Egy kiállítás képei, avagy tábori bordély a légópincében

2011.06.21. 12:35 :: Nagy Háború szerkesztőség

A Nagy Háború Blog szerkesztősége és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény közös rendezésében került bemutatásra 2011. június 18-án, a Múzeumok Éjszakáján az Érosz a hadszíntéren, osztrák-magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban című kiállítás.

 

A rendezvény kezdeményezője Rangel István gyűjteményvezető volt, aki a blogunkon olvasott írások alapján javasolta, hogy erre az éjszakára az emlékgyűjtemény pincéjében próbáljuk meg bemutatni az Osztrák-Magyar Monarchia hadszervezetének különleges egységeit, a tábori bordélyokat. Balla Tibor és Kiss Gábor hozzájárulásával a blogon megjelent írásaik alapján terveztük meg a kiállítás szakmai tematikáját. A korszak hangulatát, a front és a bordélyok világát nagy kedvencünk, Tersánszky Józsi Jenő Egy ceruza története című regényéből vett részletekkel és a háttérben korabeli sanzonok lejátszásával is megidéztük. Egy tabló erejéig a háborút önkéntesként végigküzdő író személye előtt is tisztelegtünk.

 

A légópince előterében felállított öt tablón a háború lövészárkainak borzalmait és az abból szabaduló, az élet pillanatnyi örömeit megragadni akaró bakák világát igyekeztünk bemutatni. A jól elkülönülő belső folyosószakasz tizenhárom tablóján a tábori bordélyok létrehozásának indokait, szervezetét és működését mutattuk be.

 

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumtól fotóanyagokon kívül sikerült néhány tárgyi emléket (gumióvszer, irrigátor készülék stb.) is kölcsönöznünk az alkalomra és tárlóban bemutatni a látogatóknak.

 

A kiállítás létrehozásában a fotóanyaggal segítségünkre volt még a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint külön köszönettel tartozunk Császtvay Tündének az Éjjeli lepkevadászat című kötet szerzőjének.

 

Az éjszaka során több mint négyszáz látogató tekintette meg kiállításunkat, ami iránt a helyi és az országos sajtó is érdeklődést tanúsított. Több olvasónk is jelezte, hogy arra saját lakóhelyén is érdeklődés lenne, így fontolgatjuk az egy éjszakán túli további bemutatás lehetőségét, amihez várjuk a megvalósítást támogató megkereséseket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr223002805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása