Sallay Gergely: „Hadiszalagon, kardokkal”

2020.12.03. 07:00 :: BálintFerenc

Könyvajánló

A százéves évforduló kapcsán örvendetes módon megnövekedett az érdeklődés az első világháború iránt, ami maga után vonta a témával foglalkozó publikációk szaporodását is. Az átfogó munkák, naplók, visszaemlékezések mellett szép számmal láttak napvilágot egy-egy szűkebb, speciális témát feldolgozó kötetek is. Így több, falerisztikai tárgyú mű is megjelent az utóbbi időkben magyar nyelven. A teljesség nélkül említhetjük Hermann Attila sapkajelvényekről írt köteteit, vagy Virágh Ajtony kiváló munkáját a Károly Csapatkereszt történetéről. Ebbe a sorba illeszthető Sallay Gergely újonnan megjelent könyve, a Hadiszalagon, kardokkal, amely a Nagy Háborúban adományozott hadikitüntetéseket mutatja be.

 

A művet nyugodtan tekinthetjük hiánypótlónak, hiszen ilyen témájú, magyar nyelvű feldolgozás még nem született. Bár a magyarországi kitüntetésrendszerekről jelentek meg átfogó munkák, amelyek az első világháborús hadikitüntetéseket is tartalmazzák, hiányzott egy olyan mű, ami specifikusan erre az időszakra koncentrál.

borító 

Sallay Gergely könyvét két nagy egységre lehet felosztani. Az első részben megismerhetjük a Monarchia hadikitüntetéseinek a háború kitörésekor fennálló rendszerét. Ezt kronologikus sorrendben követi azoknak a változásoknak és új kitüntetéseknek a bemutatása, amelyek már a konfliktus kitörése után jöttek létre. A fejezetek éves bontásban tárgyalják a témát, az 1916-os esztendőnél elkülönítve ismerhetjük meg a Ferenc József és az új uralkodó, IV. Károly nevéhez köthető újdonságokat.

oldalpár

A kötet második fele tulajdonképpen egy képmelléklet, amelyben jó minőségű, színes műtárgyfotókon láthatjuk a Monarchia hadikitüntetéseit, az 1918-as viselési sorrendnek megfelelően rendszerezve. A bemutatott példányok túlnyomó többségét a Hadtörténeti Múzeum Numizmatikai gyűjteménye őrzi, míg a különösen ritka, magas fokozatú kitüntetéseket, mint a Mária Terézia Katonai Rend nagykeresztje, színes reprodukciókról ismerhetjük meg.

oldalpár

Külön értékként érdemes kiemelni azt, hogy több kitüntetésnél is feltüntette a szerző, hogy az adott példányt eredetileg kinek adományozták. Így láthatjuk a könyv lapjain Klempa Kálmán Tiszti Arany Vitézségi Érmét, Lukachich Géza Lipót Rend parancsnoki keresztjét, vagy a Vöröskereszt I. osztályú díszjelvényének azon példányát, amelyet Szurmay Sándornak adományoztak. A képanyag egyébként nagy erőssége a kötetnek, mivel a mellékleten túl a szövegközi illusztrációk is igen gazdagok: számos viselési fotó és korabeli dokumentum jelenik meg az oldalakon.

oldalpár

A könyvet a bibliográfia, valamint egy angol és német nyelvű összefoglaló zárja.

Sallay Gergely új kötetét haszonnal forgathatják a laikus érdeklődők is, mivel kitűnően alkalmas arra, hogy valaki teljes képet kaphasson az első világháborús osztrák–magyar hadikitüntetések rendszeréről. Gazdag és jó minőségű képanyaga miatt remekül alkalmazható hagyatékban, vagy archív fotókon látható kitüntetések beazonosítására. E mellett a szakemberek is napi szinten használható kézikönyvként vehetik kézbe.

oldalpár

Az új kötet belső értékein túl, esztétikailag is magas színvonalú kiadvány, kemény kötésben, minőségi papíron, modern nyomdai megoldásokkal. Ár-érték arányát tekintve is jól teljesít a mű, mivel egy értékálló szakkönyv kerülhet a birtokunkba.

Sallay Gergely Pál: „Hadiszalagon, kardokkal” - az első világháború hatásai az osztrák–magyar kitüntetési rendszerre
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, 2020
ISBN: 978-963-519-004-1
Ára: 4.590 Ft

A kötet megvásárlása végett ezen az e-mailcímen lehet érdeklődni: kulcsar.viktor@mail.militaria.hu

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kitüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2016315938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása