A tábori postás is kétszer csenget?

2019.09.06. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 11.

Az asztalfiókunkból ezúttal egy snájdig, tábori postaszolgálatra beosztott úriember fotója került elő, amelyen a kedvesével együtt látható. A fiók mélye egy másik, valószínűleg szintén őt ábrázoló postás fotót is rejtett, ahol már tábori ruházatban látható, így a tábori posta alkalmazottak egyenruházatának a történetét is röviden bemutatom.

A képen egy tábori postaszolgálatra beosztott postai tisztviselő és kedvese látható. A tisztviselő díszkabátot visel, ami hasonlít az 1906-os honvéd gyalogsági dolmányra, de annál korábban, 1896-ban rendszeresítették. Kitüntetései: Koronás Arany Érdemkereszt és Arany Érdemkereszt a Vitézségi Érem szalagján, Jubileumi Kereszt, Jubileumi Érem és Mozgósítási Kereszt.

tábori postás

Az Érdemkeresztet nagyon gyakran adományozták a nem harcoló állománynak, pl. számvivők, orvosok stb. részére. A vas fokozatot legénységi állományúak, az ezüstöt általában altisztek, míg az aranyat tisztek vagy hasonló állásúak kapták meg.

Tábori postásunknak (bár nem teljesen biztos, hogy ugyanaz a személy, de szerintem eléggé hasonlítanak) előkerült egy másik képe is, ebben már a tábori ruházatban látható. Ezen jobban látható a jelvény és a rozetták.

tábori postás

A tábori posta alkalmazottak egyenruhájának rövid története

Az 1867-es kiegyezés után a magyar kormány felügyelete alá került intézmények és hivatalok személyzetének egyenruházatát „magyarosították”. A postások 1868-ban még meglehetősen „Bach huszáros” öltözetet kaptak, de 1874-ben újraszabályozták az egyenruházatot. Ebben szétválasztották a kezelési és a tábori postaszolgálat során viselendő ruházatot, bár ezek csak igen kis mértékben különböztek. A cikk további részében az utóbbiról lesz szó.

A ruházat a honvédség 1869-ben rendszeresített egyenruháját vette alapul. Fekete (tiszti) tábori sapka, sötétkék zubbony, kékesszürke (gyakorlatilag fekete) nadrág piros csíkkal, szintén kékesszürke csuklyás köpeny. Fegyvernek a honvéd hadbiztosok kardját kapták meg, kardbojt nélkül. A postavezetők egy revolvert is kaptak.

A postások részére rendszeresített zubbony A postások részére rendszeresített zubbony

A rendfokozati jelzésekhez nem a monarchiás postások vagy úgy általában a tisztviselői karnál szokásos ún. rozettákat használták, hanem vékony aranypaszománnyal jelölték azokat. A paszományokra, vagy csak simán a gallérra a magyar koronával kombinált postakürtöt ábrázoló jelvény került.

Rendfokozati jelzések 1874-től: 1.: Tábori postaigazgató. 2.: Postafőtiszt. 3: Postatiszt. 4: Gyakornokok, postamesterek és kiadók Rendfokozati jelzések 1874-től: 1.: Tábori postaigazgató. 2.: Postafőtiszt. 3: Postatiszt. 4: Gyakornokok, postamesterek és kiadók

Az 1878-as bosznia-hercegovinai hadműveletek során a rangjelzés kisebb bonyodalmat okozott, ugyanis Philippovic táborszernagy kifogásolta azt, túlságosan emlékeztetett az 1848-as szabadságharc alatt használt rendfokozati jelzésekre. A kérdésből politikai huzavona lett, ami egészen 1890-ig eltartott, ekkor végül megegyeztek a rozettás változatban. Ez persze a ruházat újraszabályozását vonta maga után, amire 1891-ben került sor.

Az új rendfokozati jelzések már illeszkedtek a Monarchia meglévő rendszeréhez. A VI-VIII. fizetési osztályba tartozók a honvédségi törzstiszti aranypaszományon 1-3 ezüst rozettát viseltek, a IX-XI. osztályba tartozók pedig 1-3 arany rozettát, paszomány nélkül.

Az 1891-ben rendszeresített rendfokozati jelzések: VIII. és IX. fizetési osztály Az 1891-ben rendszeresített rendfokozati jelzések: VIII. és IX. fizetési osztály

A gallérra a rangjelzések alá skarlátvörös bársonyhajtóka került, az eddigi jelvényt a postai és távírdai jelvény kombinációja váltotta fel. Bár a kard továbbra is megegyezett a honvédségi hadbiztosokéval, mivel ők újat kaptak, a tábori postatiszteknél is cserélődött. (A kard egyébként a „standard” 1869 M. gyalogostiszti szablya lett).

Az 1891-ben rendszeresített új gallérjelvény Az 1891-ben rendszeresített új gallérjelvény

A következő ruházati változáshoz is egy újabb „blamázs” kellett. Az 1895-ös nagy hadgyakorlaton míg az osztrák tábori postaigazgató waffenrockos díszegyenruhában tisztelgett Ferenc József előtt, addig a magyar kollégája csak zubbonyban tehette meg ezt. Ezért 1896-ban díszruházatot vezettek be, ami egy sötét búzavirágkék, a csendőrségi dolmányhoz hasonló kabátból, a kékesszürke pantallóból és fekete cipőből vagy csizmából állt.

1908-ban a „hadrakelt sereghez” beosztott tábori postásoknál is bevezették a csukaszürke egyenruhát, ami gyakorlatilag megegyezett a katonákéval. A hajtókaposztó színe narancs lett (az osztrák tábori posta mintájára) és postajelvényt is viseltek rajta a rozetták mellett.

1909 decemberében új típusú rendfokozati rozettákat vezették be, nemcsak a postásoknál, de az egész tisztviselői karban.

Az 1909 decemberében rendszeresített új rozetták Az 1909 decemberében rendszeresített új rozetták

A leírás nagyrészt az alábbi cikk alapján készült:
Ságvári György: A m. kir. postaigazgatás tábori postaalkalmazottainak egyenruházata 1874-1918 I-II. In: Militaria Modell Magazin 1991. II-III. próbaszám

3 komment

Címkék: egyenruha fényképelemzés tábori posta

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr9215033738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.09.06. 21:08:56

Szerintem nem azonos a két hasonló, jóember. Ha a nagyításra kattintok, akkor látni, a felső fotós szemöldöke jóval vékonyabb, és a füle is kissé "hegyes". Míg az alsó fotós szemöldök dúsabb, hosszabb és a füle is inkább "ívelt" ...

magyaros17 2019.09.07. 16:05:58

De kackiás bajsza, huncut tekintete van mindkettőnek. Biztosan kétszer csengetnek!
M

KajonÁrpád 2019.09.08. 10:44:31

Mivel semmi infó nincs a képeken és nem is egyszerre kerültek elő, ezért persze előfordulhat, hogy más ábrázolnak csak hasonlítanak. De a tábori postások nem annyira gyakoriak, megegyezik a rendfokozata, meg a haj- és bajuszviselete is. Ez már azért gyanús.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása