem vonatkozott. Persze az is elég kegyetlen volt, ha csupán betű szerint betartottak minden előírást...

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása