Újabb háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről

2023.03.01. 22:54 :: Nagy Háború szerkesztőség

Jelentős Zala megyei összefogás eredményeként jelent meg 2021 végén a ZalaSzántói Lokálpatrióta Egyesület kiadásában Szekér Imre Tibor szerkesztésében a Háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről 1914–1918 című kiadványsorozat II. kötete.

2020-ban, a ZalaSzántói Lokálpatrióta Egyesület kiadásában jelent meg a Szekér Imre Tibor által összeállított és szerkesztett, Háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről 1914-1918. című, egyszerre hadtörténeti és megyetörténeti jelentőséggel bíró, hatalmas forrásapparátussal rendelkező könyv, melyet a szerkesztő hangsúlyozottan emlékkönyvnek szánt; hosszú idők kutatásai eredményeképpen rendkívül gazdag adattartalommal, fényképanyaggal, sajtóban megjelent írásokkal, korabeli hadijelentésekkel, kitüntetésekkel, veszteségi listák közlésével járulva hozzá a döntően zalai kiegészítésű katonai alakulat világháborús történetének feltárásához - ami azért is különösen jelentős, mert ennek az egyébként nagymúltú, még a napóleoni háborúk idején alapított gyalogezrednek nincs megírva a hivatalos, hadtörténeti szempontból teljes értékűnek számító története. Az ezred működése, szervezeti kerete, az itt szolgáló legénység és tisztikar száma a világháborús időszakban érte el a csúcspontját, legalább 36 000 zalai szolgált, harcolt, szenvedett az ezred kötelékében, kikülönített zászlóaljaiban, és nagyon sokan, tízezernél is többen soha nem is tértek haza; maga az ezred is megszűnt a háború elmúltával és az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásával.

A kötet szerkesztője, Szekér Imre Tibor, kutatótársával, feleségével, Szekér Anikóval és sok más segítőjével az első könyv kiadása után egy újabb kiadvánnyal, a történet következő darabjával jelentkezett, amely 2021 év végén látott napvilágot.

 

A kötet borítója A kötet borítója

A kiadást jelentős Zala megyei összefogás tette lehetővé, a két megyei jogú város mellett számos község, magánszemély és a kehidakustányi gyógy-és élményfürdő támogatása is hozzájárult, hogy megismerjük szűkebb hazánk, családjaink történetének e fontos időszakát. A széleskörű gyűjtés eredményeképpen sok új adattal, életrajzokkal, fényképekkel lettünk gazdagabbak. A könyv elején tájékozódhatunk a gyalogezred rendfokozati és beosztási listájáról, főtisztek, törzstisztek, kadétok és altisztek tekintetében, és nemcsak a háború kezdeti időszakában, hanem az azt követő időszakból is; az ezredtörténet szempontjából igen fontos, alapvetően kronológiai szerkezetű összeállításban pedig az önálló, tábori, menet- illetve pótzászlóaljak, műszaki egységek rekonstruált útjáról a háborús hadszíntereken.

 

Cziráki Gyula felsőrajki fiatalember egészalakos portréja, ami Vértes Antal nagykanizsai fényképész műtermében készült. A fotón kivehető a gyalogezred sapkajelvénye, középen az osztrák–magyar távírász gallérjelvény, valamint jobboldalon a Károly Csapatkereszt Cziráki Gyula felsőrajki fiatalember egészalakos portréja, ami Vértes Antal nagykanizsai fényképész műtermében készült. A fotón kivehető a gyalogezred sapkajelvénye, középen az osztrák–magyar távírász gallérjelvény, valamint jobboldalon a Károly Csapatkereszt
(Részlet a kötetből)

Ugyancsak széles érdeklődésre tarthat számot az ezred legénységének felszereltsége, a ruházat mellett a fegyverzet és a technikai felkészültség bemutatása. Tovább bővült az Arany Vitézségi Érem tulajdonosai, valamint a vitézek névsora is. Megismerhetjük az ezred tisztikarából később kiemelkedő, jelentős katonai karriert befutó Pekle Béla tábornok életútját, aki a neves zalaegerszegi építész Morandini családba házasodott be; nyugdíjazása után, a második világháború idején is a városban élt, majd sok hányattatás, kitelepítés után a zalaegerszegi kórházban hunyt el; mellette Bremser Gusztáv ezredes és még számos tiszt sorsáról is értesülhetünk.

 

Pekle Béla századosként Pilsenben 1916-ban a frontra induló géppuskás század élén Pekle Béla századosként Pilsenben 1916-ban a frontra induló géppuskás század élén
(Részlet a kötetből)

A hősi halottakra vonatkozó korábbi gyűjtés kibővülésével újabb, a világháborús – galíciai, felvidéki, olaszországi – harctereken található katonatemetőkről és hozzájuk kapcsolódóan zalai illetőségű elesettekről készült névsorokról olvashatunk a könyv lapjain. Más megközelítésben, egy-egy zalai településhez tartozó katonák életrajzait, veszteséglistáit is megismerhetjük, fényképekkel, egykorú iratokkal, levelezőlapokkal, katonai dokumentumokkal, harctéri naplókkal illusztrálva. A települések természetesen az egykori Zala vármegye területéhez tartoznak. Külön érdekesség a tábori posta működésének – ez volt az egyik legfontosabb kapcsolattartási lehetőség a fronton harcolók és az az otthon maradottak között – s egy új „fegyvernem”, a távírász tevékenységének, feladatának bemutatása. A katonák nem csak a hivatalos Feldpostkartét – tábori levelezőlapot – hanem saját készítésű képeket is használtak postai küldeményként: így kerültek haza dokumentumértékű fényképek a frontokról, pl. Cziráki Gyula képei az olasz harctérről, Mikes János szombathelyi püspök ottani látogatásáról.

 

Cziráki Gyula a 48/I. zászlóaljában szolgáló felsőrajki fiatalember fotólapja az olasz frontról. A kép Mikes János szombathelyi püspök látogatása során az olasz fronton Fossalta Maggiore San Marco temploma mellett 1918. szeptember 29-én készült Cziráki Gyula a 48/I. zászlóaljában szolgáló felsőrajki fiatalember fotólapja az olasz frontról. A kép Mikes János szombathelyi püspök látogatása során az olasz fronton Fossalta Maggiore San Marco temploma mellett 1918. szeptember 29-én készült
(Részlet a kötetből)

Ugyancsak különleges emlék Pintér József zalakoppányi születésű katona, kadét majd hadnagy, később celldömölki főjegyző mintegy 200 darabból álló levelezőlap hagyatéka, melyet az örökösök múzeumi közlésre engedték át – ebből olvashatunk itt egy érdekes válogatást.

Az adattári részt egészíti ki az ezred tiszti rendfokozati listája és a háború során szerzett elismerések felsorolása. A hősökre való emlékezés jellegzetes objektumai a hősi emlékművek: a gyalogezred nagykanizsai és a zalaegerszegi emlékművéről is olvashatunk a kötetben, melyet a világháború harcterein készült és az egykori katonákat ábrázoló képek galériája zár le.

 

Válogatás Pintér József egyéves önkéntes több mint 200 darabból álló világháborús tábori levelezőlapjából, leveleiből Válogatás Pintér József egyéves önkéntes több mint 200 darabból álló világháborús tábori levelezőlapjából, leveleiből
(Részlet a kötetből)

Mindezeket figyelembe véve, a 48. császári és királyi gyalogezred története, ezzel együtt megyénk és magyar hadtörténetünk históriája is újabb jelentős forrásokkal gazdagodott, amelyek fontos alapokat jelentenek a monografikus feldolgozáshoz. A kutatók nemcsak az íróasztal mellett dolgoznak, hanem együttműködve a történeti emlékeket őrző közgyűjteményekkel, hagyományőrző szervezetekkel, önkormányzatokkal aktívan részt vesznek katonai hagyományaink ápolásában, hőseink emlékének ébrentartásában, tevékenységük megismertetésében. A sok személyes, családi történet és a köztörténet így fonódik össze mindannyiunk közös történelmévé, a hazaszeretet forrásává.

A kötet a kiadótól szerezhető be: szantoszit kukac gmail pont com

A cikk szerzője Kiss Gábor történész–könyvtáros, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló cs. és kir. nagykanizsai 48. gyalogezred

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2318061946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása