Roberto Visintin-ösztöndíj magyar egyetemista részére negyedszer

2023.09.28. 07:00 :: PintérTamás

2023. szeptember 24-én vasárnap délelőtt színültig megtelt az olaszországi Isonzó folyó partján fekvő Sagrado település polgármesteri hivatalának a tanácsterme. A szépszámú olasz és magyar érdeklődő a Roberto Visintin nevét viselő ösztöndíj 2023. évi ünnepélyes átadására gyűlt össze. A Doberdó-fennsíkon található San Martino del Carso falu is Sagrado önkormányzatának a része. Az itt élő és az ösztöndíjat alapító Evelyn Ann Todd és Marino Visintin úgy döntöttek, hogy idén a hivatal épületében kerüljön sor a magyar egyetemisták részére kiírt ösztöndíj ünnepélyes átadására.

Evelyn Ann Todd és Marino Visintin 2020-ban alapították az ösztöndíjat a 2018-ban, 43 éves korában elhunyt történész és munkavédelmi szakember fiuk, Roberto Visintin emlékére. A magyar egyetemisták részére évente adományozott díj odaítéléséről az alapítók kérésére az alapítványunk által delegált magyarországi kuratórium dönt. A meghirdetett pályázatok alapján idén erre már a negyedik alkalommal kerülhetett sor. A koronavírus-járvány miatt az első három díjazott köszöntése tavaly együttesen zajlott San Martino del Carsóban.

Az idei eseményt az alapítók nevében Marino Visintin nyitotta meg, aki számára nem volt ismeretlen a helyszín, hisz maga is volt a település polgármestere korábban.

 

Marino Visintin köszöntötte a megjelenteket és az idei díjazottat. Mellette felesége, Evelyn Ann Todd Marino Visintin köszöntötte a megjelenteket és az idei díjazottat. Mellette felesége, Evelyn Ann Todd
(Fotó: Alessandro Gismano)

Az alapítványunk nevében jelen sorok írója szólt a jelenlévőkhöz, bemutatta a kuratóriumot, visszatekintett az előzményekre, s megemlékezett a díj névadójáról.

Sokan ismertük Roberto Visintint. Sőt ő volt az első ember, akit a doberdói településen 2005. április 15-én legelőször megismertünk, amikor Heim Géza híres 1916. május 8-ai aknarobbantásának a helyszínét próbáltuk felkutatni. Az ő jelenlegi családiházuk kertjében történt ugyanis egykor az aknarobbantás, ahová Négyesi Lajossal a GPS bevitt bennünket. Minden későbbi, napjainkig tartó doberdói kapcsolat ott, s vele kezdődött. Ezt követően kezdtünk rendszeresen kutatni San Martino del Carsóba és ismertük meg a lakóit, barlangász és helytörténész kutatóit, majd ismertettük meg őket a magyarországi barátainkkal, ismerőseinkkel.

 

Négyesi Lajos és Roberto Visintin. Az első találkozásunk 2005. április 15-én az egykori doberdói 16-os védőszakaszban, ami napjainkban Marino Visintin családjának a kertje San Martino del Carso településen Négyesi Lajos és Roberto Visintin. Az első találkozásunk 2005. április 15-én az egykori doberdói 16-os védőszakaszban, ami napjainkban Marino Visintin családjának a kertje San Martino del Carso településen
(Fotó: Pintér Tamás)

A közönség soraiban ott ültek olasz barátaink, Gianfranco Simonit és Alessandro „Sanyi” Gissmano is, akiket már sok Magyarországról San Martinóba látogató érdeklődő is jól ismer.

 

Olasz és magyar vendégek a díjátadón

Olasz és magyar vendégek a díjátadón Olasz és magyar vendégek a díjátadón
(Fotó: Alessandro Gismano és Pintér Tamás)

Idei díjazottunk Selmeczi Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett levéltár mesterszakos hallgató volt, aki jelenleg az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza.

A díjazott a szakdolgozatában a századforduló jelentős magyar elitképző intézménye, az Eötvös József Collegium első világháború alatti történetével foglalkozott; vizsgálva a Collegiumban folyó képzés változásait, a háború frontján szolgálatot teljesítő kollégisták életpályáját, valamint a világháború kezdetén külföldön tartózkodó hallgatók internálásának körülményeit. Doktoriskolai tanulmányai során tovább viszi a megkezdett kutatásait, amiben az elnyert Roberto Visintin-ösztöndíj is segítséget nyújt a számára.

 

Selmeci Péter, a 2023. évi díjazottunk is bemutatkozott az alapítók és a közönség számára. A pályamunkája rövid olasz nyelvű ismertetésében, s a rendezvény alatti tolmácsolásban dr. Juhász Balázs volt a segítségünkre Selmeczi Péter, a 2023. évi díjazottunk is bemutatkozott az alapítók és a közönség számára. A pályamunkája rövid olasz nyelvű ismertetésében, s a rendezvény alatti tolmácsolásban dr. Juhász Balázs volt a segítségünkre
(Fotó: Alessandro Gismano)

 

A díj (jelképes) átadása A díj (jelképes) átadása
(Fotó: Alessandro Gismano)

A rendezvény végén Marco Vittori polgármester úr méltatta a kezdeményezést, ami a múltról való közös megemlékezések mellett a fiatalok bevonását és a két nép barátságának további elmélyítését is szolgálja. Az önkormányzat nevében a polgármester is ajándékokat adott át a díjazott részére, majd fogadásra invitálta a megjelenteket.

 

Csoportkép a díjazottal, az alapítók és a polgármester úr mellett az ösztöndíj magyarországi kuratóriuma, dr. Bartók Béla, dr. Juhász Balázs és dr. Stencinger Norbert történészek, blogunk állandó szerzői Csoportkép a díjazottal, az alapítók és a polgármester úr mellett az ösztöndíj magyarországi kuratóriuma, dr. Bartók Béla, dr. Juhász Balázs és dr. Stencinger Norbert történészek, blogunk állandó szerzői
(Fotó: dr. Juhász Balázs)

Megbeszéltük: jövőre is folytatjuk! Egyetemisták készüljetek!

A kuratórium tagjai és a díjazott kijutását a rendezvényre a Magyar Nemzeti Levéltár támogatta.

Szólj hozzá!

Címkék: san martino del carso Roberto Visintin-ösztöndíj Sagrado

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7118223437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása