Lóról szállt Tóth János

2019.07.12. 07:05 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 8.

Asztalfiókunkból ezúttal Tóth János egyedül és családjával együtt készült fotói kerültek a kezünkbe. Sapkajelvénye és derékszíja alapján egy huszárral vagy lovas tüzérrel van dolgunk.




A képeken a hátlap felirata szerint egy bizonyos Tóth János látható egyedül, illetve a családjával, de ennél több információ sajnos nem derül ki róla.

Tóth János

A családi képeken viseli sapkáját, amin a második sapkajelvény nagy valószínűséggel a 2. lovashadosztályé. Ezt valamennyire alátámasztja lovassági derékszíja is. Ezek alapján jó eséllyel 3., 6. vagy 16. huszárezredbeli huszár, esetleg lovastüzér lehet. A szalagsávjai szerint egy Vitézségi Érmet és egy Károly Csapatkeresztet kapott.

Tóth János

Itt már a háború második felében járunk (a Károly Csapatkeresztet 1916 decemberében alapították, a konkrét adományozások 1917 első felében kezdődtek), a lovasság nagy része már lóról szállva, gyalogosként harcol, az egyenruhájuk is ehhez igazodik. Jól látszik, hogy a háború második felére mennyire eltűntek az egyenruhák közti különbségek. Nem véletlenül próbálkozott a hadvezetés különféle csapatjelzések bevezetésével, de ezek az anyaghiány, illetve a háborús körülmények miatt nem terjedtek el annyira.

Görz az 1900-as években 

A 2. lovashadosztály sapkajelvénye A 2. lovashadosztály sapkajelvénye

Szólj hozzá!

Címkék: fotó fénykép huszár fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2914930088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása