Gyula tűzmester díszben, lovon

2019.10.18. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 15.

Mai képünkön egy délceg honvéd tűzmestert láthatunk, aki díszben üli meg a lovat az 1913 júliusában készített fotólapon. Öltözetén a nemsokkal korábban felállított honvéd tüzérség díszegyenruhájának a jellegzetességei is jól megfigyelhetők.

 

A képen a honvédség újonnan felállított tüzérségének egyik tűzmestere (a tüzérségnél az őrmester megfelelője) látható díszben, 1913 júliusában.

Gyula tűzmester díszben, lovon

A honvédtüzérség felállítását hosszú politikai huzavona előzte meg. Az osztrákok sokáig hallani sem akartak róla, még elevenen élt 1848–49 emléke bennük. Mikor már hajlottak volna rá, akkor pedig a magyar parlament akadályozta évekig a dolgot. Végül az 1912. évi honvédségi törvény rendelkezett a honvédtüzérség létrehozásáról. Eredetileg 1913–16 között évente két tábori ágyúsezred és kétévente egy lovas tüzérosztály felállítását tervezték, majd ezután következtek volna tábori tarackos alakulatok. A balkáni feszültségek miatt végül módosítottak az ütemterven, és az 1913-ra előirányzott két ezreden és a lovas tüzérosztályon kívül további 8 db két üteges tábori ágyúsosztály is felállítanak.

Honvédtüzér alakulatok 1913-ban:

csapattest állomáshely
1. tábori ágyúsezred Budapest
1. tábori ágyúsosztály Veszprém
2. tábori ágyúsosztály Hajmáskér
3. tábori ágyúsosztály Nyitra
4. tábori ágyúsosztály Nyitra
5. tábori ágyúsosztály Nagyszeben
6. tábori ágyúsosztály Lugos
7. tábori ágyúsosztály Zágráb
8. tábori ágyúsosztály Zágráb
8. tábori ágyúsezred Lugos
1. lovas tüzérosztály Szeged

 

Az eredeti tervek szerint a tüzérek nem kaptak volna díszruhát, csak csukaszürke gyakorló- és menetöltözetet. Végül mégis lett díszruha, a nadrágot kivéve, ami maradt az eredetileg tervezett csukaszürke térdnadrág, ez jól látható a képen is.

A fekete csákó csak a címerben és a rózsában különbözött a közös hadsereg tüzércsákójától. Ezen fekete – trombitásoknál vörös – lószőrbokréta ölelte körül a magyar korona és az uralkodói névjel dombornyomásával díszített sárga fémrózsát, majd a csákó bal oldalához simult.

Az ún. tüzérségi dolmány a közös tüzérség kávébarna kabátja volt skarlátpiros gallérral, vállszalagokkal, vállperecekkel és kézelőkkel, egy sor tüzérségi gombbal, melynek gallérjára és kézelőire a gyalogsági dolmány zsinórzatát varrták skarlátpiros zsinórból. A lábbeliként bakancsot viseltek, a lovasítottak (mint a képen látható tűzmester) bőr lábszárvédővel és felcsatoló sarkantyúval.

A tábori ágyús csapattesteknél csak a lovasított altiszteknek (mint a képen) volt ismétlőpisztolyuk, és 1877. mintájú, könnyített lovassági kardja, a többiek oldalfegyverként a régi Werndl-féle kardszuronnyal, lőfegyverként ismétlőkurtállyal, a hajtótüzérek karabéllyal voltak felfegyverezve. A lovas tüzérosztály minden tagja kardot és karabélyt kapott.

Gyula tűzmester díszben, lovon

A fotón szereplő tűzmesterről sajnos csak annyi derül ki a képeslap alapján, hogy Gyulának hívták, és menyasszonyával Szarvasról küldte ezt a lapot 1913 júliusában. Tudomásom szerint Szarvason nem volt tüzéralakulat ekkoriban.

2 komment

Címkék: fotó fénykép egyenruha tüzér fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr3615226788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abdurrahman 2019.10.18. 09:25:19

Jó cikk. De menyasszony...

csorsza 2019.10.18. 14:26:12

Bírom a régi postai címzéseket, csak kb. adták meg a címet, mégis odataláltak a levelek :)

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása